Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Найденов: Карането на колело е свобода и спокойствие

2
Снимка: колаж на РАДИО ВИДИН



На 12 април 2018 г., по време на сесия на ООН в Ню Йорк, повече от 190 държави-членки одобряват 3 юни като Международен ден на велосипеда. Резолюцията за Световния ден на велосипеда признава колко уникално транспортно средство е колелото. Той е доказал своите предимства през вековете като достъпно и надеждно средство за развитие на обществото, същевременно насърчавайки опазването на околната среда и човешкото здраве. Велосипедът е първото механично индивидуално превозно средство. След шевната машина, той е вторият продукт, произведен в серийно производство.
Велосипедът, изобретен преди повече от два века, продължава да бъде едно от най-важните и полезни транспортни средства в съвременния свят. Неговата значимост не се ограничава само до удобството и икономичността му, но обхваща множество аспекти от нашето ежедневие, включително здраве, околна среда и социално развитие. Всички тези факти карат и днешния ни събеседник да обича колоезденето. Михаил Найденов, родом от Вършец, кара колело откакто се помни.

"Страстта ми към колелетата е запалена още ранна детска възраст, когато предполагам всеки един от нас е падал, жулил си е колената, ставал е, продължавал е. По моето време със сигурност и колелетата бяха по-различни от това, което предлага в днешно време пазарът. Спомням си първото ми колело беше на майка ми - ръчните балканчета, с което се придвижвах до детската площадка и след това нашите ми взеха "BMX", по-натам вече във времето, когато станах тийнейджър имах и "Cross". Тези колелета са с амортисьори, които отпред са монтирани", разказва Михаил.

Мишо участва във Велообиколаката на Северозапада в последните две години, като тази година подобрява рекорда си с час и две минути спрямо 2023 г. и се класира на 17-о място в общото класиране от 162-ма души.

"Ако знаех от самото начало и беше достигнало цялото това мероприятие до мен, може би щях да започна още от първата година да се пусна на тази обиколка. Първо заради красотата, която дава природата на Северозапада, защото наистина нашият край е доста необикновен и има какво човек да открие и да види. Със сигурност в бъдещето, ако имам възможност, защото желание има, ще се пускам всяка една година, защото наистина е едно страхотно преживяване." 

Едно от най-големите предимства на велосипеда е неговото положително въздействие върху здравето. Редовното каране на колело е отличен начин за поддържане на физическа форма. Този вид активност помага за укрепване на сърдечно-съдовата система, увеличава мускулната маса и подобрява гъвкавостта. Освен това, велосипедът е ефективен начин за борба със стреса и подобряване на психическото здраве.

"Карането на колело мога да го опиша като свобода, начин да останеш сам със себе си, с мислите си. Един вид да избягаш от ежедневието и наистина да се почувстваш свободен докато караш колелото, докато се движиш сред природата, това е свобода, за мен ти дава свобода и едно спокойствие." 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00