Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра).

"Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/

Няма съмнение, че въпросните думи от евангелския текст целят освобождаване на човека от робуване на временното, материалното и устремяване към вечното, небесното. Християнинът трябва да откъсне очите си от вторачване само в земното и да обърне поглед към небесното; да съсредоточи човешкия труд в служба и разцвет на духовното в живота. Грижите и труда на човека, на семейството, на обществото, на народа, в които липсва духовна основа, в които няма евангелска любов и отсъства Божията благословия, са напразни, суетни и гибелни. Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием. Всичко в света е рожба на Божията любов и е предмет на Божествения промисъл. Човекът, като венец на творението, стои на върха на този порядък. Ако Бог в Своите грижи така чудно е устроил живота на птиците небесни, че те без да орат и сеят, без да жънат и вършеят са нахранени; ако Той в промисъла Си, без прежда и предачи, без станове и шивачи, така прекрасно е облякъл полските кринове и горските цветя, че и цар Соломон би им завидел, то колко повече човекът би бил обект на Божията любов и милост. Затова по-нататък в евангелския текст четем: "И тъй не се грижете и не думайте: какво да ядем или какво да пием, или какво да облечем? Защото всичко това търсят езичниците и защото Вашият Отец Небесен знае, че имате нужда от всичко това. Но първом търсете царството на Бога и Неговата правда, и всичко това ще ви се предаде". /Мат.6:31-33/ Какво е царството на Бога? Това е царство на духа, на истината, на любовта, на радостта, на мира, на цъфтежа, на творчеството и прогреса. 

В него царува Бог, ръководи го Иисус Христос, животвори го Дух Свети. В него духът е жив, сърцето е осветено, волята благословена в служба на истината и доброто. В него животът е честен, делата са праведни и хората са благочестиви. В това блажено царство има закон от две клаузи само: обичай Бога от всичкото си сърце и ближния като себе си. /Лук.10:27/ Това е място, където духът господства, любовта направлява, правдата осъществява, жертвата осмисля и вечността вдъхновява. Материалният свят, разбира се, не може да бъде пренебрегнат. Храната, облеклото, покрива, парите, службата, имотът, славата са силен, но временен стимул в живота на човека. Към него трябва да се отнасяме внимателно и благоразумно, без страст и лакомия, за да запазим душевното и физическото си здраве. Ако всеки човек във всяка възраст, във всяко звание, във всяко обществено положение се ръководи от това златно правило, светът ще се преобрази и живеещите в него ще бъдат блажени наследници на Царството Божие. Амин.

В рубриката "Съвременна Библия" – човешкият живот е подчинен на втория закон на термодинамиката (ентропия), както и цялото творение, но Христос говори за друг, "вечен"  живот! Къде е разликата и как спира да действа вторият закон на термодинамиката във вечния живот обещан ни от Божия Син?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Чудното в чудесата на Божия Син

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Велик е нашият Бог, който твори чудеса; и никога разказите за неговите чудеса нямат свършване. Няма очи, които да са видели всички тези чудеса; нито има език,..

публикувано на 11.08.24 в 08:00

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Отбелязваме Световния ден на любителите на книгата

9 август е Световният ден на любителите на книгата . Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. Книгата е източник на знание, редовното четене обогатява нашия речник и подобрява езиковите ни умения. Днешният ден е повод да ви срещнем с писателя и общественик от Монтана  Мартен..

публикувано на 09.08.24 в 11:00

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59