Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Сиракова- за любовта към музиката, поезията и хората

10
Снимка: Колетка Павлова


Днес в "Калейдоскоп" ви представяме Диана Сиракова. Видинчани я познават като художествен ръководител на литературен клуб "Иван Деспотов" в крайдунавския град. Тя е и журналист, певица, поет, творец, книгите са сред нейните приоритети- обича да чете и да пише. 

Идва в нашия северозападен край през 1979 година, обиква красивия и романтичен Видин, и остава и до днес в него. А иначе е от Добруджа. Затова и детските й спомени са свързани с безкрайния простор, слънчогледовите пити, които светят като слънца, люшналите се жита като море и чувството за свобода.
 
Родена е в Генерал Тошево през 1954 година, градът е много близо  до Румъния. Родителите й работят като учители. Имат много книги и образованието е сред важните неща. Имат голям двор, пълен с прекрасни рози, които отглежда нейният дядо. Възпитават я в честност и отговорност,  да казва истината и да е търпелива. 

Детската й мечта е да бъде журналист, това се случва в живота й, макар и по-късно. Преди това се появява музиката, която е важна част в живота на Диана. От малка свири на цигулка, започва да посещава уроци по школувано пеене, народно пеене, участва в редица ансамбли за народно пеене.  На 15 години е, когато я водят в Ансамбъл "Маяковски". В Пловдив изкарва школа за диригенти, нещо, което по-късно й помага в творческата работа с децата. 

Във Видин известно време е солистка на Ансамбъл "Дунав". Правят трио "Магия фолк" с Йордан Тодоров- Сики и Дора Георгиева, пеят народни песни. Така музиката се явява нейно основно занимание много години. 


Но съдбата така завърта живота й, че в един момент тя започва активно да пише във вестници, да се занимава с ученическо творчество. Такъв е вестник "Жар". Вестникът излиза около 20 години. След смъртта на видинския творец Иван Деспотов Диана Сиракова и Ненчо Славчев решават да създадат литературен  клуб, който да носи неговото име, а основната му дейност да е да помага на деца, които пишат и имат нужда от творческа изява. 

30 години отбелязва тази 2024 година Литературен клуб "Иван Деспотов". За годишнината тази есен се организира среща на възпитаниците на клуба, срещата ще се проведе във Видин, в читалището през месец ноември. През клуба преминават много деца, но славата си на успешен клуб се появява, когато започват участията в дните на Ботевата поезия. Диана Сиракова  споделя, че всички, преминали през литературния клуб, днес са успешни млади хора, с прекрасни професии и семейства. Участието им в клуба ги прави дисциплинирани и отговорни, а Ботевата поезия ги съпътства през целия им живот.


Диана Сиракова е издала четири  стихосбирки и две книги с проза- "Дневникът на едно учителско дете" и "Селфи". Любимият й автор е Иван Вазов, всяка година препрочита неговите книги, особено комедиите му. Харесва поезията на Евтим Евтимов, Павел Матев, Валери Петров. Обича да пише проза, има свобода на писането, няма рими, които да я спъват и ограничават

ДЕТСТВОТО
"Когато думата "детство" ми прозвучи, си представям много слънце. Аз имах много хубаво слънчево детство, много безгрижно, пораснах в семейство на учители, научиха ме рано да чета, да пиша, имах възможността да се развивам сама, пораснах в един двор с рози и люляци и обожавам и люляците и досега. Живяла съм и в различни села, не само в града. На село е много различно. И се докоснах до истинския живот. 
Аз съм много благодарна на всички мои близки, които са се грижили тогава за нас, за да имаме безгрижно детство. Ние сме едно поколение, което има спомени, по-живописни и релефни. 
През целия си живот съм била мобилизирана и дисциплинирана. Така се случваше, цял живот съм била нова ученичка и фокусът беше винаги насочен към мен. И трябваше да бъда дисциплинирана. 
Учех на много места, в едно силистренско село, в Тервел, в Каварна, в София в 8 клас в 14-та гимназия постъпих. Тогава разбрах, че в провинцията човек се подготвя много по-добре за всичко. 
В училище литературата и музиката ме интересуваха, математиката ми вървеше. Запознах се с класическата музика след като учителката ми по пеене ме абонира за "Оперна лектория" към Народната опера и аз ходех всяка седмица на тези лектории. Много харесвах школуваното пеене..."



30 ГОДИНИ  ЛИТЕРАТУРАН КЛУБ "ИВАН ДЕСПОТОВ"
"Тази година отбелязваме 30 години ЛК "Иван Деспотов". Имаме идея да се съберем тази есен, но е много сложно като организация. Пуснахме във фейсбук съобщение, започнаха да ни се обаждат, много от тях живеят в чужбина, други в различни градове в България, с нас се свърза и дъщерята на Иван Деспотов, тя ще дойде. Ще бъде може би на  15 ноември, двоумим се между 15 и 22 ноември, може би по-голяма част от тях ще дойдат, много е вълнуващо, когато ти се обадят. Ще бъде в читалището..."

Членове на Литературен клуб

НАЦИОНАЛЕН РЕЦИТАЛ-КОНКУРС ЗА БОТЕВА ПОЕЗИЯ
"Това е много сложен конкурс, много тежък. Там всички идват с големи амбиции, всички са много добре подготвени, всички знаят текстовете, всички знаят всичко. Вече няма тайни в Ботев, в Каравелов, вкараха и Възрожденска литература, за да не се върти едно и също. Като мине конкурсът и аз на втория ден мисля какво ще бъде после. Ние вкарваме и хореография, и движение. Всъщност аз какво правя- търся акцента на деня, кое върви, кое е актуално, и вече почваме да четем Ботев, тръгваме винаги от него, а той има всичко, няма нещо, което да не е казал, да не го е предвидил. Тази година композицията беше "Зададе се облак темен". Ботев се помни лесно, но се рецитира трудно. И това е особеното, че като тръгнеш по мелодията на стихотворението, тръгваш да го напяваш, а те искат да звучи по друг начин, и това не е лесно, прозата е тежка за помнене. Но моите момичета я знаят". 

Повече в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20