Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глемпинг - отдих със стил

| Интервю
Снимка: личен архив



Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов днес се радва на реализираната си мечта, с която до скоро не е бил наясно точно какво ще представлява. Всичко започва 2021 година, когато купува имот, буквално на скалите. Гледката оттам е повече от невероятна. Всички скали са пред теб, наистина цялата панорама се открива от тази земя. Само преди няколко месеца Димитър стига до крайната идея с неговата съпруга Цветелина и така поставят първия в страната стилно преработен корабен контейнерНаричат го Bebèka. Името идва от турлашката дума "бебек" или камък. Контейнерът е абсолютно екосъобразен, с материали, които те карат да се чувстваш точно сред природата. Този вид туризъм се нарича "глемпинг", като терминът идва от английската дума "glamping" - съчетание от думите "glamorous" и "camping". Това е форма на къмпинг, която съчетава удобствата и лукса на традиционния хотел с преживяването на къмпинга на открито. Той предлага удобства като големи и комфортни легла, електричество, течаща вода, бани и дори кухни, в стилни и необичайни места като палатки, юрти, дървени къщички или дори дървени къщи. 

"Белоградчик доста предразполага да се обърне внимание на красотите на природата и винаги ми е било мечта това нещо, да направя туристически комплекс или нещо като къща за гости, но впоследствие намерих едно прекрасно място, което се продаваше, купихме го и там беше най-добрият вариант да се направят рециклирани корабни контейнери, защото това отговаря на така модерното търсене от хора, които биха искали да се насладят на почивка. Абсолютно екосъобразно е, защото първо, че не сме купували нещо ново, което да е произведено, да са използвани природни допълнителни ресурси, а сме рециклирали стар корабен контейнер с изцяло органични материали като дърво, метал, стъкло. Общо взето идеята в това прекрасно място, в което се намираме, всичко да е екосъобразно, да е био, да отговаря към природата и да нямаме и замърсяване, да има симбиоза между това, което ние сме добавили и поставили и самата природа." 



Предизвикателствата, пред които са изправени Димитър и Цветелина не са никак малко.

"Предизвикателствата са безброй. Първото предизвикателство беше въобще да се транспортират тези големи контейнери. От Централна България някак стигнаха до Белоградчик. След това големият проблем кой да ги направи, как да ги направи. Все пак, знаем всички е много по-лесно да се прави нещо от нулата, отколкото да се преработва нещо, но намерихме едни хубави хора от самия град, с една голяма база, които приеха предизвикателствата. Тези момчета, които намерихме да направят контейнера до момента така както изглежда (...) те са от нашата порода, те обичат предизвикателствата, харесват неща, които ги карат да мислят, да конструират, малко невъзможните неща ги предизвикват, така да се каже и поеха ангажимента да направим заедно това. Беше доста интересно, с общи усилия измислихме проекта. Ползвахме много качествени материали, както казах, предимно дърво и такива съвсем природни материали."



Димитър и неговата бригада започват да работят по проекта от края на месец март, като днес луксозният корабен контейнер е напълно готов и отворен за посетители, а интересът към него е огромен. Удобствата на помещението отговарят на висок клас хотелска стая.

"Представете си тази хотелска стая с огромни панорамни прозорци, френски - от горе до долу, от ляво до дясно почти на контейнера, които правят престоя наистина невероятен, защото докато си лежиш на кингсайз спалнята буквално си на едно стъкло разстояние от природата. Контейнерът е климатизиран. Има хубава баня с тоалетна, дори подът на банята е от дърво, за да може човек през цялото време, когато стъпва, да се чувства непрекъснато с достъп към природата. Ако искаш, отвън по земята, след това на верандата, която е от естествен декинг, след това на естественото дюшеме - всичко е естествено, за да може да не се спира усещането за досега с природата, буквално. Целият контейнер е оборудван със смарт системи, всичко се управлява дистанционно. Имаме система за самостоятелно настаняване селф чек система (от англ. "self check", бел.ред.), която 24/7 работи. Влиза се в контейнера със смарт (от англ. "smart" - умен, бел.ред.) брава, която е с код, което улеснява първо менажирането на мястото и второ - засилва уединението на гостите. Имаме файър плейс (от англ. "fire place" - букв. място за огън, бел.ред.), който направихме със страхотно огнище, с летен киноекран, където можете да си пуснете сега мачове от първенството или човек да си пусне филм - то е в самата гора. Имаме кътове за хамаци, за четене, кътове за пиене на кафе, буквално сред природата, върху скалите, със страхотни гледки."



Идеята на глемпинга е точно това, което обясни Димитър. Той е идеален за хора, които искат да се насладят на природата, без да се отказват от удобствата на съвременния живот. Всъщност идеята на Митко и Цвети идва, защото те самите винаги са искали да си почиват сред природата, но да не се лишават от удобствата на 21-ви век.

Повече чуйте в прикачения файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41