Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Снимка: "Niki R:ce"


Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен"

Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са студенти в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

"Решихме, че освен в живота да сме заедно, искаме да правим и музика заедно. Иначе при мен още от малка се появи музиката, на 3-годишна възраст започнах да пея в група "Бон-бон" и бях част от групата чак до 21-годишна възраст. Моят първи учител и все още ми е учител е ръководителката на "Бон-бон" Рози Караславова. Помня, че когато отидох на кастинг, бях на 3,5 години и ме беше срам да пея. Тогава тя ми подари един Мики Маус, за да мога да пея, но след това учих кларинет при Боби Йоцов, което също е много хубаво, защото според мен един певец трябва да може да свири на инструмент, за да може да се каже завършен музикант", разказа Ники. 

Цецо е от Бяла Слатина и съдбата го среща с неговия първи учител по китара именно в родния му град.

"Аз винаги исках да свиря на китара. Баща ми имаше една китара в нас и той свиреше по събирания, по купони и винаги исках да свиря, опитвах се да се уча сам, беше трудно. Обаче в пети клас в Бяла Слатина се появи учител по китара, Иван Илиев и той запали мен, и още няколко приятели и се получи една хубава общност в Бяла Слатина. Водеше ни по конкурси и това запали още повече интереса ми."

Макар да са още много млади "Niki R:ce" вече имат доста опит зад гърба си. Никол е била водещ на детско музикално предаване "Бон-Бон" и е озвучавала сериал на български език по "Disney". Заедно с "Бон-Бон" печелят първата детска Евровизия в България през 2007-а и представят страната в Ротердам, Холандия. През 2017 г. участва в 4-тия сезон на "Гласът на България". За Цветан ще допълня, че е китарист и в няколко други групи. Сред тях е и нашумялата напоследък фънк група "Funkilicious", които големите победители в тазгодишното издание на конкурса на БНР "Пролет", свири заедно с "LaTiDa" и група "Бон-Бон".

Наскоро излезе новата песен на дуета - "Феномен". Музиката е по идея на двамата. Текстът е дело на Цветан Маринов. На пръв поглед забавен и шеговит, всъщност казва доста истини, които на някои хора може и да не им допаднат.

"Нещата, за които се говори в песента ги е изпитал всеки. Всеки има моменти, когато се мисли за специален, за нещо повече, докато не се случи нещо, което да го приземи и да му даде поглед отстрани всъщност какво е правил или казвал. При мен е имало доста такива ситуации и малко или много текстът на тази песен съм го мислил като за мен. Но съм сигурен, че и други хора са изпитвали такива ситуации. Те са свързани с възрастта и израстването на човека. Обикновено по-младите не знаят, колко много не знаят", каза Цецо. 

Според Ники някои хора се разпознават в песента, но не искат да си го признаят. Други я определят като хейтърска. Всъщност тя е интересна и по забавен начин разкрива някои истини, смята тя. 

В песента се чуват вълшебните гласове на група "LaTiDa", с които си партнират не за първи път. Аранжиментът е направен с помощта на Емилио Мархолев, а Юлиян Янев прави микс- мастъра.

Двамата млади музиканти продължават да мечтаят и да творят. Целта им е да създават повече песни на български език. Първата от тях е "Феномен", която се посреща изключително добре от българската публика и намира все повече почитатели. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18

Първото екоучилище във Враца е "Никола Войводов"

СУ "Никола Войводов" стана първото екоучилище в град Враца. Учебното заведение получи зелен флаг- символ за отлични екологични показатели. Главният учител Дафина Сарафска разказа, че през годините са се включвали в подобни инициативи, свързани с опазване на околната среда и това са дейности, които децата вършат с желание. "До финала на..

публикувано на 27.06.24 в 16:08

Музеят във Враца предлага занимания за децата през лятото

Множество активиности за деца организира това лято Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца. Интерактивно-образователните игри започват от юли месец. Част от тях включват "Кюар код приключение", "На лов за стари сгради и забележителности във Враца", "В обувките на археолога", "Търсачи на загадки и артефакти", обясни за Радио ВИДИН Тихомир..

публикувано на 27.06.24 в 14:00

Увеличава ли се интересът към настолните игри?

Настолните игри преживяват ренесанс през последните години, завладявайки вниманието на хора от всички възрасти и социални прослойки. Те са се превърнали в популярна форма на забавление, специализация и обучение.  Този тип игри има дълга история, която започва още в древността. Игрите, като шаха например, са съществували още преди хиляди..

публикувано на 27.06.24 в 10:45

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри" във Видин днес, 27 юни. Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към..

обновено на 27.06.24 в 10:38

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват днес, 27 юни, от Видин. Повече за отбелязването на годишнината в града разказа за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава,..

обновено на 27.06.24 в 10:34