Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на Яна: Страстта, която оживява в ръчно рисувани изделия

| Интервю

Наскоро ви разказахме за едно семейство, което прави най-различни ръчно изработени изделия. Срещнахме ви с Диана Минкова, която изработва шевици, които вкарва като елемент в различни накити и не само, но на нейния щанд могат да се открият и творбите на нейната по-голяма дъщеря Яна, която всъщност е човекът, който подтиква майка си, по-малката си сестра и баба си да започнат да творят всички заедно, като накрая обединят всички техни продукти и ги поставят на една маса. Яна Иванова е на 26 години, учила е изобразително изкуство и това си личи от далеч. Тя рисува тениски с текстилни бои, платнени торби и картички.

"Живопис предпочитам, това със сигурност, както и си личи. Обичам да рисувам от малка, впоследствие реших да се занимавам с това професионално... Реших, че ще започна с тениски и чанти предимно, изглеждаше ми доста интересно."

 Името на бранда "Пчеличка shop", който е избрала Яна, не е случайно.

"Тати гледа кошери. Отдавна съм свикнала с пчеличките, много ги харесвам, просто как се трудят и правят толкова много. Иска ми се хората да ни свързват с това колко се трудим цялото семейство, защото наистина всеки от нас прави нещо, дори баба - тя плете. Всеки прави нещо, което другият не може и сме се събрали, и се допълваме."   



Яна се вдъхновява постоянно и от всичко, което вижда в интернет.

"Няма как, а и най-малко следя какво е модерно, какво носят по-младите. Сядам, рисувам, отнема ми по няколко часа, няма как да става бързо. Работя с текстилни бои, просто няма как, той е единственият, който се пере. Лесно се работи с него. Както с темперни бои, няма почти никаква разлика. Слагам си някакъв вид дъска отдолу. Много по-трудно е на плат, отколкото на лист, това със сигурност... Понякога се учудвам колко много боя ми отива за една рисунка, защото попива доста."



Ето как започва цялата история около това креативно семейство, което не спира да се труди, точно както се трудят пчеличките. Няма по-хубаво нещо от това членовете на една фамилия да се обединяват около общата идея и да създават толкова красиви продукти. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00