Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Румян Русинов: Народът и политиците стоят с гръб един към друг

Снимка: Личен архив

В края на предизборната кампания търсим отговор на въпросите ясни ли бяха посланията на политиците и достигнаха ли до хората. Наблюдавахме една вяла кампания, коментира политологът Румян Русинов. 

"Това, което правеше впечатление от това, което се виждаше като кампания е, че политиците говореха повече на хората, отколкото с хората. Виждахме едни ентусиазирани ръкопляскания, някои от партиите пълнеха зали главно с актив на партията, което създаваше и заблудата, че това са срещи с хората, но аз примерно никъде не видях микрофони по пътеките в тия зали за някаква обратна връзка - политиците да чуят хората какво искат и какво търсят, защото всъщност, ако се върнем към първопричините за изборите, изборите са точно времето, в което от долу нагоре може да се чуе някакъв трафик на разговор, т.е. да се чуе какво хората наистина искат, какво наистина ги вълнува."

Според Румян Русинов,  не се повдигат теми които са важни. По думите му, Шенген и еврото не са вълнуващ  разказ за хората. Посочи цената на труда като примерите за това, от което те наистина се интересуват, което предопределя и тревожно ниската избирателна активност.

"Активността, избирателната стана тревожно ниска, опасно ниска, под 40 %. Когато имате такава ниска активност, това означава няколко неща. Това означава първо ниска легитимност на бъдещата власт. Това означава , че няма да е демокрация, защото демокрация не може без демоса, без народа, без хората. Ако хората не гласуват, тя е за хората."

Ниската избирателна активност не е безобидна, но това се пренебрегва, коментира политологът.

"Това е проблем, включително и за политическия елит. Освен ниска легитимност, това означава, че народът и политиците стоят с гръб един към друг.  Те са отчуждили едни от друг. Дори по време на изборите политиците не отиват при народа да говорят с него, да го питат какво иска, а  пък народът от своя страна също е загърбил политиците и не отива да гласува."

Ниската избирателна активност води до ниска легитимност на така наречените победители, а тя вече има и практическо измерение в липсата на стабилно управление, коментира Румян Русинов. 

"Когато имаме ниска избирателна активност, партията, която ще управлява, първата политическа сила, колко гласа има? Около 600 000 гласа. До сега, до преди няколко години винаги управляващата партия получаваше солидна подкрепа от милион, два милиона даже понякога, което означава, че наистина преобладаващата част от народа дава доверието си на тази партия да управлява страната и по някакъв начин има стабилна подкрепа, на която да разчита. Сега какво виждаме? Виждаме това масово разочарование, което води до ниска избирателна активност, ниски резултати и съответно какво се оказва  на практика? Оказва се, че тази партия, която е първа и има около 600 000 гласа, няма възможност да управлява. На нея ѝ се налага да сключва коалиции, включително и безпринципни, с други партии, срещу които е прокламирала през цялото време на предизборната кампания, срещу които се е борела, т.е. тя още от самото начало лъже избирателите. По време на избирателната кампания казва да, нашите основни противници са тези, но след кампанията казва, да , ние ще се коалираме с тях...Хората трябва да отидат и да гласуват, защото на този парламент, който ще бъде избран, му трябва много по-висока степен на легитимност - над 50%, за да може да се състави стабилно управление  ида има стабилно правителство."

По повод акциите срещу така наречения "купен вот", които се провеждат преди избори, Румян Русинов коментира, че те обикновено се насочват към посредниците, а не към поръчителите. Това остава съмнение за една показност и кампанийност, за отстраняване на конкуренти при купуване на гласове, а не за борба с купуването на гласове.

Видинчани отбягват до говорят за предстоящите избори, показа анкета на Радио Видин.

"Въобще не ги слушам политиците. Когато чуя, че говорят, изключвам. Избори  след избори и нищо."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10