Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво предвижда проектът за обновяване на Крайдунавския парк във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в обновяване на Крайдунавския парк на Видин. Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от крепостта "Баба Вида" до Драматичния театър. За участъка от Речната гара до Колодрума е изготвен друг проект, който също предстои да бъде реализиран, обясни заместник-кметът на Видин Десислава Тодорова

"Инвестиционният проект "Изграждане на зелена и велосипедна достъпна среда в Крайдунавски парк - Видин и прилежащите му територии - град Видин" ще се реализира на площ от 109 декара. Предвижда се подмяна на всички амортизирани настилки, изграждане на велосипедна алея с прилежащи към нея велосипедни паркинги, подмяна на осветителните тела, подновяване на детски площадки, пейки, кошчета за смет, поставяне на информационни табели, ремонт на съществуващата дъждовна канализация...", посочи Десислава Тодорова.

Крайдунавският парк е едно от най-притегателните места за видинчани и гостите на града, особено през топлите месеци. Голяма част от местните хора са на мнение, че зеленото пространство е в добро състояние и почти няма какво повече да се направи. Все пак граждани отправиха и някои предложения, които да бъдат взети предвид при ремонта: 

"Повече пейки да се наслагат... Всичко си има, детски площадки... Трябва това, което е направено и е правено от много години, трябва да остане. Не знам какво й има на нашата градина, на мен си ми харесва и така и всички казват, които идват, че е най-хубавият парк в България... Хубаво е, че има такъв проект. Единствено, след като се изпълнят проектите, да се поддържа малко по-добре, защото доста пари се вкараха в тези проекти и тук гледам шадравани, които не работят, плачевно е състоянието на парка до гимназията, който се направи с много добри пари, направи се хубаво и нито работят поливни системи доколкото виждам, нито нищо..."

Обновяването на Крайдунавския парк ще започне през есента. Планира се то да се извърши на пет етапа, обясниха от Общината. 

Какво още предвижда проектът за обновяването на парка - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39

Любители театрали се събраха на фестивал в Лом

Започна 17-ото издание на Фестивала на любителските театри на името на родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка в град Лом. Форумът е организиран от читалище "Постоянство 1856", съвместно с Община Лом и Съюза на народните читалища. Тази година в него ще участват 16 състава от Козлодуй, Белене, Берковица, Плевен. Има голям интерес от..

публикувано на 26.09.24 в 16:30

Празник на книгата ще се проведе в Монтана

Второто издание на Празник на книгата: "Ние, младите писатели" в Монтана започва на 27 септември.  Организатори са Община Монтана, Регионална библиотека „Гео Милев” и Съюзът на младите писатели. Във форума ще вземат участие млади творци от цяла България. Подробности за утрешното събитие научаваме от Дебора Йорданова, писател и организатор..

публикувано на 26.09.24 в 14:05

Капитан Тони Тодоров: Не очаквам проблеми с река Дунав у нас

Не очаквам Дунав да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  "Виждам, че шлюза "Железни врата", го държат пълен, т.е. не е изпразнен, което според мен означава, че не очакват някакви големи обеми вода...

публикувано на 26.09.24 в 12:00

Как хранителните навици и физическата активност подобряват качеството на живот

Хранителните ни навици могат значително да подобрят качеството ни на живот, но могат и да го сринат. Това обясни специалистът по хранене и инструктор, водещ спортни тренировки за деца и възрастни Ина Данчева . Практикува от повече от 10 години, главно в София. Иначе е родом от Видин и през лятото съчетава почивката в родния град с тренировка в..

публикувано на 26.09.24 в 11:58