Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии, се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий Хилендарски в своята "История славянобългарска", в глава девета, е събрал имената на българските светци, "колкото са просияли от българския народ в последните времена". Той изброява 58 светци и казва "толкова се намериха", т. е. толкова е могъл той да открие. Но не само на изброените от отца Паисия светци, но и на други български светци се знаят имената. И на всеки от известните нам е определен ден за честване. 

Има обаче много светци от българския род, чиито имена не знаем. Тях знае само Бог! Затова именно е определен този ден за ден на всички български светци - и знайни, и незнайни. И днес Българската православна църква отправя сърдечна молитва към всички български светци за благодатна помощ и закрила. Те са просияли от нашия род; те са най-близки нам и ние с най-голямо дръзновение можем да се обърнем към тях като към свои. За светците пророк Исаия казва: "Ще дигнат криле като орли" (40:31). Високо са се издигнали духом светците, високо - при Бога, над греха и порока. Но погледът им е към света, към техните братя и сестри, седящи често в мрак и сянка смъртна (Мат. 4:16), за да им помогнат, да ги извлекат из блатото на греха. Светците се интересуват за нас. Те винаги са готови да ни помагат. Подават ни ръка и ни казват: "Дайте ни вашата! Вие сте нравствено свободни същества, личности със свободна воля. Насила не можем да ви помогнем!" Ние знаем, че и Спасителят често поставяше условието: "Искаш ли?" Например Той пита разслабения във Витезда: "Искаш ли да оздравееш?" (Йоан. 5:6). 

В Откровението казва: "Ето, стоя пред вратата и хлопам: ако някой чуе гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него и той с Мене" (3:20). Стои, хлопа, чака; ако някой чуе и отвори вратата, при него влиза. Насила не се втурва! Затова нека по собствена подбуда често да се обръщаме с молитва към светците и по-частно към нашите - българските светци, като от своя страна чрез образцов християнски живот създаваме необходимите благоприятни условия за взаимообщение с тях и получаване на тяхната духовна подкрепа! Вие, които сте просияли от нашия род, като сте се подвизали с добрия подвиг, пътят сте свършили, вярата опазили и сте получили от Господа, Праведния Съдия, венеца на правдата (срв. 2 Тим. 4:7,8), помагайте ни да ви бъдем подражатели в доброто и светостта, и тъй като имате дръзновение пред Христа Бога, молете Го като благ да ни изпрати Своите щедрости, да дари мир на света и на нашите души велика милост! - Амин!

В рубриката "Съвременна Библия" – когато гледаш препълнен стадион виждаш тълпа, но когато фокусираш погледа си виждаш, че там седят отделни хора. Около Европейското първенство по футбол се сблъскахме многократно с този феномен. Камерата показваше и тълпите, и лицата на отделните хора в тях. Да бъдеш част от тълпа – в това задължително има емоция, но не е задължително да има и разум. Така смята Густав Льобон в знаменития му труд "Психология на тълпите". Дали днес сме част от някаква своего рода тълпа? Нека да проверим!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20