Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръвен център заработи в Монтана

2
Снимка: Любо Андреев

Откриха кръвен център в областната болница в Монтана. След повече от 30 години в лечебното заведение отново има специализирано отделение.

Създаването на отделение по трансфузионна хематология в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ Монтана решава дългогодишен проблем за желаещите да станат кръводарители и за пациентите на областната и другите лечебни заведения в Монтана, които се нуждаят от спешно кръвопреливане. До сега кръводарителите трябваше да ходят до кръвния център в Лом, за да им се взима кръв, а пациентите в Монтана да чакат доставка на кръв и кръвни продукти от болницата в крайдунавския град. Повече от година отне откриването на кръвен център в болницата, каза изпълнителният директор д-р Тони Тодоров:

"И всичкото това е направено в интерес на гражданите. Това ще създаде, разбира се, и много по-добри условия за работа в нашата болница и в съседните лечебни заведения."

Почти 75% от кръвопреливанията на годишна база се правят на пациенти в областната болница. В кръвния център в болницата в Монтана  може да се дарява кръв всеки делничен ден от 08:00 до 13:00 часа. Завеждащ на отделението е д-р Ирина Ерменкова.

"Съхраняваме еритроцитна маса и плазма. Достатъчен е капацитетът, за да обслужим лечебните заведения и района. Имаме достатъчно необходимо количество кръвни продукти за всеки."

Вторият лекар в центъра е д-р Елка Симеонова.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Журналистката Лидия Каменова представя филм за пътуването си до Южна Америка

Видеофилм за пътуването си до далечни страни в Южна Америка създаде журналистката Лидия Каменова. Тя и нейната приятелка Нели Дончева пътуват до няколко страни, това са  Еквадор, Колумбия и Галапагоските острови.  Филмът носи заглавието "По средата на земята" и представя впечатленията от далечната екскурзия на Лидия Каменова: " За мен..

публикувано на 16.06.24 в 16:10

Завършва Националният фестивал на малките театрални форми във Враца

С две представления завършва 34-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. От 18 часа на голяма сцена е музикалният спектакъл „Част от колекция", в който основна роля играе Иван Юруков. 2 часа по-късно в камерна зала е последното заглавие от програмата– Убийството на Гонзаго" от Недялко Йорданов. След..

публикувано на 16.06.24 в 14:40

Множество отличия за видински ученици в състезание по роботика

Три купи и 16 плакета получиха  отборите по роботика на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин, взели участие в  състезанието   "Роботика за България" София.   29 ученици от 8 до 11 клас с четирима ръководители показаха  своите знания и умения по работа в екип, разработка на проект, конструиране на робот и програмиране, казва Десислава Цокова,..

публикувано на 16.06.24 в 13:30

Враца се готви за Националия фолклорен събор „Леденика"

За седма поредна година Враца ще събере хиляди любители на българските традиции на Националия фолклорен събор „Леденика". Събитието, чиито организатор е общинската управа.  Тази година съборът ще е от 28 до 30 юни във Врачанския балкан. Организаторите са подготвили богата програма, изпъстрена от интересни и атрактивни събития. Началото ще бъде..

публикувано на 16.06.24 в 13:00

Нова еко пътека в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол направиха нова  еко пътека.   Група от 25 доброволци от Прокредит банк, съвместно с доброволци от селото поставиха маркировка и указателни табели, събраха над 20 чувала с пластмасови отпадъци и се насладиха на чистия въздух и прекрасната природа. Идеята се ражда преди 4 години по време на ковид пандемията, а днес харесвайки..

публикувано на 16.06.24 в 12:15

Среща на туристи ветерани се проведе във Видин

85 туристи ветерани от 16 града в страната посетиха Видин и историческите забележителности в нашия град. Те посетиха и солните мини край Крайова.  Гостите идват  по покана на видинските туристи ветерани от Съюза на туристите ветерани клуб "Бдин" с председател  Веселин Габерски. Останаха впечатлени от природния феномен край Крайова и споделиха:..

публикувано на 16.06.24 в 11:10

Моторист загина при тежка катастрофа

Моторист загина при тежка катастрофа в козлодуйското село Гложене. По данни на полицията пътният инцидент е станал около 13.30 часа в събота. При сблъсък между лек автомобил, управляван от мъж от Козлодуй и мотоциклет с водач местен жител, пострадал 44-годишният мотоциклетист. Нараняванията му били несъвместими с живота и той починал в линейката на..

публикувано на 16.06.24 в 10:20