Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов случай на коклюш в област Монтана

Снимка: Радио Видин

10-годишно дете от Лом е диагностицирано с коклюш. Случаят е регистриран тази седмица.

Това е осми случай на коклюш в област Монтана за тази година.10-годишното дете от Лом е с редовни имунизации. Насочено е за изследване от личния лекар. 

„Заболяването преминава леко, с кашлица, без висока температура", уточни Елена Тодорова, главен инспектор „Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция в Монтана. 

Проследяват се контактните с него лица. До момента най-младият с коклюш в региона е на две години, а най-възрастния на 70.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Граждани със заслуги ще бъдат наградени в Деня на Община Кула

По традиция на 19 август, който е обявен за Ден на Община Кула, Общинският съвет ще награди, съгласно Правилника, определящ реда за присъждане на отличия на Община Кула, граждани с изявени заслуги за развитието на местната общност.  Удостоява се с почетна грамота ФК "Кула 04" - за значителен принос за развитието на спорта в община Кула и спечелена..

публикувано на 31.07.24 в 08:45

Стрелба с лък във Вършец

Стрелба с лък предлагат на жителите и гостите на Вършец. Атракцията е част от изявите за празника на курорта, минералната вода и Балкана. Стрелба с лък е една от атракциите във Вършец. Тя е част от многобройните прояви организирани за летните празници в курортното градче. „Стрелбата с лък се предлага от историческия музей в Оряхово", поясни Натали..

публикувано на 31.07.24 в 08:34

Повишиха част от цените за Синята зона във Враца

С одобрението на 31 от присъстващите 34 общински съветници местният парламент във Враца прие на редовното си заседание за месеца промени в тарифите за платен престой и паркиране на автомобили в центъра на града. Левче на час остава цената на синята зона в центъра на града, а в района на болницата ще се плаща по 50 стотинки за 60 минути, след като..

публикувано на 31.07.24 в 08:19

Започва Богородичният пост

За православните християни от днес започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание, животът на св. Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 08:16

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10