Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Снимка: Радио ВИДИН

Предстои аварийно укрепване в средновековната крепост "Баба Вида". С Министерството на културата е подписан договор за 213 хиляди лева и се очаква да бъдат преведени 70 % от сумата, за да започнат строителните дейности, съобщи началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов. 

"Издадено е разрешение за строеж за аварийно укрепване на западен бастион на средновековната крепост "Баба Вида", която е недвижима културна ценност с категория от национално значение. Това разрешение за строеж е на база съгласувана проектна документация с Министерство на културата. Община Видин кандидатства пред Министерство на културата за целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности. Получили сме договор и имаме вече договор с Министерството на културата за 213 хиляди и 800 лева с ДДС за тези аварийни дейности и очакваме всеки момент 70% от тази сума да ни бъде преведена от Министерство на културата, за да можем да започнем дейности по аварийното укрепване. Що касае процедурата за избор на изпълнител в момента тече такава процедура, обявена е в Агенцията за обществени поръчки и в най-близко време предстои да бъде избрана фирма, която с тези средства, които ги казах по-горе ще извърши съответните ремонти. Крайният срок за аварийните ремонтни дейности по крепостта "Баба Вида" е декември месец тази година. Т.е. трябва всичко да бъде завършено и да сме отчели средствата в Министерството на културата", каза Румен Лилов.

Обектът е паметник на културата с национално значение, но е отдаден за стопанисване на Общината. Средства за аварийно укрепване се чакат след като миналия август беше разрушена част от каменната зидария от външната страна на бойна кула. Въпреки строителните дейности, няма да бъде спрян достъпът на посетители в крепостта.

Аварийното укрепване ще се извърши по архитектурен и конструктивен проект. Крепостните зидове ще се армират и запълнят с каменна зидария от оригиналните, срутили се камъни от стените. Ще се отстрани нежеланата растителност от покрива и стените, земният насип от бастиона. В караулното помещение ще се заздрави и префугира каменният свод, носещ покрива. Предвидено е още:

"Да се оформят въздуховодите и да се спре проникването на вода през тях; да се изпълни нова изолация, хидроизолация на покрива на бастиона чрез полагане на покривна полипропиленова мембрана с щамповани гнезда; да се оформят наклоните на покрива чрез насипване на почвен слой върху два слоя геотекстил с защита от корени; да се направи ново затревяване на покрива на бастиона; тухлените зидове да се префугират в участъците, в които се е отмил разтворът на свързващото вещество; да се запълнят фугите между тухления зид и циментовата запечатка с варов разтвор за запълване на зидария. Всички отворили се каверни във фугите по каменната зидария да се запълнят с разтвор за запълване на каменна зидария на варова основа; да се направи ново префугиране на цялата външна зидария по трите стени на бастиона с реставрационен разтвор на варова основа", обясни какво предстои да бъде извършено Румен Лилов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнеборци от Монтана спасиха ферма в село Вирове

5000 декара сухи треви и храсти е унищожил пожарът вилнял два дни в планината "П ъ стрина" край Монтана.  Пожар в село Вирове са гасили два екипа на пожарната в Монтана.  Сигналът за горяща селскостопанска постройка е подаден вчера към 15.30 часа. Огнеборците са спасили две сгради и 200 птици отглеждани в тях. Пожарът е изпепелил 60 квадратни метра..

публикувано на 28.07.24 в 10:29
Оряхово, изглед към Дунава

Фалшиви парфюми задържаха на Митнически пункт Оряхово

Служители на Митнически пункт Оряхово задържаха 2131 парфюма от световни марки при проверка на товарен автомобил.  На 26 юли, на изход от България през ГКПП Ферибот Оряхово, митническите служители извършили щателна митническа проверка на камион с унгарска регистрация, пътуващ за страни от ЕС. В хода на проверката са установени две палета с тегло 980..

публикувано на 28.07.24 в 10:18

Общинският съвет в Лом ще заседава в края на юли

В дневния ред на предстоящото заседание фигурират 19 докладни записки, сред които е предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на наредбата за стопанисване и управление на земеделските земи от общинския поземлен фонд на Община Лом. Градоначалникът предлага и приемане на нова наредба за реда и условията за установяване на жилищни..

публикувано на 28.07.24 в 10:00

Търсят персонал за училища във Врачанско

Глад за кадри в образованието има в разгара на лятната ваканция в учебните заведения на територията на област Враца,. Почти 60 са обявените работни места за учител и помощен персонал в детски градини, училища и центрове, става ясно от справка в регионалното управление на образованието.  В две от детските градини в града под Околчица - "Детска вселена" и..

публикувано на 28.07.24 в 09:29

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Той се отбелязва на рождения ден на д-р Барух Блумберг, откривател на вируса на хепатит В и първата ваксина срещу него.  Организации от цял свят ежегодно честват 28 юли, за да повишат осведомеността за вирусния хепатит, от който страдат над 350 милиона души. Община Враца, съвместно с РЗИ- Враца ще..

публикувано на 28.07.24 в 09:19

Училището в Кула има нов директор

На заседание на Общинския съвет в Кула бе представен временно изпълняващият длъжността "директор" на местното училище - Пролетка Велкова. Съветниците гласуваха и с пълно мнозинство формирането на поднормативни паралелки в СУ "Васил Левски" за новата учебна година по предложение на кмета на общината Владимир Владимиров .  Допълнителна подкрепа от..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Ще ремонтират улици в община Лом

Участъци с разбита пътна настилка на над 20 улици в Лом, планира да ремонтира през август местната общинска управа. До края на месеца трябва да приключи процедурата за избор на фирмата изпълнител, а за текущия ремонт от общинския бюджет са осигурени до 100 хиляди лева. За следващата година Общината планира да направи основен ремонт на градски улици..

публикувано на 28.07.24 в 08:54