Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училища и детски градини в община Видин стават средищни

Снимка: Радио Видин

Осем училища и три детски градини от община Видин бяха включени в списъка на средищните учебни заведения за следващата учебна година. Решението бе взето на заседание на Общинския съвет във Видин и ще е от полза за учениците и техните родители, каза Светослав Славчев, председател на Общински съвет Видин:

"Това е формално изискване на закона, което следва да спазим. Това е една процедура, която на този етап, съгласно действащото заседание минава през контрола на Общински съвет. По този начин ще има и ползи, например като транспортиране на децата- на тях се полага безплатен транспорт, който се осигурява от Община Видин и други организационни дейности, които са в интерес на обществото." 

Средищни за учебната 2024/2025 година ще са детските градини "Зорница", "Арабела" и "Мир" - град Дунавци, с филиал "Звънче", град Видин, основните училища "Христо Ботев" в Дунавци и видинските "Любен Каравелов", "Иван Вазов", "Климент Охридски", "Епископ Софроний Врачански", както и средните "Свети свети Кирил и Методий", "Цар Симеон Велики" и "П. Р. Славейков". 

Нов правилник за устройството и дейността ще има Регионален исторически музей - Видин, решиха още на заседанието на Общинския съвет. Правилникът ще способства за работата на музея, каза Светослав Славчев: 

"Най-общо този правилник е свързан с организация на дейността на Регионален исторически музей, която следва съвсем логично да бъде вкарана в някаква рамка и той ще способства за работата и за организацията на тази институция."

Правилникът ще влезе в сила след законоустановения 14-дневен срок от качването му на официалната страница и разглеждането му от институциите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шахматни занимания в Мездра

Занимание, посветено на шахмата се проведе в рамките на инициативата  " Лято в библиотеката"  в  Мездра .  Специален гост в библиотеката към читалището бе  Данаил Димитров - историк и майстор по кореспондентски шах. Той разказа на малките читатели какви са правилата на шаха и какви са видовете шах. По време на заниманието децата играха под..

публикувано на 24.07.24 в 17:04

Песента "Нашият град" на група "Тангра" ще е новият химн на Белоградчик

Град Белоградчик ще има нов официален химн. Това ще бъде песента "Нашият град" на група "Тангра" , чиито клип е сниман в населеното място. Това каза за Радио Видин Боян Минков , кмет на община Белоградчик. "Направихме среща с част от музикантите от група "Тангра" и авторът на текста на песента - Александър Петров, който има и..

публикувано на 24.07.24 в 15:43

В петък заседават комисиите към Общински съвет- Кула

Всички постоянни комисии към Общинския съвет в Кула ще заседават едновременно на 26 юли /петък/ по 8 точки. Ще бъде разгледана докладна записка, внесена от кмета на общината - Владимир Владимиров , относно включване на СУ „Васил Левски" – гр. Кула в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2024/2025 г. Съветниците ще..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

Деца от Видин учиха как да пазят гората

Деца от  детска градина "Славейче " във Видин учиха как да пазят гората и нейните обитатели. Откритият урок се проведе със съдействието на Р егионалната дирекция по горите в Берковица ,  Държавно горско стопанство Видин и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин.  Под формата на игра децата се запознаха с дивите..

публикувано на 24.07.24 в 13:36

Чужденец причини катастрофа на Петрохан и избяга

Водач, причинил ПТП с материални щети в прохода „Петрохан" и напуснал местопроизшествието, е установен и санкциониран със съдействието на служители на РУ Костинброд, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  Сигнал за катастрофа в Петроханския проход е получен около 16 часа вчера, но  единият водач е напуснал и продължил движението си в посока град София...

публикувано на 24.07.24 в 12:23

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" ще се проведе в село Слатина

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" и 12-та поред земляческа среща ще се проведат на 27-ми юли (събота) в село Слатина , община Берковица. Организатори са кметството в Слатина, местното читалище  "Христо Ботев" и Община Берковица.  Фестивалът се провежда за втора поредна година и в него ще участват 160 танцьори, каза за Радио..

публикувано на 24.07.24 в 11:16

Режим на водата заради авария на водопровод в Манастирище и Хайредин

Авария по водопроводната мрежа е причина за режим на водата в селата Манастирище и Хайредин, област Враца. От почти месец жителите на двете села имат проблем с водоснабдяването. Проблемът не е свързан с горещините или количеството вода, добивана от помпената станция, а със сериозна авария в района на Манастирище, която ВиК не може да открие,..

публикувано на 24.07.24 в 09:59