Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Василева- от любовта към рисуването до тънкостите на архитектурата

3
Снимка: личен архив

 
Ивелина Василева е прекрасна млада дама, по професия архитект, но и талантлива художничка. Наскоро тя подреди своя самостоятелна изложба в родния си град Мездра.  

Родена е през 1997 година, благодарна е на своите родители, които я учат, че всяка дума и всяко действие имат своите последствия и всеки трябва да е отговорен за поведението си- пред себе си и пред обществото. С радост си спомня за летните месеци в Моравица при баба и дядо, на които тя и брат й помагат в градината и при отглеждането на животинките. Според нейното семейство освен идилия, на село има и много труд и това е начинът да се подготвиш за живота. 

Учи в ОУ "Христо Ботев" и се проявява като любознателно дете, обича да участва в състезания и олимпиади, да изследва живота и света, любопитството към света и до днес я съпътства. По това време, когато е 5-6 клас, се насочва към архитектурата. Знаейки насоката на бъдещето си следване логично продължава средното си образование в математическата гимназия във Враца. Записва паралелка с профил "Математика и информатика". Продължава усилено да участва в олимпиади, извънкласни дейности, в лагери, и това й дава опитност и допълнителни знания, които в последствие й помагат при кандидатстването във ВУЗ. 

У дома като малки, тя и брат й рисуват животни, гледайки една книжка, която баща им дава и ги кара да прерисуват. Това са всъщност първите стъпки в рисуването, което по-късно става любимо и предпочитано занимание- и за Ивелина, и за брат й, който завършва архитектура. 

След дълга и сериозна подготовка Ивелина е приета в Университета по архитектура, строителство и геодезия, специалност „Архитектура“. През 2022 година успешно завършва петгодишното си обучение и в момента работи като архитект. Защитава и докторантура в катедра "Жилищни сгради", това й дава възможност да преподава на студенти- нещо, което също й допада. 

Като малка любимото й занимание е да рисува портрети, да изпипва детайлите и да изобразява очите на хората. Днес нейната любов към рисуването продължава, в свободното си време рисува, най-вече пейзажи. Наскоро тя подреди самостоятелна изложба живопис „Загадъчни пространства“, която е тематично обединена. 

Експозицията включва 21 живописни творби, изпълнени с акрилни бои, предимно природни пейзажи. Куратор на изложбата е Светла Дамяновска:

"… Гледайки платната с нарисувана на тях гора, имам чувството, че мислено се разхождам в тайнствения и малко страшен лес от приказките на братя Грим - там, където живеят странни същества (примерно пазителят на гората, каквато едноименна картина има в експозицията) и се случват вълшебства. Именно гората е една от често повтарящите се теми в тази изложба. Ивелина е нарисувала нейната разнообразна красота, едва забележимите пътеки, пробиващите полумрака снопове слънчеви лъчи, мъглата и тайнствена атмосфера, която цари там..." 

Природата за Ивелина е източник на енергия, зареждане и вдъхновение. Обича да се разхожда в гората, в планината, обича полята и градските паркове. Природата е част от нас и не бива да губим връзката си с нея, смята младата авторка. Обича да ходи в двете си села - Моравица и Руска Бела, и да преоткрива красотата на селската природа. 


Най-ценните неща в живота й са здравето и спокойствието, щастието и хармонията. Има мечта - да посети далечна Япония, да се запознае с начина на живот и философията на японците за живота. 

УЧИТЕЛИТЕ
"Моят учител, смея да твърдя, е учител с главно У и човек с главно Ч, който ме подготви не само за кандидатстудентските изпити, но и за света и промени моите виждания към добро за света. Това е Деян Ганецовски. Той ни подготви за това техническо рисуване, което се изисква в университета... Изисква се много мисъл, триизмерно виждане на нещата, подготовката е сериозна, защото изпитите са доста тежки..."



РИСУВАНЕТО 
"Като малка много обичах да рисувам портрети, в ученическите си години, беше предизвикателство за мен да успея да представя човека, когото рисувах, във вида му, в който е и на платното, обичах да изобразявам детайлите, да изпипвам елементи по дрехи, по коса, обожавам да рисувам очи, тъй като смятах тогава и сега, че очите са прозорецът на човешката душа. И най-добре пресъздават емоцията, състоянието и духа на човека...Когато имах време и желание, просто сядах и рисувах, няма значение ден ли е или нощ... Сега, след като завърших университета, преоткривам света на цветовете и възможностите, които дават различните комбинации от цветове и техника. Точно това ме вдъхновява - самото експериментиране и безкрайните възможности за представяне на идеите върху платното, в началото много ме плашеше бялото платно, впоследствие разбрах каква свобода ти дава себеизявата върху платното...
В последните години най-много ме вдъхновява природата във всичките й форми, много обичам да рисувам пейзажи, горите, планините, небето, облаците, някак усещам тази смиреност и спокойствие. Усещам гората като нещо, което е част от мен и аз съм част от нея, и това спокойствие искам да го пресъздам и върху платната..."



ЖИВОТНИТЕ 
"Обожавам животните, но като че ли малко повече харесвам котките с тяхната самостоятелност. Не си им нужен особено, но въпреки това са все около теб. Самите животни усещат, че си спокоен и добър човек, и идват... "

Повече за живота и мирогледа на Ивелина Василева чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15