Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Дико-Илиевите празници превърнаха Монтана в столица на духовата музика

3
Снимка: Община Монтана

Прослава на Дико-Илиевото творчество, популяризиране на духовата музика, ценна традиция, емоционално преживяване за публиката, творческо предизвикателство за оркестрите. Всичко това, но не само, бяха Международните празници на духовите оркестри в Монтана. Тридневна среща на сцената на обновения площад "Жеравица" си дадоха професионални, любителски и младежки духови оркестри и техните почитатели.


Фестивалът започна на 31 май с Дунавско хоро и марша "Сливенци при Драва". Под палката на подполковник Ради Радев - главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър, най-популярните творби на Дико Илиев бяха изпълнени от три поколения музиканти. Най-възрастният беше 79-годишният тромпетист Димитър Крумов от Духовия оркестър на Монтана, а най-младият - Мария Попова на 10 г. от Велинград, която свири на цугтромбон. Великолепието на мелодиите, силата и уникалният тембър на близо 200 духови инструменти, които звучаха в хармония, изправиха на крака публиката. Всеки откри любими произведения в разнообразния репертоар на оркестрите. Освен творби на патрона на фестивала, репертоарът им включваше класика, филмова музика, оркестрации на фолклор, евъргрийни и съвременни хитове. Във фестивалната програма прозвучаха и произведения на Ради Радев, Димитър Нинов, Васил Делиев, Бойчо Димов, Петър Петров, печелили награди от Националния конкурс за нови творби за духов оркестър, който е съпътстващо събитие на Дико-Илиевите празници.


След вълнуващото начало, най-авторитетният военен оркестър представи концертната си програма. Публиката посрещна със сърдечни аплодисменти "Кубинска фиеста" на Перец Прадо. Солото на тромпет беше поверено на Йордан Якимов от Монтана. За друг изпълнител от най-престижния военен оркестър - Захари Стефанов, Дико-Илиевите празници бяха повод за трогателна срещата неговия първи учител Иван Павлов – диригент на Младежкия духов оркестър към НЧ "Иван Вазов 1872" – Берковица. Публиката аплодира и Вълко Вълков – тромпетист от Софийския духов оркестър. Тя пази спомена, че неговият баща Лило Лилов дълги години беше диригент на Духовия оркестър на Монтана.


В основата на високото ниво на 18-то издание на Дико-Илиевите празници беше перфектната селекция на участниците. Впечатляващо беше представянето на Софийския духов оркестър към Дом на културата "Искър" с диригент Васил Делиев и на румънския оркестър "Mezzoforte Soul Music" от Отопени с диригент Мариян Александру. Професионалните духови оркестри от Ботевград, Търговище, Перник и Плевен обогатиха програмата на фестивала. Изненада поднесе Представителният общински духов оркестър и мажоретен състав – Ловеч, с диригент Тотко Рогашки. С оркестъра пя и попзвездата Христо Кидиков. Най-близо до традицията, завещана от Дико Илиев, бяха изявите на оркестъра на Народно читалище "Разум 1883" – Монтана, с диригент Пламен Крумов и на Духовият оркестър при Народно читалище "Развитие 1869" – Враца, с диригент Бойчо Димов. Това доказа и любимият на всички брас бенд "Vivo Монтана".


Младежките оркестри и мажоретките на Велинград, Ботевград, Троян, Плевен и Монтана придадоха очарование на дефилетата и концертите. Нещо повече – те подхраниха надеждата за бъдещето, защото са красноречиво доказателство, че традицията на духовите оркестри има своите талантливи приемници. Колорита на фестивала придаде Представителният танцов ансамбъл 'Младост“ към Общински младежки дом, който се включи с композиции при изпълнението на Дико-Илиевите хора.


В приветствието си при откриването на Дико-Илиевите празници кметът Златко Живков подчерта, че те са най-значимото събитие в културния календар на общината. Фестивалът е сред приоритетите на местната власт, защото творчеството на композитора е оставило ярка следа в родната ни музикална съкровищница, а духовите оркестри са най-съществената част от регионалната ни културна специфика. Безспорният принос на фестивала, който се провежда от 1988 г., беше подчертан и в поздравителния адрес на Министерството на културата, под чиито патронаж протече фестивалът. Поднесе го Петър Матев от Дирекция "Сценични изкуства и художествено образование" във висшето ведомство.


На церемонията по откриването на Дико-Илиевите празници на 31 май проф. Жорж Бонев от Съюза на българските композитори каза:


"Предстоят два тържествени дни – 1 юни, Денят на детето, казано по друг начин – денят на бъдещето, и 2 юни – Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, за да я има Родината като суверенна и европейска държава. И двете дати са неразривно свързани – бъдеще и минало. Не мога да си представя, че в тези тържествени дни отсъства духовата музика. Без духовия оркестър големите тържества, национални чествания, народни веселия, губят от своето въздействие. Малките музикални форми като строевия марш и хорото, създадени и поднесени с вдъхновение, притежават експресивната мощ на симфония или опера. Искам да благодаря на всички вас затова, че с тези празници поддържате и разгаряте пламъка на българския дух в днешните и бъдните дни. Нека красотата и енергията на духовата музика да бъде винаги с вас, за да преодолявате изпитанията на времето."


Съпътстващи изяви на 18-те Дико Илиеви празници бяха изложбата от Международния конкурс за детска рисунка "Тъпан бие, хоро се вие" в галерия "Кутловица" и камерната изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България" в експозиционната зала на ул. "Граф Игнатиев" 3.


Община Монтана вече гледа към следващото издание на фестивала, което ще се проведе през 2026 г.


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05

Прокуратурата във Видин разследва румънец за трафик на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната в нарушение на закона.  В качеството на обвиняем по делото е привлечен гражданин на Румъния.  На 13.08.2024 г. в гр. Кула, в 30-километровата гранична зона,..

публикувано на 23.08.24 в 16:44

АЕЦ "Козлодуй" ще отбележи 50-годишнина

На 4 септември 2024 г. се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала „Козлодуй” , съобщават оттам. В този ден юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт, който ще започне в 11:00 часа в Ботев парк в крайдунавския град. През 1974 г. пускът на АЕЦ „Козлодуй” поставя началото на ядрената енергетика в..

публикувано на 23.08.24 в 14:31

Започва панаирът във Видин

Видинският панаир започва днес, 23 август и ще продължи до 31 август. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители както и при предишните издания, посочват от Община Видин. Посетителите ще имат възможност да гледат и изпълненията и на АНПТ „Дунав“, Градски духов оркестър и самодейни състави от..

публикувано на 23.08.24 в 13:00
Снимката е илюстративна

Стартира ремонт на водопроводна мрежа във Вършец

Реконструкция на водопроводна и улична мрежа започва във Вършец .  Водопроводът ще бъде ремонтиран в участъка от кръстовището с ул. "Янко Сакъзов" до кръстовището с ул. "Александър Стамболийски" с приблизителна дължина 425 м.  Проектът включва монтаж на три надземни пожарни хидранта и реконструкция на всички сградни водопроводни отклонения...

публикувано на 23.08.24 в 12:30