Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 юли 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

На тържествено събрание служители на Министерството на вътрешните работи в област Видин получиха почетни грамоти по случай професионалния си празник, който беше отбелязан на 5 юли. Общо 66 служители от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) и 15 от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" бяха наградени, а директорът на ОДМВР старши комисар Петър Коцин бе отличен с най-високата професионална награда- Почетен знак на МВР I степен. 


Размерът на предоставяната енергийна помощ за предстоящия отоплителен сезон  - от 1 октомври тази година до 31 март на следващата, ще е 553,75 лева. Сумата е съобразена с определените нови цени на електроенергията за бита. Заявления се приемат в социалните служби в страната до 31 октомври, като индексацията на пенсиите няма да се отрази на достъпа до кандидатстване. През миналата година енергийни помощи са изплатени на 324 674 семейства и самотноживеещи хора.

Изплащането на пенсиите започна от днес. То ще продължи до 22 юли за възрастните хора, които получават пенсиите си чрез пощенските станции. Пенсионерите ще получат новия размер на пенсиите си след осъвременяването с 11% от 1 юли. От Националния осигурителен институт (НОИ) вече информираха, че предвиденото осъвременяване ще обхване всички пенсионери с трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 г.


На 8 юли в 9:07 часа шести енергоблок на атомната централа беше включен в националната електроенергийна система, съобщават от АЕЦ "Козлодуй". Блокът бе спрян на 15 юни за планови превантивни дейности, свързани с констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор.


Община Монтана изгражда соларна система за 120 000 лева, за да намали разходите си за електрическа енергия. Съоръжението се монтира на покрива на ниската част на сградата на местната управа.


Има сериозен ръст на пожарите и на засегнатите площи на територията на Северозападното държавно предприятие (СЗДП) – Враца от началото на годината, спрямо същия период на миналата, съобщиха от държавното ведомство. През първото полугодие на 2024-а са регистрирани 41 пожара, които са засегнали 5 400 декара. 


Общинските съветници в Лом се събират на извънредно заседание днес, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом.


Общинският съвет във Видин ще проведе редовно заседание утре, 9 юли, от 9 ч. 19 точки са включени в дневния ред. Една от точките, която ще бъде подложена на гласуване е за ползване в извънработно време на външните спортните площадки и съоръжения в дворовете на училищата на територията на община Видин. Предложението е на председателя на местния парламент Светослав Славчев.


Близо 4700 лева бяха събрани по време на благотворителния футболен турнир на малки врати под надслов "Старши полицай Пламен Вълков" във Видин. Инициативата се провежда за четвърта поредна година и е свързан с набирането на средства за семействата на загинали полицаи при изпълнение на служебния им дълг. 


Живущи на улица „Константин и Фружин“ във Видин вече 40 години чакат да бъде асфалтиранаОтправяли са многобройни сигнали до Общината, но досега резултат няма.


Обработка срещу комари ще бъде извършена тази вечер в Мездра. Дезинсекцията ще е с топъл аерозол на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на града. 


От днес седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебните заведения. 19 са професионалните и 9 са профилираните паралелки в област Видин. 625 са  седмокласниците в региона, които  се явиха на изпитите по математика и по български език и литература. Заявления за класиране се подават до сряда, включително.


Летни празници  във Вършец започнаха с лятно кино в неделя, 7 юли. В програмата са предвидени множество прояви, включващи филмови прожекции на открито, планинско бягане и конни състезания.


С мюзикъла "Бодигард" приключи четвъртото издание на Летните музикални празници във Видин. Спектакълът е сценична адаптация на легендарния едноименен филм с Уитни Хюстън и Кевин Костнър. В образа на бодигарда Франк Фармър се превъплъти Орлин Горанов, известната английска мюзикълна и филмова актриса Манал Ел Фейтури изигра ролята на Рейчъл Марон, а нейна сценична сестра бе Нора Караиванова. В мюзикъла бяха изпълнени някои от най-популярните песни на Уитни Хюстън, а музикалният съпровод бе на Симфониета - Видин, под диригентството на Страцимир Павлов.  Тазгодишното издание на фестивала премина под знака на 75-годишния юбилей на Държавен симфоничен оркестър - Видин. 


Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца продължава с активностите за деца през това лято. За утре, 9 юли, е предвидена образователната игра "Рисунките и символите на праисторическия човек". 

По публикацията работи: Георги Жиков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Канабис и кетамин са иззети при спецакция в Козлодуй

Наркотични вещества са открити при специализирана полицейска операция вчера на територията, обслужвана от Районното управление в Козлодуй. При проверка в частен имот в село Манастирище, обитаван от 20-годишна жена, е намерена и иззета полиетиленова сгъвка, съдържаща суха зелена листна маса, която при направения полеви нарко-тест реагира на канабис...

публикувано на 01.08.24 в 09:50

Жителка на Манастирище беше задържана за притежание на наркотици

Задържаха 20-годишно момиче за притежание на наркотици в село Манастирище. При извършената проверка в частен имот е установена и иззета полиетиленова сгъвка, съдържаща суха зелена листна маса, която при направения полеви нарко-тест реагира на "канабис". Момичето е задържано в Районно управление Козлодуй за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо..

публикувано на 01.08.24 в 08:39

Пенсионери и деца четоха " Малкият принц" в мездренската библиотека

Продължава  "Забавно лято в библиотеката" в Мездра.  Вчерашният ден бе посветен на Антоан дьо Сент-Екзюпери и неговата мъдра и полезна книга "Малкият принц".   Гости бяха членове на Пенсионерски клуб "Мездрея". Благовест Легярски  прочете по роли една глава от книгата заедно с баба си Румяна Легярска . Тя показа няколкото издания на книгата..

публикувано на 01.08.24 в 07:30

Снимката на 31 юли 2024 година

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. 400 000 лева са осигурени от Министерстовто на културата за 12-ия археологически сезон в Рациария. Парламентът прие..

публикувано на 31.07.24 в 17:55

Пожар изпепели 10 декара сухи треви край квартал „Кошарник"

Пожар горя днес край Монтана. Огънят е изпепели към 10 декара сухи треви и храсти между квартал „Кошарник" и гробищния парк.  Сигналът е подаден преди 12 часа. На място първоначално е изпратен един пожарен автомобил, а в последствие и още три. Близо 3 часа огнеборците са се борили с пламъците. Гробището е било силно обгазено, огънят не е..

публикувано на 31.07.24 в 17:35

Над 100 археолози ще участват в международна конференция във Видин

През септември Видин ще бъде домакин на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тема „Граничен ландшафт по Дунав“. Подготовката за нея е в ход, обясни доц. д-р  Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който е един от участниците.  "През август сме буквално в последния месец на организацията..

публикувано на 31.07.24 в 17:00

Археологическите разкопки в крепостта "Алмус" ще продължат през есента

През есента ще продължат редовните археологически разкопки на кастела "Алмус" в Лом. Това съобщи гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Предстои проучване на една ранна за Римската епоха постройка, която най-вероятно е била конюшня, датира се във втората половина на I век, части от нея са..

публикувано на 31.07.24 в 15:45