Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Становище на Община Видин за предстоящ ремонт на улица „Константин и Фружин“

Снимка: Радио ВИДИН

Община Видин разпространи становище във връзка с асфалтирането на улица "Константин и Фружин" в града. Живущите там са подавали редица сигнали и чакат да бъде положен асфалт от 40 години. Ремонтните дейности са били предвидени в капиталовата програма за 2023 година, но са отложени поради забавянето на приемането на проектобюджета за тази година, посочват от местната управа: 


"По повод проблема, който тревожи живущите на улицата, намираща се в квартал "Акджамия“, Община Видин съобщава, че ремонтни дейности бяха предвидени още в капиталовата програма за 2023 г. Важните за развитието на общината дейности, свързани с приемане на проектобюджета на Община Видин за 2023 г. и финансирането на капиталови разходи за текущи ремонти в Общината за 2023 г. не бяха подкрепени от групи общински съветници на последното заседание на Общински съвет-Видин (ОбС), проведено на 12.09.2023 г. от мандат 2019-2023 година. Целия протокол от заседанието и гласуването на общинските съветници може да видите тук:


На 18.12.2023 г. се провежда извънредно заседание на новосформирания Общински съвет, мандат 2023-2027, на което с  Решение №7/18.12.2023 г. се  приема бюджетът на Община Видин  за 2023 г.


Със заповед №РД 25/67 от 29.12.2023 г. тогавашният областен управител Иво Атанасов връща горецитираното Решение за ново обсъждане. С повторно решение от 02.01.2024 г. ОбС-Видин потвърждава приемането на бюджета за 2023 г.


 След образувани административни дела в Административен съд-Видин и Върховен административен съд по жалби на Иво Атанасов, Община Видин печели делата, с което се счита, че Бюджет-2023 е приет и  е  в законна сила от 03.05.2024 г. 


Поради гореизброените обстоятелства не бяха реализирани голяма част от планираните през изминалата година ремонти и асфалтиране на улици, облагородяване на междублокови пространства, обособяване на зелени площи и кътове за отдих в града и селищата на общината, включително и на ул. „Константин и Фружин“. Нереализираният през 2023 г.  ремонт на улицата остава за изпълнение и е планиран отново през 2024 г. Очаква се той да бъде осъществен до края на календарната година. Средствата са на стойност 115 000 лв. с ДДС. Подготвя се обществена поръчка, която включва следните дейности: ремонт и усилване на носимоспособността на слаби зони, подмяна на асфалтовата настилка, ремонт на ревизионни и дъждоприемни шахти и повдигането им до ниво на новоизградените пластове,  ремонт на тротоарни настилки и ремонт и подмяна на пътни бордюри.


От началото на тази година от списъка за капиталови разходи-2023,  Община Видин вече извърши ремонта на 23 улици в малките населени места на територията на общината. В град Видин бе ремонтирано цялостно междублоковото пространство на ж.к. „Петко Каравелов" с над 2000 м2 площ и 3 улици. Успешно приключиха ремонтните дейности и на междублоковите пространства в ж.к. „Възраждане“ между бл. 1 и бл. 5, както и ул. „Цар Асен I“ бл. 14 и бл. 16. Бяха ремонтирани настилките и тротоарите по ул. „Шейново“, както и улицата между ЕРП-Плевен и ДГ „Зорница“.


Въпреки огромното забавяне на изпълнението на капиталовата програма за 2023 г., поради негласуването на бюджета и връщане на Решения на Общинския съвет от предишния областен управител, Община Видин уверява, че полага всички усилия да надгражда и подобрява средата за живеене на жителите от общината", посочват от местната администрация. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 август 2024 година

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" , каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Най-ниската минимална работна заплата в ЕС е у..

публикувано на 02.08.24 в 18:10

Изгасен е пожарът край Вършец

Пожарът край Вършец е изгасен. Вчера и днес огънят е опожарил към 180 декара борова гора и сухи треви Пожарът в борова гора край Вършец пламна снощи малко преди 19 часа. До късно вечерта огнеборци, горски служители и доброволци успяха да загасят две огнища на площ от 30 декара. Днес борбата с огнената стихия продължи на терен от още 150 декара...

публикувано на 02.08.24 в 16:28

Отбелязват празника на Берковския Балкан

Празник на Берковския Балкан организира през почивните дни Община Берковица. В съботното утро на 3 август ще има масов поход до връх Ком. Сборният пункт е от - 08:30 часа в почивната зона в подножието на върха. Вечерта от 21:00 ч. в Зона Ком е предвиден концерт на Хари Христов и бенд, които ще вдигнат настроение с песни и български хора...

публикувано на 02.08.24 в 15:35

Продължава гасенето на пожара край Вършец

Продължава гасенето на пожара, възникнал вчера в борова гора над квартал "Изток" на Вършец. Пожар на близо 30 декара гора са гасили огнеборците до късно снощи. Локализирани са две огнища. Впоследствие е възникнало и трето, уточниха от пожарната в Монтана. Тъй като мястото е труднодостъпно действията по гасенето са подновени тази сутрин...

публикувано на 02.08.24 в 12:20

Нови 74 споразумения за ремонт на общинска инфраструктура подписа регионалният министър

Нови 74 споразумения за изпълнение на различни инфраструктурни обекти на стойност 127 млн. лв., подписа министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова през тази седмица. 21 от споразуменията са за ВиК обекти, съобщават от пресслужбата на МРРБ. Споразуменията са за  32 общини, сред които  Ружинци, Борован и..

публикувано на 02.08.24 в 12:13

Видинският куклен театър с участие в международен фестивал

Държавен куклен театър – Видин отново е част от програмата на Летен международен куклен фестивал на открито „Дни на куклите“ в морската градина на Бургас, съобщават от културната институция. Той ще представи спектакъла „Червената шапчица“ на 5 август от 18:30 ч. и на 8 август от 19:30 ч. на откритата сцена „Охлюва“. Драматизацията и режисурата са..

публикувано на 02.08.24 в 11:46

Газова бутилка подпали апартамент във Видин

Газова бутилка е предизвикала пожар в апартамент в ж.к „Вида“ в областния град, съобщават от ОД на МВР-Видин.  Сигнал е получен преди обед вчера.  Пристигналите на адреса два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Огънят унищожил около 10 кв.м дограма, две печки, хладилник и електрическа скара. Жилището било спасено...

публикувано на 02.08.24 в 11:07