Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

| Интервю
Снимка: Радио ВИДИН



На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий. Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния празник на пчеларите. Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник. 
Св. Прокопий е бил войник и християнски мъченик, който е живял през III век. След като преживява видение, той приема християнството и посвещава живота си на служба на Бог. В народните вярвания е свързан с пчелите и пчеларите, защото се смята, че той предпазва пчелините от болести и осигурява добра медоносна година.

Именно на този празник ви срещаме с Радослав Райков от Видин, който е потомствен пчелар. Традицията, свързана с отглеждането на пчели в неговото семейство започва неговият дядо, а след това баща му продължава. Това е и причината да има интерес към пчеларството още от ранна детска възраст. Той ни разказва повече за този занаят, за това какви грижи са нужни за отглеждането на пчелите, а също и пред какви трудности и предизвикателства са изправени пчеларите:
 

"Дядо ми е имал два кошера, после баща ми реши да се занимаваме по-сериозно. Вече с него, докато учех сме имали 70. В момента имам 12 или 13. По принцип във всеки сезон си има грижи за пчелите, най-много е като е самото вадене. Зимата се чисти, когато не се бърка вътре в кошера, когато не се пипа при пчелите, тогава се чисти отпред от сняг, подготвя се за новата година – сандъци, рамки правя с основи. Пролетта и есента се подхранва, третира се за акари. Общо взето цялата година има грижи по пчелите. Интересно е, защото много, има йерархия, всяка знае какво прави, също така си комуникират, както и хората", разказва пчеларят.


Освен мед, Радослав събира и пчелен клей.


"Правим мехлеми за нас, за лична употреба. Тези мехлеми са за рани и много помагат. Клеева тинктура, която през есента - зимата помага, вдига имунитета и по-рядко боледувам, когато ги ползват тези продукти.“


Ниската цена на пчелните продукти е едно от най-големите предизвикателства, с които се сблъсква Радослав.


"Не само аз, като цяло, пчеларството не е много ценено, а е много екологичен продукт, усвоява се медът и пчелно млечице се извлича, който се използва за кремове и мехлеми. Прашецът е пълен с протеин и е подходящ за подхранване на организми на възрастни хора и на хора, които са боледували и просто не е ценено, цените са много ниски.“


На деня на свети Прокопий пчеларите извършват различни ритуали и обичаи, за да осигурят здравето и продуктивността на своите пчели. По стар обичай на днешния ден, пчеларите стават преди изгрев слънце и отиват право при пчелините. Носят две бели погачи - в чест на св. Прокопий и на Исус Христос. Кадят пред кошерите хляба, намазват го с мед и после го раздават на съседи и познати за здраве, берекет и разбира се, за добър мед. 

Друга традиция е на днешния празник е медът да се освети в църква. Носят се буркани с мед, които се освещават от свещеника. Този мед се смята за особено благословен и се използва през годината за лечебни цели. Осветеният мед се дава на болни през цялата година, за да подпомогне изцелението им.

Пчеларството играе важна роля в екосистемата и селското стопанство. Пчелите са основни опрашители на множество култури, като допринасят за добрите реколти и биоразнообразието. 

Денят на свети Прокопий е специален момент за всички пчелари да отдадат почит на своя покровител и да благодарят за неговата защита и благословия. Този празник напомня за важността на пчеларството и насърчава спазването на традициите и обичаите, които осигуряват здраве и благополучие на пчелните семейства.
Чуйте повече в звуковия файл.

По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 01 август 2024 слушаме духови оркестри – 4 част

През 70-те и 80-те години наминалото столетие, духовите оркестри на Ню Орлиънс преживяват своеобразен ренесанс, като към традиционните стилове се добавят елементи на фънк, хип-хоп и боп. През 90-те хип-хопът окончателно оформя звука на съвременните духови оркестри. Традицията процъфтява в известен смисъл, тъй като продължава да предава опита на..

публикувано на 01.08.24 в 09:00

Съгласувателни процедури бавят ремонта на видинския катедрален храм

Изключително бавно вървят ремонтно-реставрационните дейности по сградата на катедралния храм "Св. Димитър" във Видин. Причината - сложността на възстановителните работи и съгласуването с Националния институт за недвижимо културно наследство на всяка процедура, обясни експертът по управление на собствеността и финансов ревизор във Видинснска света..

публикувано на 31.07.24 в 16:30

Започва новият археологически сезон в Рациария

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. Археолози започнаха спешни спасителни разкопки в най-големия некропол на Рациария 400 000 лева са осигурени от..

публикувано на 31.07.24 в 16:14

"Опера на върховете" за девета година в Белоградчик

В края на тази седмицата стартира деветото издание на Фестивала "Опера на върховете" на  Белоградчишките скали. Тази година фестивалът се провежда под мотото "100 години от смъртта  на Джакомо Пучини и 165 години от рождението му", затова в програмата са включени негови произведения, каза пред медиите  акад. Пламен Карталов- директор на..

публикувано на 31.07.24 в 16:00

платена публикация
Сватбени традиции и обичаи в България

Сватбата е един от най-важните и вълнуващи моменти в живота на всеки. В България, този специален ден е изпълнен с богатство от традиции и обичаи, които придават уникалност и колорит на събитието. Тези ритуали са красиви и символични и носят със себе си дълбок смисъл и връзка с миналото. В тази статия ще разгледаме някои от най-интересните и значими..

публикувано на 31.07.24 в 12:27

Изследване установи 60 археологически обекта в района на Лом

Близо 60 археологически обекта са регистрирани при терени издирвания през пролетта в района на Лом. Проведени са по проект на археолога на Исторически музей Лом Валери Стоичков, който след кратко боледуване ни напусна на 26 юли 2023 година, каза гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН и поясни, че..

публикувано на 31.07.24 в 11:31

В Градец събират подписка за възстановяване коритото на реката

Във видинското село Градец се задава екологичен проблем. За това алармират жителите на селото.   Става въпрос за преминаващата през Градец  река Тополовец . Към днешна дата е почти изчезнала, замърсена с наноси от кал, заблатена и без наличието растителен и животински свят.  Проблемът датира отпреди 12 години, когато са затрупани..

публикувано на 30.07.24 в 16:00