Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Националният фестивал на малките театрални форми във Враца

2
Драматично-куклен театър - Враца
Снимка: Радио ВИДИН

Тридесет и четвъртото издание на Националния фестивал на малките театрални форми ще се проведе от 10-и до 16 юни във Враца. В програмата са включени 14 постановки, които ще представят разнообразни жанрове и теми. Селекцията е на драматурга на Народен театър „Иван Вазов“ Мирослава Тодорова и театралните режисьори Дина Маркова и Благой Бойчев. Това каза директорът на Драматично-кукления театър във Враца Владлен Александров

"Откриваме фестивала някак си като един поклон към една голяма българска актриса - Мария Стефанова, която дори на преклонната си възраст, на която е, доста красиво присъства на българската театрална сцена. Един спектакъл на Театъра на Българската армия - "Кралицата майка". Прекрасен е текстът и мисля, че ще бъде голям знак към сериозната театрална публика на Враца", посочи Владлен Александров.

Постановките ще бъдат оценявани от тричленно жури с председател проф. д-р Калина Стефанова - театрален критик и професор по театрознание, и членове Аве Иванова - театрален критик и Владимир Петков - театрален режисьор и директор на Драматичен театър „Търговище“. Те ще имат нелеката задача да отличат най-добрите изпълнения и да присъдят наградите в категориите - режисура, сценография, за главна мъжка и женска роля.

Повече за програмата на фестивала - чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Стефка Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не само на..

публикувано на 24.06.24 в 14:00

8-годишно момиченце от Видин дари косата си за кауза

Даряването на коса е благороден акт, който може да промени живота на онкоболни хора, които преминават през трудния път на терапиите и губят косата си. Тези загуба често има дълбоко емоционално и психологическо въздействие, защото намалява тяхното самочувствие и социална увереност. В този контекст даряването на коса се превръща в един благороден акт,..

публикувано на 24.06.24 в 12:06

Всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие  Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 23.06.24 в 08:00

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00