Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 юни 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

С ритуал по зажънване в землището на село Рупци бе даден символичен старт на жътвената кампания в област Видин. Днес е празник, защото слагаме началото на прибиране на реколтата, а идеята ни е да съхраним традициите, посочи Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите.


Брутният вътрешен продукт на човек от населението в България е 36% под средното ниво за Европейския съюз, сочат данните на Националния статистически институт. Единадесет държави членки са с над средното равнище по този показател. Най-високи са стойностите в Люксембург, Ирландия и Нидерландия, най-ниски -  в България, Гърция и Латвия. 

Народният представител от Видин Росица Кирове отново бе избрана за заместник-председател на парламента от квотата на ГЕРБ-СДС. Преди това Рая Назарян бе избрана за председател на 50-ото Народно събрание. За нея гласуваха 131 народни представители. "Против" бяха 66 депутати, 39 се въздържаха. Тя получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ".

От ВиК-Монтана призоваха питейната вода да се ограничи за поливане на селскостопански градини и миене на коли. Заради летните жеги консумацията се увеличава.


Близо 3800 домакинства от община Видин ще могат да подменят отоплителните си уреди на твърдо гориво с такива, които по-малко замърсяват въздуха. Финансирането е за над 23 милиона 450 хиляди лева. Близо 20 милиона от тях са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите - от държавния бюджет. Ще могат да се възползват жителите на всички населени места от общината, обясни заместник-кметът по европейските политики и инвестиции Десислава Тодорова.


Частични местни избори ще се проведат в Северозапада на 23 юни, неделя.


Районната прокуратура във Враца разследва случая с 6-годишното момиче, което падна от третия етаж на жилищен блок в града. Образувано е досъдебно производство срещу родителите на детето, че са го оставили без надзор и достатъчна грижа, с което е създадена опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие.


Видинската симфониета ще гостува с операта "Вълшебната флейта" в Лом и в столицата. Солисти са студенти на проф. Иванка Нинова, преподавател в Националната музикална академия.


Малко преди най-голямото спортно събитие това лято - Олимпийските игри в Париж, Българският културен институт във френската столица отваря врати за артистичен проект, обединяващ спорт и изкуство. Тази вечер е официалното откриване на изложбата "Споделени движения" на Александър Василев – Василевса, в която 16 от най-популярните в света български спортисти са съавтори на картините на врачанския художник.


На 20 юни Българската православна църква почита паметта на един от най-изявените ученици на Свети Кирил и Методий Наум Охридски.


Община Видин осигурява безплатен превоз до двата гробищни парка в града на Черешова Задушница - 22 юни. Желаещите могат да използват автобусите по линия №6 по маршрут от квартал „Селище“ през „Калето“, по булевард „Панония“ до стария и новия гробищен парк и обратно. Автобусите ще тръгват в 8:30 ч. и 10:30 ч., а в обратна посока - в 9:30 ч. и 11:30 ч. 


Във видинската Гимназия за преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" връчиха днес тържествено дипломите за завършено средно образование. Поздрав към зрелостниците отправи директорът на училището Боянка Никова.


В най-старото видинско училище "Цар Симеон Велики" днес тържествено връчиха дипломите на своите зрелостници. Всяко усилие, което положихме, си струваше и ще си струва, каза пред учениците, родителите и гостите директорът Ирена Гъркова.


Празник на народната носия подготвят във видинското село Неговановци, община Ново село. Той е насрочен за събота, 22 юни, от 17:30 часа.


В 23:50 часа довечера започва астрономическото лято и лятното слънцестоене. За първи път от повече от два века тази година ще има не един, а два най-дълги дни. 

По публикацията работи: Теодора Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нови контейнери ще събират зелени и биоразградими отпадъци в Берковица и Вършец

В Берковица и Вършец поставят съдове за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци . За двете общини са осигурени общо 232 контейнера. От проекта ще се възползват 23 500 жители на общините. Поставянето на съдовете е в изпълнение на проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и/или..

публикувано на 27.06.24 в 11:45

Готов е календарът с дейностите на читалището в Мездра през юли

Изготвен е Календар на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за предстоящия месец юли. Очаквано най-наситена е програмата на групите на Фолклорен ансамбъл ”Мездра”. От 27.06 до 01.07. - участие в Международен фолклорен фестивал “Calusul Romanesc” в Каракал, Румъния, 30.06. - участие в празник на с...

публикувано на 27.06.24 в 11:24

Кола удари възрастна жена на пешеходна пътека в Монтана

80-годишна пешеходка е пострадала, след като бе ударена от лек автомобил на пешеходна пътека в град Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал в зоната на кръстовището на бул. "Трети март" и ул. "Свети Климент Охридски", около 10:30 часа, вчера, 26 юни. 58-годишен шофьор от село Благово при десен завой блъснал пресичащата пътното платно по..

публикувано на 27.06.24 в 11:08

Труп изплува от водите на язовира край село Тишевица

Трупът е на 53-годишен жител на ботевградското село Врачеш е открит в язовира край с. Тишевица в област Враца. Тялото е намерено вчера, 26 юни. Сигналът за трупа е подаден в полицията от жител на врачанското село около 18:00 часа.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 27.06.24 в 11:02

Разчистват пораженията от бурята във Видин

Десетки са падналите дървета и клони след бурята, която премина над Видин през изминалата нощ. Екипи на Общинското предприятие "Чистота, озеленяване, благоустройство" отстраняват от рано сутринта щетите.  Няма информация за пострадали хора. На 10 сигнала за необходимост от оказване на техническа помощ са реагирали тази нощ служителите на "Пожарна..

обновено на 27.06.24 в 10:04

Видинското читалище "Славяни 2013" отбеляза юбилей

С грандиозен концерт в залата на драматичния театър във Видин бе отбелязана десетата годишнина от създаването на Народно читалище "Славяни 2013". Концертът бе под наслов "От извора до наши дни", обясни Ралица Петрова от читалището. "Предимно хората, които се изиграха на голямата сцена бяха от нашия регион и разработките са изцяло на нашия..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Престижни награди за читалището в Зверино

Колективите при НЧ ”Факел-1926” с. Зверино участваха във Втори Фолклорен фестивал „Доспей пее и танцува и на билки се любува ”в село Доспей, община Самоков.  Женска фолклорна група ”Плетеница” с художествен ръководител Милчо Романски се представи песните  "Донка се в гора изгуби", " Пойде момче в градинка" и " Станке ле, голям гяволо".  Йордан..

публикувано на 27.06.24 в 08:28