Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 юни 2024 година

Снимка: МОН

Враца ще има свой ЦЕРНН - Център за енергийно развитие и нови науки. Днес проектът бе официално представен в Народното събрание от кмета на Враца Калин Каменов, а министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков декларира институционална подкрепа за изпълнението му. Предвижда се да бъдат изградени технологична гимназия, университетски корпус, център за развойна дейност и кампус с общежития. Целта е в бъдещия център да се подготвят специалисти в областта на енергетиката, компютърните науки и новите технологии. Бъдещата Регионална технологична гимназия се планира да бъде открита за учебната 2025/26 г. Тя ще привлича ученици от цяла Северозападна България, на които ще бъдат осигурени общежития. 

В област Монтана откриха жътвената кампания - във Вълчедръм това стана с ритуал по стар български обичай. Местни земеделци споделиха, че очакват малко по-слаби добиви пшеница от миналата година. 

Общо 119 работни места ще бъдат разкрити през тази година в област Враца, това стана ясно от утвърдения проект на Регионалната програма за заетост. Планираната заетост е за 5 месеца на годината на пълен работен ден. 

Разяснителна кампания за представяне на актуални и предстоящи процедури за финансиране на проекти със средства от Европейския социален инвестиционен фонд започна във Враца. Организатор е Областният информационен център във Враца. 

Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие ще продължи да функционира още една година. Горещата линия е поддържана от Фондация "Асоциация Анимус". Днес главният секретар на Министерския съвет подписа нов договор с неправителствената организация, която повече от 10 години помага на хора в риск или жертви на агресия в дома на телефони с номера 0800 1 8676 и 02 981 7686. Към момента това е единствената телефонна линия, която е финансирана с бюджетни средства и осигурява социално, правно и психологическо консултиране, насочване и подкрепа на пострадали от домашно насилие или в риск, както и на техни близки. Над 2800 човека са потърсили помощ по телефона за миналата година. 81% от тях са жени - жертви на агресия в дома. 

Главната инспекция по труда препоръча на работодателите да съобразят режима на работа с очакваните опасни горещини. При работа на закрито- температурата трябва да е между 18 и 25 градуса, в зависимост от типа работа, като максимално допустимата е 28°C. При труд на открито, работодателите са задължени да въведат мерки, за да предотвратят риска от прегряване на заетите- при обявени червен или оранжев код за опасни метеорологични явления. Препоръчват се повече почивки в климатизирани помещения, промяна на работно време и на вида работа. Бизнесът е задължен също да осигури долекарска помощ, както и подходящо транспортиране на работещите при внезапно влошено здравословно състояние. 

Двама мъже, на 43 и 44-годишна възраст, са обвинени за превоз на нелегални мигранти до границата със Сърбия в област Видин, съобщават от Апелативна прокуратура. Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа след специализирана операция на Главна дирекция (ГД) „Борба с организираната престъпност“ и ГД „Гранична полиция“. 

Митнически служители откриха 168 180 къса (8 409 кутии) цигари и 2 400 грама тютюн при две проверки в района на Дунав мост при Видин, съобщават от Агенция "Митници". 

В две населени места от област Видин ще се гласува за кмет на 23 юни.

Зрелостник от Монтана издържа четири матури с отличен. Илиян Илиев и Велина Бойчева, изкарали шестици на зрелостните изпити и са номинирани за национална диплома. 

Национално външно оценяване по български език и литература и математика за седмокласници ще се проведе на 19 и 21 юни. Очаква се да се явят 625 ученици в 25 училища за област Видин, информира Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието. 

В Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин бе представена изложба "Бдинци, лъвове, титани" по проект на Министерството на образоването и науката. Ученици с профилиращ предмет "История" представиха своите разработки върху различни паметници от Видин и областта.  

Единайсетокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин участваха в симулативен съдебен процес в Административния съд в града

Фестивалът на народната кухня „Бабина душица“ ще се проведе на 22 юни (събота) в Монтана, съобщават от местната администрация. Той е част от програмата за празника на града - Свети Дух и се организира от Община Монтана.

Традиционният фолклорен фестивал "От Тимок до Искър" ще се проведе в град Белоградчик тази събота, 22 юни.

Традиционен събор и фестивал "Дунав и Тимок ни свързват" се подготвят във видинското село Капитановци. Програмата ще продължи два дни, събота и неделя, 22-ри и 23 юни, като в нея ще се включат български и румънски танцови и певчески групи.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05