Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

| обновено на 28.06.24 в 09:55

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River". 

От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще предложи богат спектър от културни и артистични изживявания.

Може спокойно да се каже, че обединяването на двата фестивала обещава да превърне Видин в културна столица на България за тези четири дни. "Vidin Art Festival" от своя страна е известен със своето разнообразие от театрални представления, арт базар и кино под звездите.

От своя страна, пък "The River" фестивал е символ на свободния дух и креативността, събирайки на едно място любители на съвременното изкуство. Посетителите ще могат да се насладят на множество събития, сред които и арт инсталации. Фестивалната програма е създадена така, че да предложи по нещо за всеки вкус и възраст - от детски работилници и семейни забавления до нощни партита и авангардни арт прояви.

Съчетавайки най-доброто от двата фестивала, организаторите са подготвили разнообразна програма, която включва както традиционни, така и иновативни събития. Повече за програмата на четиридневния фестивал разказа Борислава Борисова, заместник-кмет на Видин:

"Тази година Община Видин, заедно с Event Masters, обедини два действащи фестивала и за първа година поставя началото на фестивала "Vidin Art Festival" и фестивалът "The River", който ще превърне Видин в град на изкуствата. През тези четири дни сцена на проявите ще бъде емблематичната средновековна крепост "Баба Вида", където малки и големи ще се потопят в разнообразие от атрактивни събития. Целта на фестивала е отново да отбележим подобаващо Международния ден на река Дунав, който според подписаната конвенция за опазването ѝ е 29 юни."

Марионетният спектакъл, подходящ за всички възрасти, "Цирк Мираж", на който автор, режисьор, сценограф, технология и изработка на кукли е Теодор Борисов, художник - Теодора Обретенова и актьори - Наделина Камбитова и Красимир Кирчев е част от богатата програма на фестивалните дни. 

Наделина Камбитова  е завършила куклено актьорско майсторство, но никога преди спектакъла "Цирк Мираж" не е докосвала марионетки. Тя споделя, че за нея това е било истинско предизвикателство:

"Бях много развълнувана, но най-вече бях много изплашена, защото видях толкова много конци и не знаех какво да ги правя, докато не осъзнах реално, че това е да си кукловод - първо трябва да си пипнал марионетка, за да разбереш истинското значение на думата кукловод. Беше ми много трудно, наистина признавам, но след като я овладях самата марионетка, мога да кажа, че вече наистина аз съм господарят, защото преди това тя ми беше господар. Постоянно се оплиташе, постоянно имахме разни перипетия... Канят ни, защото никой в България не прави нищо с марионетки, тъй като това е наистина една много сложна система кукли и на повечето хора грам не им се занимава, много е трудно, изисква време... Когато имаш партньор на сцената, наистина е много по-лесно, защото дори и да стане гаф винаги единият помага на другия и никой не може да разбере."

Може да се каже, че обединението на "Vidin Art Festival" и "The River" не само ще обогати културния живот на Видин, но и ще засили туристическия интерес към града. 

Фестивалната програма включва:
28 юни 2024 г. (петък)
🕙10:00 ч. – 20:00 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
🛍️Арт базар - за записване пишете на ЛС или на office@eventmasters.bg
🎈Полети с балони - за записване и информация: https://new.adventure-bg.com/fiesta-2/fiesta-danube/
29 юни 2024 г. (събота)
🕙10:00 ч. – 20:00 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
🛍️Арт базар
🎈Полети с балони - за записване и информация: https://new.adventure-bg.com/fiesta-2/fiesta-danube/
🕚11:00 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
🎭Куклено представление „Патиланско царство“ на театър „Мале, мале“
🕛11:45 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
🎭Творчески работилници
🕗20:00 ч.
📍Летен театър на Крепост „Баба Вида“
🎭Криминална комедия „Убийство в първа класа“ с режисьор Евгени Будинов - театрално представление на ДТ „В. Трандафилов“
🕙21:45 ч.
📍Крепост "Баба Вида"
🎆Светлинно шоу с 3D Mapping по повод Деня на река Дунав
30 юни 2024 г. (неделя)
🕙10:00 ч. – 20:00 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
🛍️Арт базар
🎈Полети с балони - за записване и информация: https://new.adventure-bg.com/fiesta-2/fiesta-danube/
🕚11:00 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
🎭Марионетно шоу за деца „Цирк Мираж“ – Държавен куклен театър Видин
🕛11:45 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
🎭Творчески работилници
🕢19:30 ч.
📍Летен театър на Крепост „Баба Вида“
🎭Театрална постановка „Игра за двама“ – комедия от Иво Сиромахов
🕙21:45 ч.
📍Крепост „Баба Вида“
📽Кино под звездите - „Пулсът на танца“ с режисьор Георги Костов
1 юли 2024 (понеделник)
🎈Полети с балони – посрещане изгрева на July Morning - за записване и информация: https://new.adventure-bg.com/fiesta-2/fiesta-danube/
Входът за всички прояви е свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18

Първото екоучилище във Враца е "Никола Войводов"

СУ "Никола Войводов" стана първото екоучилище в град Враца. Учебното заведение получи зелен флаг- символ за отлични екологични показатели. Главният учител Дафина Сарафска разказа, че през годините са се включвали в подобни инициативи, свързани с опазване на околната среда и това са дейности, които децата вършат с желание. "До финала на..

публикувано на 27.06.24 в 16:08