Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава Иванова:

"Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" участва в обща инициатива на Унгарския културен институт като инициативата е наречена "Научи, разкажи, заснеми"... Самата инициатива ще протече в три фази- прожекции на късометражни филмови програми с въздействащи обществени послания. Ще се случва на три места- в село Кърпачево, тук във Видин и в град Троян. Ще бъдат проведени практически работилници за създаване на оригинални истории и заснемането им под формата на кратко визуално есе по избрана екологична тема."

Младежите ще бъдат обучени по теми, свързани с климатичния баланс, ще трябва да създадат визуални есета за изменението на климата и екологията след участие във филмови прожекции, дискусионни панели и практически семинари.

Практическата част водиха Мария Дачева- кинорежисьор и ментор в образователната програма "Кино в училище" на сдружение "Арт Урбана Колектив", Слава Дойчева- режисьор и монтажист и Ива Димитрова- експерт от сдружение "За Земята". 

"Ние трябва да си даваме сметка, че участваме в този процес и не планетата сама съществува, а всеки от нас е част от процеса. И една наша бутилка минерална вода може би е част от този отпадък... Първо ще работят в екип, лятото в лагера, който ще е кино лагера, за който те ще кандидатстват, ще бъдат селектирани. Ще работят с ментори. Ще има една част, която е свързана с творческо писане", разказа Мария Дачева.

Лагерът да младежите от Видин ще бъде 19-23  август. Кандидатстването е до 15 юни. Желаещите да работят в кино лагера трябва да изпратят 1 снимка по екологичен въпрос или тема, която ги вълнува и е свързана с екология или кратък едноминутен филм. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09

Крачка по-близо до нови избори: вторият мандат просъществува две минути

От поредните предсрочни парламентарни избори ни разделя реализирането на третия мандат, което остава под огромен въпрос. Днес председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков прие в качеството си на формален кандидат за премиер втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и..

публикувано на 22.07.24 в 14:20
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00