Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки за безплатно ползване поставиха във Вършец. Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите.


Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков. Кандидатурата му бе представена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а пред държавния глава Росен Желязков обяви структурата и състава на кабинета, в който ще има един вицепремиер и 19 министри. 


Пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават от днес с 11 процента. Това повишава  доходите на близо 2 милиона българи. Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. По данни на Националния осигурителен институт, броят на възрастните с пенсии и добавки под линията на бедност от 526 лева, намалява от 524,7 хиляди към момента, на 324,8 хиляди души. Допълнително увеличение, също в сила от днес, е предвидено за 675 хиляди възрастни,  които получават така наречената "вдовишка добавка".


От днес влизат в сила новите цени на тока за домакинствата, утвърдени от Комисията за енергийно и водно регулиране. Средното увеличение, които ще плащат в различните райони на страната, е 1.77%. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на от Западна България, където цените ще са с 3 процента по-високи.


От днес, 1 юли, влиза в сила налагането на таван на търговската надценка от 15% на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Това се случи в резултат на промени, които бяха одобрени през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта. 


Хартиените ваучери за храна отиват в историята. От днешния, 1 юли, преминават изцяло в електронен формат. 


Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври


Новоизбраният български патриарх Даниил оглави първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква. Службата в храм-паметника "Свети Александър Невски" започна в 9.00 часа. Участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството.


Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил  беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод.


Новоизбраният на частичните местни избори на 23 юни 2024 г. кмет на кметство Крета Васил Дацев и новоизбраният общински съветник в Общински съвет (ОбС) - Мездра Йорданка Владимирова, която наскоро беше обявена за избрана за общински съветник от листата на Коалиция „БСП за България“ след предсрочното прекратяване на пълномощията на общинския съветник Генади Събков поради избирането му за народен представител в 50-ото Народно събрание, положиха клетва. Това стана на редовното месечно заседание на местния парламент. ОбС освободи Генади Събков като член на Постоянните комисии „Финанси, бюджет, стопански дейности и общинска собственост“, „Устройство на територията, опазване на околната среда, инфраструктура и европейска интеграция“ и „Образование, култура, наука“ и избра на негово място Йорданка Владимирова. По предложение на кмета на общината Иван Аспарухов ОбС даде съгласие да се предостави безвъзмездно право на собственост върху имот - частна държавна собственост: Поземлен имот с площ от 724 кв. м и сграда на два етажа с площ от 140 кв. м на ул. „Христо Ботев“ в гр. Мездра (бивша транспортна болница) в полза на Община Мездра и упълномощи кмета на общината да издаде заповед и да сключи договор за прехвърляне безвъзмездно право на собственост на държавата по реда и условията на Глава IV от Закона за общинската собственост.


Седем години след първата копка на параклис в двора на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца отново ще бъде направен опит за изграждането на молитвен дом. Намерението е на ръководството на областната болница.


Общо 21 души в община Ружинци започват работа от днес, 1 юли. Назначенията са по регионалната програма за заетост.


Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе, родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината


Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе 2-ро средно училище „Никола Вапцаров".


Тази сутрин посрещнахме първото юлско утро. Това е неформален празник, свързан с хипи движението и ежегодното посрещане изгрева на слънцето на брега на морето. Възниква във Варна през 1986 г., а понастоящем се празнува, както на Камен бряг, където слънцето първо огрява България, така и на много други места. Във Видин първото юлско утро бе посрещнато от млади хора на централния градски плаж.


При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра, съобщават от общината. При неблагоприятни метеорологични условия (дъждовно и ветровито време) дезинсекцията ще бъде извършена в следващ работен ден, когато условията позволяват това.


С голям концерт в Белоградчик официално ще бъде открито реновираното лятно кино. През месеца ще бъдатт излъчени 12 български филма

По публикацията работи: Георги Жиков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00