Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевти в Монтана протестираха

Снимка: Любо Андреев

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК).


"Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното министерството не са съгласуван с фармацевтите", каза Кристина Джурджова, управител на аптека в Монтана.

На вратата на протестиращите аптеки бяха залепени афиши и от 14:00 до 16:00 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса.

"Тези промени ощетяват аптеките, малкият бизнес и държавата се опитва да прави социалната си политика именно на нашия гръб". 

Изменението на Наредба 4 предвижда 5 лева, които се получаваха от аптеката за една рецепта, в която са включени три безплатни лекарства, вече да стане една рецепта с до 11 медикамента.

Лекарствата могат да се вземат от пациента в повече от една аптека. Понякога става въпрос за лекарства, струващи няколко хиляди лева, допълни Джурджова:

"Аптеката вади парите от своя джоб, с които заплаща към склада на едро лекарството, отпуска го, минава отчетният период към Здравната каса и след 45 дена аптеката си получава своите 5 000 лева, с които е заплатила това лекарство. Като, ако по някаква причина има грешка, Касата може да свали тази рецепта и за да ни напише и глоба за това, че аз сме отпуснали неправилно лекарството - за техническа грешка, примерно от лекар, протокол". 

От тези промени ще бъдат потърпевши и пациентите:

"Защото аптеките няма да могат да осигуряват лекарствата. И фармацевтичната грижа, за която сме обучени, остава изключително на заден план."


Утре собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите с Националната здравноосигурителна каса - от 9:00 до 9:30 часа, но ще се обслужват спешните изпълнения. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В петък заседават комисиите към Общински съвет- Кула

Всички постоянни комисии към Общинския съвет в Кула ще заседават едновременно на 26 юли /петък/ по 8 точки. Ще бъде разгледана докладна записка, внесена от кмета на общината - Владимир Владимиров , относно включване на СУ „Васил Левски" – гр. Кула в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2024/2025 г. Съветниците ще..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

Деца от Видин учиха как да пазят гората

Деца от  детска градина "Славейче " във Видин учиха как да пазят гората и нейните обитатели. Откритият урок се проведе със съдействието на Р егионалната дирекция по горите в Берковица ,  Държавно горско стопанство Видин и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин.  Под формата на игра децата се запознаха с дивите..

публикувано на 24.07.24 в 13:36

Чужденец причини катастрофа на Петрохан и избяга

Водач, причинил ПТП с материални щети в прохода „Петрохан" и напуснал местопроизшествието, е установен и санкциониран със съдействието на служители на РУ Костинброд, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  Сигнал за катастрофа в Петроханския проход е получен около 16 часа вчера, но  единият водач е напуснал и продължил движението си в посока град София...

публикувано на 24.07.24 в 12:23

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" ще се проведе в село Слатина

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" и 12-та поред земляческа среща ще се проведат на 27-ми юли (събота) в село Слатина , община Берковица. Организатори са кметството в Слатина, местното читалище  "Христо Ботев" и Община Берковица.  Фестивалът се провежда за втора поредна година и в него ще участват 160 танцьори, каза за Радио..

публикувано на 24.07.24 в 11:16

Режим на водата заради авария на водопровод в Манастирище и Хайредин

Авария по водопроводната мрежа е причина за режим на водата в селата Манастирище и Хайредин, област Враца. От почти месец жителите на двете села имат проблем с водоснабдяването. Проблемът не е свързан с горещините или количеството вода, добивана от помпената станция, а със сериозна авария в района на Манастирище, която ВиК не може да открие,..

публикувано на 24.07.24 в 09:59

Три пожара гасиха видинските огнеборци

На три сигнала за пожари са реагирали огнеборците през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР- Видин. Пожарите са без нанесени материални щети.  Екипите гасили запалени отпадъци в гр. Белоградчик  и запалени сухи треви в землището на с. Гъмзово. След полунощ е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. „Цар Асен I“ във Видин...

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Обявяват сроковете за прием след седми клас в училището в Кула

На 25 юли от средното училище в Кула ще обявят записаните и броя на незаети места в 8 клас за учебната 2024/2025 специалност "Икономическа информатика".  До края на днешния ден класираните на втори етап трябва да се запишат с оригиналните документи. Класираните момчета  са 11,  8  са  момичетата.  За неуспелите да се класират или  са..

публикувано на 24.07.24 в 08:45