Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разказ за видинската синагога донесе признание на авторката си

Снимка: радио Видин

Зрелостничката Виктория Борисова от СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин получи "Отличен 6.00" в националното състезание за разработки на УНСС на тема: “Историята, която заслужава да бъде разказана”.  Това, за което Виктория избира да пише, е историята на видинската синагога:

"Първо, дълго време се колебаех коя специалност да запиша. Тъй като се занимавам с фотография от три години и исках да е нещо, което да е свързано с това. Искам постоянно да научавам нови неща. Започнах да разглеждам различните университети и специалности и УНСС ме привлече най-много... От Антонина Лозанова, която познавам, разбрах за този конкурс. През това време започнах да разработвам темата... Синагогата ме впечатли много и исках да разкажа за нея и за нас като общество."

Виктория решава да структурира темата си по-различно, да не е есе, а нещо по-сериозно и свързано с историята, но и с включването на цитати и мнения за сградата 

Отличната оценка, която получи Виктория за темата си ѝ дава възможност да учи в специалността "Медии и журналистика".

Повече - в прикачения звуков файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Начален учител от Враца е с престижна награда за "Гражданско образование"

Началният учител в Иновативно Основно училище "Васил Левски" във Враца  Таня Дацова получи отличието на Общината "Учител на годината" в подкатегория "Начален етап на основното образование".   Това е третата награда за нейната близо 30-годишна учителска работа и се дава за дългогодишната ѝ работа с децата в област "Гражданско образование", обясни..

публикувано на 18.06.24 в 15:00

Децата в село Осен се радват на възстановен от местните хора стадион

В криводолското село Осен жителите и най-вече децата се радват на възстановения стадион. Спортното съоръжение е било поддържано, когато е имало футболен отбор преди доста години. След това придобива окаян вид. В селото живеят деца, които обичат спорта и искат да играят футбол.  Това е причина да се възстанови футболното игрище.  Детската..

публикувано на 18.06.24 в 14:00

Зрелостничка от Враца получи награда за есе

Зрелостничката Цветислава Димитрова от Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ във Враца получи специална награда за своето есе, с което участва в конкурса „Летене по Радичков“.  Темата беше „Хайде, удавнико, на добър час!…Все пак е по-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата!“ от романа “Ноев ковчег”..

публикувано на 18.06.24 в 13:00

Фабрика за лудории и приключения очаква децата в Бяла Слатина

Започват летните занимания за деца в Бяла Слатина. Организатори са местното Народно читалище "Развитие-1892" и Общината. Те са нарекли събитието си "Фабрика за лудории и приключения".  Ателиетата са 13 на брой, с разнообразна тематика и са предназначени за деца от 6 до 12 години. Предстоят екскурзии и пътувания до исторически забележителности..

публикувано на 18.06.24 в 12:00

Вокална група "Шоколадче" с първи авторски албум

Вокална група "Шоколадче" дебютира в музикалните среди с първия си авторски албум. Той беше представен на 16 юни в Лом.  Титулната песен, която е и заглавие на албума, "Дъжд от ноти", не е избрана случайно и носи нейното специално значение, разказа за Радио ВИДИН вокалният педагог на групата Росица Кръстева . Тя е написана от поетесата с ломски..

публикувано на 18.06.24 в 11:48

Юни - Международен месец за информираност за сколиозата

Сколиозата е едно тихо заболяване, което влиза в семействата абсолютно неусетно. Това каза в "Направление здраве" управителят на Фондация "Живот със сколиоза" и организатор на международния форум "Заедно срещу сколиозата" Силвия Гордеева. По думите ѝ много често, когато родителите забележат, че нещо се случва, сколиозата е в доста напреднала..

публикувано на 18.06.24 в 09:50

Село Кунино - красиво и богато на природни забележителности

Село Кунино се намира между Мездра и Червен бряг и въпреки че не му личи отдалече, крие много скални венци, кули, арки и тъмни входове на пещери. На метри от последните къщи стърчат високи кули, които дават началото на Кунинския каньон. Отвесните скали достигат над 60 м. Същата река, която някога е образувала скалните мостове, пещерите и..

публикувано на 18.06.24 в 09:00