Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изсветлява ли сивата икономика

Снимка: Радио Видин

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от развитието на пазара на труда. Преди повече от 15 години най-често разпространената практика беше работа без трудов договор, последните години има промяна на тенденциите и по-често се случва работа с договор при фиктивни условия. Т.е. сключва се трудов договор между работодателя и работника, но записаните в него условия не са договорените между страните. Например, по-ниско възнаграждение, различна длъжност, намалено работно време или подобни практики.

"Форма на недекларирана заетост е и работа при удължено трудово време, полагане на извънреден труд, без той да се заплаща или да се регистрира и да се заплаща по установения от закона ред, това също е форма на недекларирана заетост. Също така, имайки предвид различните нови форми на заетост, а именно работа от разстояние, гъвкаво работно време и т.н., се проявяват все различни, нови проявления на недекларирана заетост, които сме в момент на тяхното изследване и смятаме да предложим и мерки за тяхното ограничаване. Правили сме секторни проучвания в рамките на нашите изследвания и те показват, че недекларираната заетост е по-често разпространена в сектори, които произвеждат продукти с по-ниска добавена стойност, сектори, в които се полага по-ниско квалифициран труд и съответно сектори, в които средното възнаграждение е по-ниско. А именно такива сектори са "Селско стопанство", "Туризъм- ресторантьорство и хотелиерство" и "Строителство", заяви Добрин Иванов - изпълнителен директор на АИКБ.

През годините АИКБ създава композитния индекс за измерване на размера на недекларираната заетост, тъй като тя не е най-голямото проявление на сивата икономика в България от гледна точка на щетите за бюджета и за обществото, но тя е най-масовото проявление, защото включва най-много хора. Когато тази практика е масовизирана, особено в някои сектори, това създава глобално много щети за бюджета и за обществото, допълни Добрин Иванов:

"Имайки предвид, че размерът на трудовите възнаграждения, които се плащат в България на годишна база са над 30 милиарда и имайки предвид, че нашият индекс отчита около 20 процента размер на недекларирана заетост в България, тогава можем лесно да изчислим, че около 6 милиарда са недекларираните възнаграждения, които годишно, на годишна база, върху които не са платени данъци и осигурителни вноски. Също така имайки предвид, че данъците и осигурителните вноски представляват около 50 процента от основното възнаграждение или от осигурителния доход, това означава, че ежегодно бюджетът губи в рамките на около 3 милиарда лева следствие на недекларирани  правоотношения между работниците и работодателите. Това е само по отношение на щетите от недекларирана заетост. Съответно имайки предвид, че цялата икономика на България или брутния вътрешен продукт на България е в порядъка на около 200 милиарда лева лесно можем да изчислим, че сивата икономика ощетява държавния бюджет с между 15 и 20 милиарда лева годишно."

В момента условията на пазара на труда се определят от работника, той избира работодателя, тъй като има дефицит на работна ръка във всички сектори. Затова, ако работникът има предложение за недекларирана заетост, Добрин Иванов съветва да се потърси друг работодател.

Основен приоритет за АИКБ е намаляване на сивата икономика и недекларираната заетост. През 2009 година започва изпълнението на мащабен проект, който имаше за цел да идентифицира практиките на сивата икономика в България, да се опита да ги оразмери, т.е. да прецени какъв е размерът на сивата икономика в България. Композитният индекс "Икономика на светло" се изчислява повече от 12 години в България. Той определя на база проучвания за нагласите сред работодателите и работниците определя размера на сивата икономика и нейната динамика в страната. Този индекс показва, че за тези 12 години българската икономика е изсветляла с около 15 процента.

"Но всъщност имаме и още много работа да свършим, тъй като все още сме едни от първенците в Европа по размер на дял на сивата икономика в страната", заяви изпълнителен директор на АИКБ.

Още от интервюто с Добрин Иванов може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52