Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Снимка: Радио ВИДИН

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин, направени по време на пътуването ѝ до Брюксел. Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там. 

Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която спечели първо място в конкурса „Мечтите на Венци Станев“ в категорията за разказ. 

"Самият престой в Брюксел беше много интересен. Парламентът не ми беше толкова интересен, много бюрокрация... Това не е за мен... Смятам, че ако някой има интерес, ще научи тези неща... Градът си има някои проблеми. Имахме случай с български ром, който ни следваше до хотела и беше притеснително... Катедралата на архангел Михаил много ми хареса, на снимките не се вижда колко е хубава... Имам и снимка на уличен музикант, имам текстове под снимките... Хотелът ни беше в турски квартал, имаше турски заведения и в едно заведение ни нахраниха все едно сме им рода, много гостоприемни хора... А белгийският шоколад не бих казала, че е чак нещо толкова специално, защото не е вълшебен... Направих доста снимки с фотоапарата, но тези избрах, около 600 снимки направих може би... Какво да кажа за атмосферата в Брюксел, която усетих? Страшна бюрокрация и дъжд..."

Освен кадрите, запечатали атмосферата на града и впечатляващата архитектура, изложбата е допълнена от оригинални текстове в типичния за Мария хумористичен стил.

Повече - в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45