Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

11
Снимка: Радио Видин

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица. Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си. Старопатица е част от община Кула. Намира се на 45 км от Видин. Отдалечеността от големия град е недостатък, но и предимство, разказаха местните. 
Снимка: Радио Видин
"Нямаме никакви връзки. Болен съм. Аз съм на 84 години. Дошъл съм, в София живея. Идвам и проблем. Ако съм на легло, трябва да ходя да търся сигнали... Моля да се вземат някакви мерки...
Доскоро бях в Кула, от има-няма един месец към тук. Как се живее? Живее се, ако имаш работа, ако имаш средства за оцеляване. Иначе като цяло е спокойно, приятно е. Но не е за предпочитане за млади хора...
Животът е перфектен, ама ако има пари, а като няма...
Екстра сме! Работим всичко, където ни повикат. Например в строителството... 
Най-хубавото на Старопатица е природата... 
Спокойствието е най-хубавото нещо на Старопатица. Само работа да има, иначе общо взето е добре..."

Снимка: Радио Видин

От 2003 година кмет на Старопатица е Николай Николов. В първия му управленски мандат населението наброявало 540 души. 21 години по-късно са останали около 220. 

"В момента сме около 220 човека по постоянен и 250 по настоящ адрес. Малко хора са на постоянни трудови договори. Имаме два магазина, които работят, и две земеделски фирми, в които има по 1-2-ма души от селото. Това са всички работни места. Другите хора са по чл. 9, при мен имам 23-ма човека. Това е препитанието на Старопатица. Трудно е. Имаме си проблеми в пътната инфраструктура. Пътя за Кула успяхме преди 4 години да го оправим. От миналата година, 16 юни, имахме едно голямо наводнение от един дъжд, който премина. Нарушена е целостта на 11 улици, имаме 4 свлачища и от тези неща вече една година нищо не е възстановено. Една от улиците е пусната на проект..."

Снимка: Радио Видин
Във фоайето на кметството Николай Николов е поставил табло, на което закачва докладните по наболели проблеми, които е изготвил и изпратил до отговорните за тяхното решаване институции.

"Всичко съм описал и ги пускам с докладни в определен период от време, за да може да се отделят пари, но в крайна сметка капиталовите отиват към общините и Общината решава дали ще отидат само за общинския център, дали ще отидат в села. Всъщност от капиталовите за 2024 година нямам заделени средства за Старопатица, което е проблем. Няма как да се взстановят, нали виждате това са 11 улици, само една от тях е заложена за проектиране в нов проект и част от главната ни улица е заложена за проектиране. Не знам тези проекти ще са актуални ли в момента, дали ще успеем..."

За проблема с покритието на мобилните оператори кметът обясни, че вече няколко пъти е изпращал сигнали и докладни. 

"Правил съм подписки към операторите, подписка от селото, изходена от кметството, така и не успяхме. Имаме един усилвател сложен тук. В едната част на селото е хубав обхватът. Тук, в центъра, в кметството е слаб обхватът, трудно е да се проведе разговор. Когато трябва да проведа разговор, ми е по-лесно да запаля колата, да отида в края на селото, да си проведа разговора и тогава да се върна в кметството."
 Снимка: Радио Видин

Това лято хората от кулското село очакват да бъде решен още един инфраструктурен проблем - ремонтът на пътят Старопатица- Раковица в участъка на община Макреш, който сега е трудно проходим. Липсата на постоянен транспорт и отдалечеността от големите градове създава трудности с медицинското обслужване на населението. Почти липсва интерес за заселване в Старопатица. 

Природата и спокойствието са най-големите предимства на Старопатица. Селото си и има природна забелжителност - останки от коралов риф. 

"Опитвахме се да го почистим. Правих един проект по ПУДОС, който не успя да премине. След това от Общината ми обещаха да направим достъпа. Всъщност ние трябва да направим достъпа до него и да почистим кораловия риф. На него е сложена плоча, на която е описано от кой период са коралите. Не съм се отказал, но всичко е свързано с финансиране. Когато нямаме собствен бюджет, кметствата, не можем да разполагаме със средства... В селото има изградени две къщи за гости. Лятно време почти всяка събота и неделя в тях има хора от Видин, от по-големите градове идват. В двете къщи има басейни. Спокойно е и всички хора, когато идват тук, се чувстват спокойни."

Преди години районът станал притегателен за пчеларите, които основали свой клуб. Заради ниската изкупна цена на пчелния мед интересът започнал да намалява и сега на пчеларството се гледа предимно като на хоби, а не като на поминък. 

Снимка: Радио Видин

На Илинден - 20 юли, жителите на Старопатица ще почетат своя небесен закрилник свети пророк Илия. На него е посветена църквата, чието изграждане започва преди 20 години по т. нар. царски проекти. 

"След това може би 10 години по-трудно съм я довършил и 2015 година  е осветена. Оттогава всяка година правим празнична литургия с курбан. Обикновено владиката присъства на нашите служби. Хората се събират в храма..." 

Певческата група при Народно читалище "Пробуда" често дава поводи за гордост на жителите на Старопатица. Съставът е редовен участник във фолклорни фестивали и събори, от които е носител на множество награди. Сега се готви за отбелязването на църковния празник на селото - Илинден, обясни секретарят Корнелия Иванова. 

Снимка: Радио Видин

"Продължаваме участията си с певческата фолклорна група към Народно читалище "Пробуда" с ново попълнение и съответно с покана за участие в нови местни и национални изяви. Предстои участие и в църковния празник на селото на 20 юли. На 6 септември е традиционният ни събор, който от две години е прераснал във фолклорен фестивал "Старопатиче". Фестивалът се провежда в два последователни дни. Обикновено откриването е в петък. Участие взимат както местните групи, така и гостуващи изпълнители..."

Преди броени дни Корнелия Иванова се класира за участие във втория кръг на националния конкурс "Старите песни на нов глас", един от организаторите на който е БНР. Допуснатите до втори кръг 19 участници ще се представят пред жури и публика на 2 август в село Царевец, община Свищов. 

През лятото интересът към читалището в Старопатица значително се повишава. Затова читалищните дейци се опитват да бъдат полезни на всички, които търсят услугите на културната институция.

В края на юни на фасадата на читалището бе поставена и открита паметна плоча на участниците в националноосвободителното движение Гено Минков, наричан Гено войвода, и Цеко Спасов, известен като Знаменосеца. Двамата участват в организирането на въстанието в Северозападна България през 1850 година, а през 1878 година и в освободителната Руско-турска война. Паметната плоча е в знак на почит към тяхното дело. Идеята за нея е на праправнука на Гено Минков - Тихомир Генов. Междувременно инициативен комитет поиска местният войвода да се изучава от децата в училище. За всички останали, които се интересуват от миналото на населеното място, е издадена книга за историята и традициите на кулското село - "Старопатица  - път към сърцата". 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45