Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Тачев, "Галъп": Към 17 часа активността е по-ниска в сравнение с парламентарните избори през 2023 година


23,4% е избирателната активност за националния вот към 17 часа. Тя е по-ниска в сравнение с предсрочните парламентарни избори през 2023 година. Данните за европейските избори са съпоставими с тези от вота през 2019 година. Това каза за Радио Видин Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл":

"Данните са към 17 часа, националният вот е 23,4 %, за сравнение с предсрочните избори от 2023 година разликата е близо 7 пункта, тогава сме отчели 30 %, което показва, че доста по-малко хора са излезли да упражнят правото си на глас и вероятно ни очаква по-ниска активност и в края на изборния ден. Относно европейските избори активността е 24,2 % към 17 часа, които са съпоставими с данните от европейския вот през 2019 година и като че ли се очертава същата избирателна активност".

По думите на социолога данните за Северозапада са ориентировъчни, а избирателната активност във Видин е в диапазона на това, което е като активност в национален мащаб. 

От ЦИК отчитат, че гласуването в страната преминава спокойно.


По публикацията работи: Йорданка Герасимова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мъж влезе в ареста за притежание на оръжия и боеприпаси

Пътни полицаи откриха  оръжия и боеприпаси в лек автомобил във врачанското село Софрониево . Шофьорът е задържан.  Случаят е от вчера, 4 август. Служителите на реда са намерили две пушки и 29 броя боеприпаси  12-и калибър, и един автомат  в спряната за проверка кола . Оръжията и боеприпасите са иззети. Шофьорът на лекия автомобил е задържан за срок..

публикувано на 05.08.24 в 10:39

2000 жители на област Монтана са на воден режим

Над 2000 жители в населени места в област Монтана са на воден режим . Продължителното засушаване наложи ограничение във водоподаването.  Не се изключва в следващите дни и други селища да минат на режим. Към момента шест села в област Монтана са на воден режим. За още едно се чака заповед от кмета на общината за въвеждане на ограничение...

публикувано на 05.08.24 в 09:45

Белоградчишките скали отново са сцена на фестивала "Опера на върховете"

Огромен интерес привлича за поредна година фестивалът "Опера на върховете" - Белоградчишки скали . През последните три вечери любители на операта от цялата страна и от чужбина имаха възможността да се насладят на творчеството на Джакомо Пучини, по повод юбилейната годишнина на композитора. Фестивалът бе открит в петък с операта "Тоска", в събота..

публикувано на 05.08.24 в 09:20

Нова детска площадка в монтанското село Винище

Детска площадка  с гумирано покритие за безопасност откриха в монтанското село Винище.  Тя може да се използва и вечер, тъй като има осветление.  Монтирани са нова люлка и пързалка.  27 деца постоянно живеят в село Винище, но през лятото стават много повече, уточни кметът Алексей Александров.  Площадката е изградена със 17 000 лева от..

публикувано на 05.08.24 в 08:16
В центъра на Враца, архив.

Търсят изпълнители за рехабилитацията на части от градската среда във Враца

Община Враца ще определи изпълнителите на дейности по рехабилитацията на предблокови и междублокови пространства. Бюджетът на дейностите е от над 2 234 000 лева без ДДС, личи от заданието, което вече търси изпълнител. Предвижда се обновяване на пространството е пред бл. 21 в ж.к. "Дъбника", където на площ от над 2 декара ще бъде положен нов асфалт. В..

публикувано на 05.08.24 в 07:50

За поредна година Типченица е домакин на фолклорен фестивал

От село Типченица отправиха официална покана към приятелите и любителите на българския фолклор да вземат участие в шестнадесетото издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2024, който ще се проведе на 07.09.2024 г. на открита сцена в село Типченица. Организатори на фестивала са Кметство село Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899"...

публикувано на 04.08.24 в 14:16
ОДМВР-Враца

Молдовец с постоянен адрес във Видин отива зад решетките

Изпратиха в затвора гастрольор от Молдова, специализиран в домови кражби, съобщиха от полицията във Враца.  Властите влезли в дирите му, след като на 25 юли бил подаден сигнал за проникване и отнемане на известна парична сума от търговски обект в града под Околчица.  По образуваното досъдебно производство ченгетата стигнали до криминално проявен..

публикувано на 04.08.24 в 14:13