Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече гласуващи във Видинско към 16 часа

Три жалби са постъпили в РИК Видин от началото на деня

Снимка: РИК Видин

Изборният ден в област Видин протича спокойно, каза Соня Иванова от Районната избирателна комисия. Избирателната активност към 16:00 часа на територията на област Видин за изборите за Народно събрание е  23,57%, а за тези за Европейски парламент - 22,36%. Най-висока е избирателната активност в община Бойница - 43,34% за европарламент и 42,92 за гласувалите за депутати в Народното събрание, най-малко са излезлите да гласуват в община Видин - 18,08% за евродепутати, а за представителите в българския парламент са гласували 19,16%. Ето активността по общини:
                                        Народно събрание           Европейски парламент
Община Белоградчик           27,60%                                   25,87%
Община Брегово                   35,49%                                   35,56%
Община Грамада                  38,98%                                   38,71%
Община Димово                    32,41%                                   30,47%
Община Кула                         31,12%                                   30,70%
Община Макреш                    38,11%                                   37,65%
Община Ново село                33,08%                                   29,78%
Община Ружинци                   32,67%                                   29,39%
Община Чупрене                   38,08%                                    35,53%


До комисията са постъпили 3 жалби. След извършена проверка от членове на РИК не са установени нарушения по изборното законодателство каза Соня Иванова и уточни: 


"В две от жалбите се се излагат твърдения за нарушения на изборното законодателство и двете касаят секционните избирателни комисии, преместени от кв. "Нов път" в седмото училище в град Видин.

В едната се твърди, че избирателите се извозват с организиран транспорт, за да подадат вота си. В другата се твърди, че пред секционните комисии има струпване на хора, които създават безредици и пречат на секционните комисии да си свършат работата.

След извършена проверка се установи, че избирателите от кв. "Нов път" се превозват до секциите, които са на територията не на кв. "Нов път", а в град Видин с транспорт, осигурен от Община Видин, за което има издадена заповед, мисля, че беше май месец.

Сиреч Община Видин е организирала транспорта на тези избиратели, поради което РИК прие, че не се установява нарушение, а по отношение на другата жалба, в която се твърди, че има струпване на избиратели, пречещи с шум и безредици на секционните комисии да си вършат работата не се установиха тези обстоятелства да са налице.

При проверката на членовете на РИК пред секционните комисии са изчаквали спокойно избиратели, не повече от десетима пред секция, които да дадат своя вот, но факт е, че изборите са ни две в едно. Провеждаме два вида избор, по едно и също време. Малко по-бавно става самото гласуване. имаме два избирателни списъка, две бюлетини.

На избирателите, както и на комисии им отнема малко повече време, за да си свършат работата едните, а другите, за да си подадат вота, което е съвсем обяснимо, но няма никакви проблеми към настоящия момент. Всичките ни машини работят.

Третата жалба, в нея се излагат твърдения, че член на секционна избирателна комисия при предаване на бюлетините на избирателите отварял бюлетините, за да им види вота.

След извършена проверка не се констатира подобно нещо да се е случвало, но въпреки всичко на избирателните комисии  на територията на област Видин отново е обърнато внимание да спазват изборното законодателство, да прегъват бюлетините по установения ред, за да не създават впечатление, че извършват нарушение, което всъщност не е така.

Обстановката е спокойна към настоящия момент на територията на целия ни изборен район. Нямаме други жалби и сигнали за нарушения и подобни."

По публикацията работи: Георги Жиков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръжения за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени и..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23