Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 юни 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Десетки деца от училища и детски градини във Видинска област се събраха в актовата зала на СУ "Любен Каравелов" за единадесетата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци". Сред официалните гости беше Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски".


Общо 15 души са установени като участници в схема за източване на пари чрез интернет банкиране на клиенти на български банки, съобщиха от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). При акция в няколко града в страната, както и в монтанското село Медковец, са задържани 13 души. Те са успели да прехвърлят към свои сметки над 800 000 лева. 


Общо 58 417 „маркови“ парфюма от 33 различни луксозни марки, скрити между стъклени буркани, задържаха митническите служители при проверка на два камиона в района на Дунав мост при Видин, съобщават от Агенция "Митници". Рекордното за последните над 15 години количество е установено в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, Главна дирекция „Гранична полиция“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. 


В следващите месеци във Враца ще стартира цялостното обновяване на ключови пътни участъци, които са в критично състояние и не са ремонтирани повече от 10 години.  Кметът Калин Каменов подписа споразумение в регионалното министерство, с което се осигуряват над 7 200 000 лева за реализиране на мащабните строителни дейности в града. 


Стартира ремонтът на сградата на филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин. Договорът с фирмата изпълнител на обществената поръчка е сключен на 24 април. 


С обновени и енергийно ефективни сгради са още две детски градини във Враца, съобщиха от общинската управа. Завърши ремонтът и внедряването на мерки за енергийна ефективност в сградите на детските градини "Радост" и "Слънце".


Общо 22 разрешения за работа на непълнолетни е предоставила Инспекцията по труда във Враца от началото на тази година. През месец май инспекторите по труда са се включили в информационна кампания в средните училища за запознаване на младежите за техните трудови права и задължения, когато започват работа. Проведени са информационни събития за учениците от 11 клас и 12 клас в Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство и в Средно училище „Козма Тричков“ във Враца. Заради започващата лятна ваканция на учениците от инспекцията във Враца напомнят, че непълнолетните работят при облекчени условия на труд, а за да са сигурни, че ще работят легално, преди започване на работа трябва да получат екземпляр от трудовия договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението за регистрацията му в Националната агенция за приходите  и длъжностна характеристика. Непълнолетните имат право на удължен отпуск от поне 26 дни. Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица. Забранено е полагането на извънреден и нощен труд от непълнолетни. 

С 3 000 бройки от вида балканска пъстърва бяха зарибени водоеми във Враца и региона. 


Общо 16 хиляди цветя са засадени в парковете и зелените площи във Видин през последните дни. Дейностите са извършени от от служителите на Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“. Екипът на предприятието призовава към по-отговорно отношение от страна на гражданите, за да може видинчани и гостите на града да се радват по-дълго на засадените растения, допълниха от Община Видин.

Публикувани са резултатите от Националното външно оценяване на четвъртокласниците и от държавните зрелостни изпити в 12 клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Проверката става онлайн с входящ номер и код. Близо 47 000 ученици се явиха на първата матура по български език и литература, а над 46 000 на втория изпит - по профил или професия. На националното външно оценяване след 4-ти клас участваха над 52 000 ученици.


Община Вършец и фондация „Лъчезар Станчев“ организират за седми път конкурс за сонет, посветен на поета, роден в курортния град. Приемат се непубликувани до сега сонети в 14 стиха до 17 юли. Творбите ще оцени жури с председател Кирил Кадийски и членове доц. Надежда Стоянова и проф. Румяна Станчева - дъщеря на Лъчезар Станчев. За класираните на първо и второ място са осигурени парични награди, а за още 15 отличени творби - публикации в сборника „Лъчезарни сонети 2024“. Наградите на отличените автори ще бъдат връчени на 1 август на церемония на във Вършец. 


По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. д-р Божидар Попов е номиниран за званието "Почетен гражданин на Белоградчик"

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 16 точки.  Съветниците приеха решение относно удостояване на граждани със звание "Почетен гражданин на град Белоградчик и Общината". Така бе гласувано проф. д-р Божидар Попов да е новият почетен гражданин. Той ще бъде официално удостоен със званието на празника на град..

публикувано на 26.06.24 в 08:45

Национално учение проверява плановете за защита в АЕЦ "Козлодуй"

На 26 и 27 юни ще се проведе национално пълномащабно учение „Защита 2024“, в рамките на което ще бъде проверена и оценена актуалността на плановете за защита в АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от МВР.  За целите на учението ще бъде сформиран Национален оперативен щаб и ще бъдат проиграни различни моменти от Външния авариен план на атомната ни централа...

публикувано на 26.06.24 в 08:30

Премиерът Главчев и министър Коритарова ще проверят необходимостта от затварянето на отсечката Ботевград-Мездра

Край Мездра премиерът Димитър Главчев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова ще проверят необходимостта от затварянето на отсечката от международния път Е79 до Ботевград и довършването на модернизацията ѝ.  Движението по трасето беше спряно в понеделник и предизвика поредица от протести в Монтанско. Там..

публикувано на 26.06.24 в 08:10

Протест срещу трафика на тирове през "Петрохан" блокира пътя край Бързия

Недоволство от пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" вчера вечерта събра протестиращи изхода на прохода край село Бързия . Пренасочването на трафика е в сила от понеделник. На място за разговор с хората пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова . Протестиращите проведоха дълъг разговор с..

публикувано на 26.06.24 в 07:30

Снимката на 25 юни 2024 година

Българският ултрамаратонец и шампион по плуване в ледени и студени води  Цанко Цанков  ще опита да постави нов световен рекорд . В деня на съединението 6 септември ще плува без прекъсване 100 километра в река Дунав от Видин до Козлодуй.  Продължават консултациите на президента Румен Радев с парламентарните формации за съставянето на правителство..

публикувано на 25.06.24 в 18:00

Ансамбъл "Мездра" ще участва в международен фестивал

Фолклорен танцов ансамбъл “Мездра” ще вземе участие в Международния фестивал “Calusul Romanesc” в град Каракал, Румъния, от 27 юни до 1 юли. Проявата започва през 1969 г. в Слатина, а от 1978 г. се провежда всяка година през седмицата на Петдесетница в румънския град. Целта на събитието е да разясни произхода и тайните на ритуалния танц..

публикувано на 25.06.24 в 15:47

Микробиолог представи в Лом участието си в антарктическа експедиция

Снимки и филм от участието си в 31-вата Национална антарктическа експедиция представи в Лом микробиологът Снежана Русинова-Видева . Събитието се проведе в Народно читалище „Постоянство 1856” и събра приятели д-р Русинова, която е родена в Лом, и почитатели на науката. „Най-често българските експедиции, които са от 32 години, се провеждат..

публикувано на 25.06.24 в 15:35