Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на Яна: Страстта, която оживява в ръчно рисувани изделия

| Интервю

Наскоро ви разказахме за едно семейство, което прави най-различни ръчно изработени изделия. Срещнахме ви с Диана Минкова, която изработва шевици, които вкарва като елемент в различни накити и не само, но на нейния щанд могат да се открият и творбите на нейната по-голяма дъщеря Яна, която всъщност е човекът, който подтиква майка си, по-малката си сестра и баба си да започнат да творят всички заедно, като накрая обединят всички техни продукти и ги поставят на една маса. Яна Иванова е на 26 години, учила е изобразително изкуство и това си личи от далеч. Тя рисува тениски с текстилни бои, платнени торби и картички.

"Живопис предпочитам, това със сигурност, както и си личи. Обичам да рисувам от малка, впоследствие реших да се занимавам с това професионално... Реших, че ще започна с тениски и чанти предимно, изглеждаше ми доста интересно."

 Името на бранда "Пчеличка shop", който е избрала Яна, не е случайно.

"Тати гледа кошери. Отдавна съм свикнала с пчеличките, много ги харесвам, просто как се трудят и правят толкова много. Иска ми се хората да ни свързват с това колко се трудим цялото семейство, защото наистина всеки от нас прави нещо, дори баба - тя плете. Всеки прави нещо, което другият не може и сме се събрали, и се допълваме."   



Яна се вдъхновява постоянно и от всичко, което вижда в интернет.

"Няма как, а и най-малко следя какво е модерно, какво носят по-младите. Сядам, рисувам, отнема ми по няколко часа, няма как да става бързо. Работя с текстилни бои, просто няма как, той е единственият, който се пере. Лесно се работи с него. Както с темперни бои, няма почти никаква разлика. Слагам си някакъв вид дъска отдолу. Много по-трудно е на плат, отколкото на лист, това със сигурност... Понякога се учудвам колко много боя ми отива за една рисунка, защото попива доста."



Ето как започва цялата история около това креативно семейство, което не спира да се труди, точно както се трудят пчеличките. Няма по-хубаво нещо от това членовете на една фамилия да се обединяват около общата идея и да създават толкова красиви продукти. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри" във Видин днес, 27 юни. Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към..

обновено на 27.06.24 в 10:38

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват днес, 27 юни, от Видин. Повече за отбелязването на годишнината в града разказа за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава,..

обновено на 27.06.24 в 10:34

Емоции от света на киното в концерта на танцова школа "Swing" във Видин

Превъплъщаване в различни персонажи от любими филми, разказване на истории и предаване на емоции чрез танци - това ще покажат днес, 27 юни, малките грации от видинската школа за модерен балет "Swing" . Подготвени са впечатляващи хореографии, съчетаващи класически и модерни танцови техники и всичко това, съпроводено от музика от любими на малки и..

обновено на 27.06.24 в 10:31

Започват проявите за празника на Белоградчик

Проявите за традиционния панаир в Белоградчик започват от днес, 27 юни. Тази година той ще продължи четири дни, до 30 юни.  "Подготвили сме богата и разнообразна програма", каза за Радио ВИДИН кметът Боян Минков.  Спектакли, концерти и изложби ще радват посетителите. Официалното откриване на панаира ще е на 29 юни, когато е и празникът..

публикувано на 27.06.24 в 09:00

В "Музикална зона" на 27 юни 2024 слушаме Джон Лорд с албума му Boom Of The Tingling Strings 2008

Композиционната техника на Джон Лорд е изключително дълбока. Невероятно е как един рок музикант създава чисто класическа музика на твърде високо ниво. Слушаме едноименния Концерт за пиано и оркестър Boom Of The Tingling Strings и Сюитата за струнен оркестър Disquises. И двете произведения са уникални в модерната класическа литература. Насладете се..

публикувано на 27.06.24 в 09:00

С грижа за зеленчуковата градина в летните горещини

С настъпването на летните горещини растенията се нуждаят от повече грижи. Заради жаркото слънце все по-голяма е необходимостта от поливане. Кога и колко да поливаме и как още да се погрижим за зеленчуковата градина- съветите в "Земята, която ни храни" са от агронома Янислав Цветанов: " В горещините е добре да има засенчващи мрежи , но да не са..

публикувано на 26.06.24 в 13:49

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00