Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светият синод избра тримата кандидати за патриарх на България

Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.
Снимка: БГНЕС

Светият Синод на Българската православна църква избра днес тримата кандидати, от които на 30 юни ще бъде избран новият български патриарх.

Това са Григорий Врачански - с 11 гласа, Гавриил Ловчански - с 9 гласа, и Даниил Видински - с 9 гласа, съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан. 

Според Устава на БПЦ кандидатите за духовен водач на българите трябва да отговарят на три условия: да са над 50-годишна възраст; да са били митрополити поне 5 години; да спазват църковния ред.

Девет митрополити отговаряха на тези условия. това са: Пловдивският Николай, Ловешкият Гавриил, Видинският Даниил, Русенският Наум, Варненският и великопреславски Йоан, Врачанският Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Великотърновският митрополит Григорий, митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нови контейнери ще събират зелени и биоразградими отпадъци в Берковица и Вършец

В Берковица и Вършец поставят съдове за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци . За двете общини са осигурени общо 232 контейнера. От проекта ще се възползват 23 500 жители на общините. Поставянето на съдовете е в изпълнение на проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и/или..

публикувано на 27.06.24 в 11:45

Готов е календарът с дейностите на читалището в Мездра през юли

Изготвен е Календар на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за предстоящия месец юли. Очаквано най-наситена е програмата на групите на Фолклорен ансамбъл ”Мездра”. От 27.06 до 01.07. - участие в Международен фолклорен фестивал “Calusul Romanesc” в Каракал, Румъния, 30.06. - участие в празник на с...

публикувано на 27.06.24 в 11:24

Кола удари възрастна жена на пешеходна пътека в Монтана

80-годишна пешеходка е пострадала, след като бе ударена от лек автомобил на пешеходна пътека в град Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал в зоната на кръстовището на бул. "Трети март" и ул. "Свети Климент Охридски", около 10:30 часа, вчера, 26 юни. 58-годишен шофьор от село Благово при десен завой блъснал пресичащата пътното платно по..

публикувано на 27.06.24 в 11:08

Труп изплува от водите на язовира край село Тишевица

Трупът е на 53-годишен жител на ботевградското село Врачеш е открит в язовира край с. Тишевица в област Враца. Тялото е намерено вчера, 26 юни. Сигналът за трупа е подаден в полицията от жител на врачанското село около 18:00 часа.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 27.06.24 в 11:02

Разчистват пораженията от бурята във Видин

Десетки са падналите дървета и клони след бурята, която премина над Видин през изминалата нощ. Екипи на Общинското предприятие "Чистота, озеленяване, благоустройство" отстраняват от рано сутринта щетите.  Няма информация за пострадали хора. На 10 сигнала за необходимост от оказване на техническа помощ са реагирали тази нощ служителите на "Пожарна..

обновено на 27.06.24 в 10:04

Видинското читалище "Славяни 2013" отбеляза юбилей

С грандиозен концерт в залата на драматичния театър във Видин бе отбелязана десетата годишнина от създаването на Народно читалище "Славяни 2013". Концертът бе под наслов "От извора до наши дни", обясни Ралица Петрова от читалището. "Предимно хората, които се изиграха на голямата сцена бяха от нашия регион и разработките са изцяло на нашия..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Престижни награди за читалището в Зверино

Колективите при НЧ ”Факел-1926” с. Зверино участваха във Втори Фолклорен фестивал „Доспей пее и танцува и на билки се любува ”в село Доспей, община Самоков.  Женска фолклорна група ”Плетеница” с художествен ръководител Милчо Романски се представи песните  "Донка се в гора изгуби", " Пойде момче в градинка" и " Станке ле, голям гяволо".  Йордан..

публикувано на 27.06.24 в 08:28