Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

10
Снимка: Радио ВИДИН

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени". Урокът е част от "Методи за преподаване на поляризиращи теми- история на българския комунизъм". Целта му е да създаде отношение към миналото, съпреживяване, което да бъде предадено на поколенията. Урокът се подготвя с документи в Държавния архив и музея във Видин, с ресурсите на https://belene.camp/.


Със съдействието на Фондация "Софийска платформа" бе осъществено посещението на острова. 

Обучението е подготвено и одобрено след участието в конкурс за учители по история от цялата  страна. Урокът е на преподавателя по "История и цивилизации" в гимназията Валя Александрова и представлява открита класна стая:

"Фондация "Софийска платформа" е много силна в гражданското образование. Тя стимулира гражданското общество и заостря вниманието в периода на близкото ни минало, тоест комунизма в България... На обявения конкурс можеха да се явят учители по история... Като първата част беше обучение в Белене, около 180 учители в четири обучителни модула са участвали в този конкурс... Вторият етап е самият конкурс, с разработен методически урок и да вплете самото място на лагера в Белене. След конкурса са одобрени десет урока и четири посещения на острова... Приоритет да бъде одобрен урокът ни е моментът на предаване на паметта, отношение и съпреживяване на миналото и гражданската мисия това минало да бъде предадено..."

Лагерът в Белене работи от 1949-а до 1989 година. Създаден още през 1944 година с решение на Политбюро на Централния комитет на Българската комунистическа партия и е наречен „Българският Сибир“. Това е най-големият и най-дълго просъществувал български комунистически лагер. Хиляди българи са подлагани на принудителен труд, насилие и унижение тук, без да са извършили престъпление - без съд и без присъда. Една част от тях никога не си тръгват от концлагера.


И ето учениците, техните двама преподаватели по история, Валя Александрова и Кристина Божидарова, гостите от Регионалния исторически музей и Държавния архив във Видин и аз от Радио ВИДИН преминаваме през река Дунав по понтонен мост, съществувал от 1950 година до днес. Той е връзката на острова със сушата. За да се премине през моста, е нужно разрешението на управата на действащия затвор, който се намира на брега. Задължително се влиза с лична карта, която се проверява, не е разрешено снимането на понтонния мост. Преминавайки на другия бряг на острова, се тръгва по път, чиято дължина е 12 км, за да се стигне до лагера. Разстоянието го изминаваме с микробуси. Преминаваме край блата, паднали дървета, тревисти местности, дом на множество птици. Казват, че "Персин" по многообразие на птичия свят е на първо място и изпреварва дори "Сребърна". В източната част на острова е разположен природният резерват „Персински блата“, обявен през 1981 г. за защитена територия. В резервата има над 170 вида влаголюбиви птици.

Тази природна красота е в контраст със съществувалия в миналото концлагер, който е бил място за мъчения и много често за  смърт. Михаил Маринов от Фондация "Остров Белене" разказа за дейността на организацията и задачите, които тя си поставя. Основната ѝ цел е да разработи идеен проект, който включва възстановяване на дървените бараки, охранителните вишки, карцерите, така както е изглеждал лагерът през 1950 година, за да се запази и предава историята за това място. 

През лагера са минало над 15 000 затворници. Липсва документация и снимков материал и бавно миналото бива обгърнато от забравата. 

"Никак не е пресилено, ако кажем, че голяма част от българската интелигенция преминава през лагера "Белене"... Основната им работа е била пресушаване на блата, създаване на дигата, това е тежък физически труд... Ключовата дума в лагера е била  "глад". Дневната порция храна за всеки лагерист е била 360 грама хляб и две супи, понякога са получавали и лъжица мармалад. На съседния остров се създава женски трудов лагер. В края на 1950 година е създаден Младежки трудов лагер. В него лежат млади момичета и момчета. Техните провинения са, че са се обличали по-модерно, имали са по-нестандартни прически или са слушали рок, джаз и друга съвременна музика... На остров Предела са заравяни труповете на убитите от лагера и от лагера в Ловеч... За съжаление, нищо не направихме територията на този остров да се сканира с геоскенер и да се намерят тези гробове, за да знаят много българи къде са костите на техните бащи, дядовци и прадядовци", разказа Михаил Маринов.


Попитахме учениците какви са им впечатленията от посещението на остров Персин и ще позволят ли това минало да бъде забравено:

"Впечатление ми направи дългият път до лагера... Четох интервюта на оцелелите от лагера... Самата история на острова ме впечатли. Трябва да пазим тази памет, защото без нея нямаше да имаме нашето днес... Всичко ми направи впечатление. Благодарна съм, че успях да го видя с очите си. Понтонът, дългият път ме впечатлиха... Знаех историите, ходех из стаите и това беше силно... Обстановката е доста тежка, може би историите на плакатите бяха доста въздействащи. Мисля, че такъв тип екскурзии трябва да се правят... Най-много ме впечатли как са живели хората тогава... Самият остров много ми хареса, разказът на екскурзовода също, но да се види на живо е много по-въздействащо... Това ни кара да бъдем благодарни за свободата, която имаме сега... Днешната свобода хората я приемат като даденост, а тя е основно човешко право."

Работата на видинските ученици по темата "Белене" ще продължи, за да се съхрани паметта и за да не се повтаря грозното минало.


Повече - в прикачените звукови файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли в летния кинотеатър "Гъбите". Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00