Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва раздаването на пакетите с хигиенни материали за уязвими групи

| обновено на 11.06.24 в 09:51
Снимка: Радио Видин

От  днес, 11 юни, започва раздаването на пакетите от втория транш по Програмата "Храни и основно материално подпомагане", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Помощта включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова

"Това са тоалетен сапун, препарат за под, перилен препарат за тъкани, шампоан за коса и тяло, паста за зъби, четка за зъби, тоалетна хартия, както и два вида консерви. Отново са две групите -  едночленните и двучленни семейства ще получат от всички продукти по един брой, а многочленните семейства - от всички продукти по три броя."

Право на помощта имат близо 12 хиляди души от област Видин.

"Това са лица, които са получавали енергийни помощи през сезон 23/24-та година, лица, които са с над 90% степен на увреждане с чужда помощ и ниски доходи, двучленни семейства - различни са критериите, с ниски доходи, имат деца с ТЕЛК в семейството, както и лица, при които е малка границата, надвишаваща дохода за подпомагане."   

Ще бъдат отворени 12 пункта на БЧК по общини. Днес започва раздаване на пакетите за хората от град Видин. Пунктът е в складовата база на ОКС. По същото време ще започне и разпределянето за община Кула, а от утре, 12 юни, ще се раздават пакетите в Белоградчик. В селата от община Видин продуктите ще се раздават по график от 13 юни.  В община Ново село раздаването ще започне от 14 юни, в Брегово от 17 юни, в Ружинци от 19 юни, в Чупрене от 21 юни. В двата пункта в община Димово - в град Димово и село Арчар раздаването ще е от 24 юни. В Грамада пунктът ще е отворен от 26 юни, в Бойница от 27 юни, а в Макреш от 2 юли. До края на юли е срокът за раздаване на пакетите. 

Графикът може да се види на интернет страниците на БЧК и Агенцията за социално подпомагане. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

"Децата на фокус": Политиците обещават, без да изпълняват

Веднъж месечно в рубриката "Децата на фокус"  обсъждаме теми, които засягат децата, като често включваме специалисти, които изказват мнение по тези така важни теми за тях. Днес решихме да ви запознаем с мнението на самите деца по една тема, която на пръв поглед изглежда, че не ги засяга, но това далеч не е така. Всъщност темата ги касае,..

публикувано на 17.06.24 в 16:00

Актьорът Александър Томов: Ходенето на зъболекар не е страшно, ако човек не чака страшния момент

Ходенето на зъболекар не е страшно и неприятно, стига човек да не чака последния момент. Това обясни в "Час при зъболекаря" актьорът от Държавен куклен театър - Видин Александър Томов . Той се върна години назад, за да си спомни своята първа среща със зъболекаря, от която, за разлика от мнозина, няма неприятни спомени. "Първите ми спомени са,..

публикувано на 17.06.24 в 13:33

В Монтана започна "Забавно лято в библиотеката"

Днес, 17 юни, стартира програмата "Забавно лято в библиотеката 2024" в Монтана . Инициативата ще продължи до 12 юли и цели с дейностите, които са предвидени, да се осмисли свободното време на децата през ваканцията. Изобретателност, ум и въображение ще могат да влагат малчуганите в предстоящите събития, обясни за Радио ВИДИН Биляна Димова , завеждащ..

публикувано на 17.06.24 в 13:00

Д-р Румен Манов прави най-ценните дарения на видинския архив през 2023 година

В края на миналата седмица Държавният архив във Видин отбеляза своя празник. Институцията осигурява и съхранява материали и документи, които свидетелстват за нашето минало и ни помага да разберем по-добре настоящето. На церемонията в петък бяха наградени архивни деятели, беше представена и изложба с дарени документи и снимки на д-р Румен Манов . Той..

публикувано на 17.06.24 в 11:44

Детските площадки във Видин: Оазиси на детството или забравени кътчета?

Детските площадки са сърцето на всяко квартално пространство. Те събират деца и родители, изграждайки социални връзки и създавайки хубаво настроение. Площадките във Видин обаче не се вместват съвсем точно в представата за такова пространство. Много от тях са обрасли с висока трева и плевели, които създават не само опасност за децата, но и..

публикувано на 17.06.24 в 10:30

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2024 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

публикувано на 17.06.24 в 09:00

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00