Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еньовден - празник на билките и на фармацевтите

Снимка: БГНЕС (архив)

Еньовден освен ден на лечебните билки е и професионален празник на фармацевтите. Денят не е случаен, тъй като билките са в основата на производството на лекарства, обясни Николай Тодоров, председател на регионалната колегия на фармацевтичния съюз. Той поздрави своите колеги по повод празника.

"Искам да ги поздравя и да им пожелая устойчивост и сили да се справят с всички нови предизвикателства, тъй като нашата професия интегрира много законодателни промени, научни иновации и т.н. Тези неща непрекъснато се развиват в контекста на съвременното, забързано, модернистично общество. Бих искал да им пожелая адаптивност и сили да издържат на промените и да подсигуряват и занапред здравната сигурност..."

По думите му професията винаги се е радвала на голям интерес, въпреки сложността и широкия спектър от знания, които трябва да притежават фармацевтите.

Разпознават ли билките и използват ли ги за лечение и в ежедневието си, разказаха видинчани в анкета, която можете да чуете в звуковия файл.

Нека не забравяме, че употребата на билки трябва да се извършва след консултация със специалисти в сферата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жена блъсна дете в Чупрене и избяга

62-годишна жителка на видинското село Чупрене е  ударила 2- годишно момченце, излязло неочаквано на пътното платно , съобщават от полицията във Видин.  Детето било транспортирано в болница в  Мотана, с фрактура на десен крак, без опасност за живота.  Инцидентът е станал вечерта на  20 юли.  След удара шофьорката е напуснала местопроизшествието ,..

публикувано на 22.07.24 в 10:10
Архив

Започва Фестивалът на изкуствата "Дунавски вълни"

Днес във Видин днес ще бъде открит Фестивалът на изкуствата "Дунавски вълни“. Тазгодишното му издание е 13-то по ред и ще предложи интересна и разнообразна програма, каза Борислава Борисова , зам.кмет  "Хуманитарни дейности" и социална политика в община Видин.  "В периода от 22 юли до 27 юли традиционният за община Видин фестивал ще предложи на..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Движението по пътя Селановци-Оряхово се осъществява с повишено внимание

До 26 юли движението по път  III-306 Селановци - Оряхово от км 56 до км 66 се осъществява с повишено внимание, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". По  асфалтовата настилка ще се извършват ремонтни дейности.  Трафикът  по  трасето  се регулира с пътни знаци и сигналисти, уточняват от пътната агенция.

публикувано на 22.07.24 в 09:27

Болестите на органите на кръвообращението- най-честа причина за смърт в Северозапада

Най-честата причина за смъртните случаи в Северозапада през миналата година е свързана с болестите на органите на кръвообращението, показва справка на НСИ. През 2023г. на територията на Северозападен район са констатирани 13 590 смъртни случая, като 7 177 са починалите мъже, а останалите 6 413 са жени. Това се равнява на един малък град...

публикувано на 22.07.24 в 09:09

Наближава крайният срок за участие в Националната литературна награда "Йордан Радичков"

До 31 юли автори или издателства могат да изпращат нови книги с разкази на адреса на Община Берковица.  Тази година журито оглавява проф. Боян Биолчев с членове: Костадин Костадинов, Тодора Радева, Горан Атанасов (Община Берковица) и Силва Хачерян (Министерство на културата).  Национална литературна награда "Йордан Радичков" се връчва за пета поредна..

публикувано на 22.07.24 в 08:45

Започна пръскането срещу комари и кърлежи в Лом

Авиационно и наземно третиране срещу комари се провежда днес на територията на община Лом. Въздушната обработка  започна в 06.00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране обхваща поречието на реките Дунав и Лом, Моминбродското блато, местностите „Садовете“ и „Бахчите“...

публикувано на 22.07.24 в 07:30

Кражба на голяма сума пари във врачанско село

За кражба на голяма сума пари е съобщила жена от село  Камено поле, съобщават от полицията във Враца. Обраната жена е сигнализирала за кражбата н а 22.07.2024 г. в 01:12 часа. По думите ѝ крадецът е влезнал в дома ѝ през отворен прозорец. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Роман.

публикувано на 22.07.24 в 07:05