Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 юни 2024 година

2
Снимка: Радио ВИДИН

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй".


Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова заяви, че до края на годината ще бъде изпълнен критерият на еврозоната за ценова стабилност. След това страната ни ще поиска нов доклад, на основата на който да бъде определена дата за влизане на България в еврозоната.


Промени, свързани с винетките и тол таксите предлагат от Министерството на регионалното развитие. Те касаят въвеждане на нова еднодневна винетка. Предлага се още въвеждане на задължително диференциране на таксите за ползване на пътищата според екологичните характеристики на превозните средства, в зависимост както от класа на емисии EURO, така и от класа емисии на CO2 (въглероден диоксид) на превозното средство. 


Враца има нов заместник-областен управител. Това е Йордан Димитров, а решението е на служебното правителство и е взето днес, 27 юниДосега Димитров беше общински съветник от квотата на ДПС в Козлодуй. Новият заместник-областен управител влиза в кабинета на Николай Николов, който беше от квотата на ГЕРБ.

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана. През изминалата седмица има и двама болни от хепатит.


Десетки са падналите дървета и клони след бурята, която премина над Видин през изминалата нощ. Няма информация за пострадали хора. На 10 сигнала за необходимост от оказване на техническа помощ са реагирали тази нощ служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.


62 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над село Василовци, област Монтана. В областта най-малко е валяло в Долно Церовене. Въпреки сложната метеорологична обстановка градушки не са паднали.


В Берковица и Вършец поставят съдове за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци. За двете общини са осигурени общо 232 контейнера. От проекта ще се възползват 23 500 жители на общините. Поставянето на съдовете е в изпълнение на проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и/или биоразградими отпадъци в общините Берковица и Вършец“. Финансирането е с близо 3 900 000 лева по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 година“, уточни кметът на Берковица Радослав Найденов, чиято община е водеща по проекта.


Д-р Чавдар Манов се очаква да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността- директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. 


Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България.  Възстановяването на популацията на черния лешояд е започнало от няколко години. 


Множество активиности за деца организира това лято Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца. Интерактивно-образователните игри започват от юли месец. Част от тях включват "Кюар код приключение", "На лов за стари сгради и забележителности във Враца", "В обувките на археолога", "Търсачи на загадки и артефакти", обясни Тихомир Машов, завеждащ на Отдел "Музейни образователни програми и технологии" при "Регионален исторически музей" Враца. 

СУ "Никола Войводов" стана първото екоучилище в град Враца. Учебното заведение получи зелен флаг- символ за отлични екологични показатели. Главният учител Дафина Сарафска разказа, че през годините са се включвали в подобни инициативи, свързани с опазване на околната среда и това са дейности, които децата вършат с желание.


Кукленият театър в Монтана отчита един от най-успешните си сезони. През изминалият сезон са изиграни 85 представления. Театърът е разширил и географията на своите гастроли. Представленията са гостували в населени места от областите Враца и София. В турне трупата е изиграла 24 представления. Шест са премиерните заглавия, реализирани през сезона. Сред най-успешните са „Шехерезада”, „Червената шапчица” и „Жабокът принц”, отчитат от монтанския театър.

С грандиозен концерт в залата на драматичния театър във Видин бе отбелязана десетата годишнина от създаването на Народно читалище "Славяни 2013". Концертът бе под наслов "От извора до наши дни", обясни Ралица Петрова от читалището.

Колективите при НЧ ”Факел-1926” село Зверино участваха във Втори Фолклорен фестивал "Доспей пее и танцува и на билки се любува" в село Доспей, община Самоков. Женска фолклорна група "Плетеница" с художествен ръководител Милчо Романски се представи песните "Донка се в гора изгуби", "Пойде момче в градинка" и "Станке ле, голям гяволо". 



Превъплъщаване в различни персонажи от любими филми, разказване на истории и предаване на емоции чрез танци - това ще покажат днес, 27 юни, малките грации от видинската школа за модерен балет "Swing". Подготвени са впечатляващи хореографии, съчетаващи класически и модерни танцови техники и всичко това, съпроводено от музика от любими на малки и големи филми. "One night only" - това е титулната песен на концерта с едноименно заглавие. Близо час филмова музика, облечена в танц - това очаква видинчани днес от 18:30 часа в Драматичния театър "Владимир Трандафилов". 

Тазгодишното издание на Национален фолклорен събор "Леденика" започва с ден по-рано, съобщиха от Община Враца. На 28 юни от 19.00 часа жителите и гостите на Враца ще имат възможността да участват, а след това и да опитат от специалната врачанска "кметска" лютика. В приготвянето на традиционното за региона ястие ще се включи кметът Калин Каменов.


Изготвен е Календар на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за предстоящия месец юли. Очаквано най-наситена е програмата на групите на Фолклорен ансамбъл ”Мездра”.


Проявите за традиционния панаир в Белоградчик започват от днес, 27 юни. Тази година той ще продължи четири дни, до 30 юни. 


На 28 и 29 юни, в петък и събота, Лом ще бъде домакин на 22-ия мотосъбор, организиран от мотоклуб "Ягула". За посетителите на събитието организаторите са подготвили интересна програма и много забавления, каза за радио Видин президентът на клуба Емил Плугаров.


Изложба ще бъде открита утре, 28 юни, в Художествената галерия "Вълчо Вълчев" в Белоградчик. Посетителите ще имат възможност да разгледат най- добрите творби на талантливи деца и младежи, участвали в конкурса "Белоградчик-скалната столица на България". Откриването на изложбата е от 11:00 часа.

По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Илияна Йотова: Българската църква е упование и стабилност

Българската православна църква е залог за успокоението и обединението на българския народ.  Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при гостуването си в Белоградчик за отбелязването празника на града. "Аз искам да се обърна към всички български граждани - да повярват, защото Българската православна църква е в основата на българското възраждане и..

публикувано на 30.06.24 в 07:36

Следващият български патриарх ще бъде избран днес

Видинският митрополит Даниил и Врачанският Григорий, заедно с Ловчанския Гавриил  са тримата сред, които ще е днес ще е изборът на български патриарх.  Митрополит Даниил оглавява Видинската епархия от февруари 2018 година. Дни след това, при посрещането си във Видин, той засвидетелства готовността си да е достоен приемник на своите предшественици:..

публикувано на 30.06.24 в 07:17

В Ослен Криводол отпразнуваха Петровден

За първи път от близо 20 години в с. Ослен Криводол отпразнуваха Петровден в местността Черковището. Инициативата за възстановяване на оброка е на жителите от селото, които се събраха, за да отправят молитва и да поднесат дарове на Св. Петър. На оброчният камък бяха поставени в дар хляб с житни класове за изобилна реколта , ябълки-..

публикувано на 30.06.24 в 06:20

В село Връв отбелязват Деня на река Дунав

Деня на река Дунав ще отбележат в село Връв, община Брегово.  Освен традиционното почистване на брега на реката тази година са предвидени състезание по риболов, рисунки на асфалт, приготвяне на рибена чорба, каза разказа Десислава Джегова - председател на НЧ "Съзнание 1927" - село Връв.  "Тази година решихме да има и по- весела част, в..

публикувано на 29.06.24 в 16:50

Доброволците от Лом без такси за технически и административни услуги

Общинският съвет в Лом прие предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общината. Промяната е във връзка с Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на..

публикувано на 29.06.24 в 16:37

Видин отбелязва Международния ден на река Дунав

Видин отбелязва 29 юни- Международният ден на река Дунав с фестивал Art Festival "The River“ от 28 юни до 1 юли. На днешния ден – 29 юни, се навършват и 30 години от приемането на конвенцията за опазването на реката. По този повод Община Видин и организаторите на фестивала от Event Masters, подариха на най-малките кукленото представление "Патиланско..

публикувано на 29.06.24 в 16:21

Общинските съветници в Кула разгледаха на заседание 6 точки

Общинските съветници в Кула се събраха на поредното си редовно заседание. Сред по-важните точки, които разгледаха бе предложение, внесено от кмета на общината Владимир Владимиров, относно приемане Програма за намаляване риска от бедствия на Община Кула за периода 2021-2025 година. "Всяка една община, включително Община Кула има такава програма,..

публикувано на 29.06.24 в 16:05