Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 юни 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

В изборите за Народно събрание във Видинско ГЕРБ - СДС е водеща с 27,87%, втора политическа сила е ДПС с 18%. Трети са ПП - ДБ с 12,51, след тях са "Възраждане" с 11,74%, БСП за България с 9,01 на сто подкрепа, ИТН с 5,59 и "Величие" с 3,56. В изборите за Европейски парламента след ГЕРБ-СДС и ДПС се нарежда "Възраждане", трети са ПП-ДБ, след тях се нареждат Коалиция БСП и "Има такъв народ". Данните са при обработени над 85% от протоколите на секционни избирателни комисии във Видин. 


Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила във Врачанско на изборите, проведени на 9 юни. „Възраждане“ е втора политическа сила, показват данните от 46.6% обработени протоколи от секционните избирателни комисии.


ГЕРБ – СДС води в изборите за Народно събрание и Европейски парламент в област Монтана. Данните от преброяването са към 06:00 часа при обработен 21% от протоколите.


Ниска избирателна активност беляза изборите 2 в 1 във Врачанско на 9 юни. Сметката показа, че един на трима с право на глас са се възползвали от конституционните си права.


До 48 часа ще продължи приемането, проверката и отчитането на протоколите и изборните книжа от секциите в Районната избирателна комисия във Враца, прогнозира говорителят на комисията Силия Иванова.


Документите на всичките 254 избирателни секции бяха приети в Спортната зала във Видин. Около 90% от секционните протоколи са били сгрешени, обясни за Радио ВИДИН председателят на РИК Даниел Боянов.


Шест часа не могат да оправят протоколите на секционна избирателна комисия от град Монтана, съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК). 


Приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй”. Включен е в националната електроенергийна система в 9:53 часа, след извършена проверка и издадена положителна оценка от страна на Агенцията за ядрено регулиране, съобщиха от централата.


Общински съвет - Видин ще проведе редовно заседание на 17 юни, понеделник. Общо 29 са включените точки за разглеждане в проекта за дневния ред. 


От утре, 11 юни, във Видин започва раздаването на продуктите от втория транш за подпомагане на хора от уязвими групи. Помощта е по Програмата за храни и основно материално подпомагане. Включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на червения кръст във Видин Цветелина Петрова. Продуктите за хората от град Видин, които имат право на помощта, ще се раздават в складовата база на ОКС-то. 


Днес бе изпитът по български език и литература от националното външно оценяване за 10-и клас. Изпитът се проведе в повече от 1000 училища в страната и е продължил до 12:30 часа. В област Видин 561 ученици са заявили,че ще се явят на изпита. В сряда ще се проведе националното външно оценяване на десетокласниците по математика. Резултатите от двата изпита ще бъдат обявени до 28 юни.


Културен център "Йордан Радичков" в Берковица организира летни занимания за децата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 септември 2024 година

Подписан е договор за аварийно укрепване на западния бастион на крепостта "Баба Вида"  във Видин. Общинският съвет във Видин прие декларация , с която настоява държавата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да вземат спешни мерки за завършване на ремонта на канализационната мрежа пред сградата на Районната..

публикувано на 25.09.24 в 18:00

Административен съд-Видин ще проведе Ден на отворени врати

Административен съд-Видин организира Ден на отворени врати в рамките на Международния ден на правото да знам, съобщават от съдебната институция. Събитието ще се проведе на 27 септември (петък) от 11.00 часа в сградата на съда на ул. „Цар Симеон Велики“ № 3 в града.  Тази година към инициативата ще се присъединят ученици от ППМГ „Екзарх Антим..

публикувано на 25.09.24 в 16:13
Снимката е илюстративна

Започна подмяна на уличното осветление в Монтана

В Монтана монтират нови енергоспестяващи улични лампи . Подмяната се осъществява по проект „Енергийно ефективни системи за улично осветление в град Монтана“. Срокът за изпълнение е средата на март следващата година. Основната цел на проекта е да се повиши енергийната ефективност, чрез технологично обновление и модернизиране на системата за..

публикувано на 25.09.24 в 15:59

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Лом

Редовно заседание на Общинския съвет ще се проведе утре, 26 септември, в Лом . Проектът за дневен ред включва девет точки, каза председателят на местния парламент Пенка Пенкова : "Имаме корекция за маломерни паралелки в средищно селско училище. Другите докладни са прогноза за бюджета за следващите години и другото е свързано с изтекли договори, в..

публикувано на 25.09.24 в 15:38

Местна инициативна група в Лом е приела проекти за над 12 милиона лева

Общо 90 проекта са подадени в Местната инициативна група (МИГ) Лом за над 12 300 000 лева в обявените 31 процедури. От тях 52-ма кандидати са подписали договор за финансиране за над 5 800 000 лева с четири оперативни програми. Това отчете днес Румяна Симеонова , изпълнителен директор на МИГ- Лом при откриването на 3-дневен тур за запознаване с дейността..

публикувано на 25.09.24 в 15:27

Археолозите разкриват нови находки в Рациария

Нови помещения от римската баня, някои фигури и костни материали са открити при археологическите разкопки в Рациария край село Арчар. Това показва, че античният град се е развивал много, каза ръководителят на екипа от археолози доц. д-р Здравко Димитров  от Националния археологически институт с музей при БАН .   Повече от месец се..

публикувано на 25.09.24 в 15:09
РЗИ-Враца

Четири са регистрираните случаи на COVID-19 във Врачанско за седмица

Четири случая на COVID-19 са регистрирани в област Враца миналата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Лекари предполагат, че пациентите с корона вирус са много повече, но няма точни данни за заболелите, защото тестването вече не е така масово. Според специалистите при новите варианти на вируса боледуването преминава много..

публикувано на 25.09.24 в 14:37