Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шоколадови изделия за истинските ценители

| обновено на 04.06.24 в 14:14 | Интервю
4
Снимка: личен архив

В "Професия хоби" става рязко много вкусно и ухаещо на шоколад, защото ви срещам с една дама, за която правенето на шоколадови изделия е истинско удоволствие. И няма как това да не е така, след като всичко започва с направата на сладки изкушения за нейните дечица. И колкото и да не е полезно сладкото, тя се опитва да им го даде по най-чистия за тях начин - без никакви консерванти, изкуствени оцветители и нискокачествен шоколад. 
Така се заражда всичко, но след това тя започва да изработва шоколадови изделия, които да достигнат и до другите хора, извън нейното семейство, и ние сме ѝ адски благодарни за това нейно решение, защото днес можем да се насладим на тези уникални висококачествени продукти, направени с най-добрия шоколад, който се предлага на пазара в България. Уверявам ви, че това е точно така, защото още усещам вкуса и помня чувството след като опитах един от нейните шоколадови бонбони, който беше с бял шоколад и пълнеж от капучино. Няма такова удоволствие.
Срещнах моята събеседничка на една от проявите на платформата за събития Sтетика На Базар сме! В парка. Едва успях да я дръпна настрани, за да си поговорим, защото постоянно имаше клиенти на нейния щанд, там бяха и нейните деца и майка, която я замести за малко. 

Представям ви Калина Павлова от Видин, която е на 35 години и се занимава с направата на шоколадови изделия съвсем отскоро, но вече има ателие в столицата "Choco gems".



"Официално с ателие за занимавам професионално от едва 6-7 месеца... Никога не съм го превръщала преди в търговия. Просто си правех всякакви шоколадови изделия за децата, тъй като много избягвам консумацията на хидрогенирани мазнини, палмова мазнина и т.н., а е трудно да се намират вече такъв тип изделия и затова започнах да правя за тях изделия от качествен белгийски шоколад, всякакви шоколади... И знам, че поне това, което аз им давам като продукт, минало е през лично моите ръце, знам какво съдържа и съм сигурна, че е качествен."

Освен към детската аудитория, шоколадовите изделия на Калина са ориентирани и към възрастните. 


"Всъщност започна неориентирано към детската аудитория, но видях, че хората доста се интересуват от качествени продукти за децата си и затова отскоро всъщност направих и детска линия, имам в сайта отдел "Детски свят" и там има доста фигурки - с пълнеж, без пълнеж, които са изцяло за дечицата... Децата наблягат на фин млечен шоколад, по възможност. Големите, честно казано много е различно. Някои хора търсят по-екстравагантните, каквито аз също предлагам. Други си търсят традиционното, като че ли българинът като цяло не се е отпуснал още да пробва много нови неща, имам такива наблюдения. Аз не предлагам нещо много засукано и завъртяно. Но все пак имам някои бонбони с подправки, които наистина са прекрасни и който ги е опитал, дори хора със скептицизъм, са останали доволни."



Сред шоколадовите изделия на Калина може да срещнете такива с шафран, с тонка боб, канела, джинджифил, солен бонбон, както и бонбони със съдържание на алкохол.

"Аз използвам много висок клас алкохоли, само алкохол, нямам ароматизатори и мисля, че вкуса на ганаш с Коантро, ром - тези класическите, ако се добави и ядка, стават страхотни. Аз обичам много сладки неща като пралината, лешниковата паста или бадемова, но когато има контраст между бяла черупка на бонбона с нещо по-кисело вътре като малина или маракуя, или съответно плътен черен ганаш, според мен става много хубаво." 



Това беше историята за хобито на Калина, което се е превърнало в професия - изработването на шоколадови изделия от висококачествен белгийски и френски шоколад. Да ви кажа, още съм заредена от нея и страстта, която тя очевидно има към това, което прави. Освен страстта обаче, вие сами се убедихте и колко професионално подхожда към работата си. Зад нея освен страст и желание, има много знания, които, сигурна съм, тя трупа всеки ден и няма да спре да надгражда, защото тя е истински артист, който приготвя продукт, който си заслужава да пробвате, защото нейните шоколадови изкушения са истинско удоволствие за небцето и въобще за сетивата. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 5 януари 2025 година

Католическата общност във Видин отбеляза Рождество Христово с карнавално шествие и пресъздаване на библейски етюди в центъра на града. Разказва Натанаеле Гуарнери , един от младите хора, които се включиха в празника. Православната църква се подготвя да посрещне великия празник - Богоявление . Той е възпоменание за кръщението на Христос..

публикувано на 05.01.25 в 13:30

Покайте се…!

Неделята, в която се намираме днес, е Неделя преди Богоявление , в която се подготвяме за празника Кръщение Господне, който е едно историческо евангелско събитие, когато Христос, преди да излезе на обществена проповед отива на река Йордан при Йоан Кръстител и се кръщава от него във водите на свещената река. "Покайте..

публикувано на 05.01.25 в 08:00

800 лева дари кафе-книжарницата с кауза във Враца

През месец ноември ви разказахме за идеята на сдружение "Книгини" да отворят първата по рода си в България кафе-книжарница с кауза във Враца . Към днешна дата тя вече е реалност. Там има над 20 хиляди заглавия - както нови, така и антикварни книги. От тяхната продажба и от поръчките на топли напитки се събират средства в подкрепа на деца и младежи..

публикувано на 03.01.25 в 17:00

Ще разрешим ли "загадката" на Оливър?

„Когато я ударих за първи път, очаквах някаква по-бурна реакция. Тя просто остана да лежи на пода, притиснала челюстта си с ръка. Взряна в мен. Мълчалива. Дори не ми се стори изненадана.“ Така започва романът „Загадката Оливър“ на ирландската писателка Лиз Нюджънт. Твърде възможно е той да се окаже най-оригиналното четиво, което ще..

публикувано на 03.01.25 в 16:50

За дни дарители обзаведоха социален център в Мездра

Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Мездра е с ново обзавеждан е, благодарение на инициативата "Коледа за всяко дете", организирана от Националното сдружение на сираците в България. Когато в навечерието на Рождество посещава центъра, за раздаде подаръци за празника, председателят на сдружението Слави Михайлов разбира,..

публикувано на 03.01.25 в 16:41

Православен център във Видин дава втори шанс на зависими хора

Православен център за лечение на зависими „Св. Успение Богородично“ във Видин дава опора на хора, които са готови да справят с проблемите.  Създаден е с благословението на българския патриарх Даниил във времето, в което като митрополит оглавява Видинската епархия. Центърът е съвместна дейност между фондация „Социално развитие и култура“ и..

публикувано на 03.01.25 в 16:05

Дебора Йорданова превръща шапките в произведения на изкуството

Днес в рубриката "Професия-хоби" ви срещаме с една изключително стилна и талантлива дама от Монтана. Дебора Йорданова е човек, който успява да съчетае любовта си към изкуството с любимия си аксесоар – шапките! Дебора рисува от малка, вдъхновена от баща си, който също обичал да твори с четка в ръка. Но преди около четири години решава да..

публикувано на 03.01.25 в 16:00