Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Планът за възстановяване и устойчивост очевидно е нещото, което за момента не ни се отдава да се справим с него. Миналата година ние имахме нулева година. Нищо не получихме по този План. През 2022 година, декември получихме 1,369 млрд. евро и сега, тази година- 2024 година, във втората половина ние очакваме да получим поне още толкова като втори транш. Ако не успеем, това няма да е добре, защото тези пари, свежи пари от Брюксел биха ни помогнали много за икономиката, за стартиране на проекти на стратегически инфраструктурни обекти, на бизнеси, които реално ще донесат ръст на брутния вътрешен продукт, нови работни места, заплати, осигуровки, данъци, всичко това, от което има нужда бюджетът, а и като цяло икономиката на България."

Според Румен Гълъбинов, трябва да се готвим за членство в Еврозоната от следващата година, за да можем най-късно през 2026-а да го финализираме. 

"От петте макроикономически критерия, ние изпълняваме четири. Единствено инфлацията все още не влиза в границите на Маастрихтския критерий за инфлация, но твърде вероятно е до края на лятото или до края тази година България да съумее да отговори и на този критерий за членство в Еврозоната, така че да спазим 2025 година, от първи юли например, или най-късно от първи януари 2026 година. Макроикономическите показатели на България има всички шансове ние да ги запазим такива и в следващите от три до пет години, но големият риск тук е политическият и това дали ние ще съумеем да имаме стабилно управление."

Пред България има постижими, стратегически цели, които ще потвърдят евроатлантическия път на развитие на страната, посочи икономистът.

"Ние имаме да усвояваме не малко пари от евросредствата, и като План за възстановяване и устойчивост, и като оперативни програми. Освен това, ние бихме могли още да привлечем инвестиции, инвеститори в следващите години. Бихме могли също да положим повече усилия за влизане в Шенген по сухопътни граници, което много ще улесни бизнеса, пътуванията, транспорта, туризма, търговията и също така да влезем като членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие."

Според Румен Гълъбинов, 50-ият парламент трябва да приеме приоритетно Закон за еврото и съпътстващите го документи, което да е финалното усилие на страната ни, за да отговорим изцяло на нормативната и правна регулация, свързана с членството ни в Еврозоната. По думите му Българката народна банка продължава да работи по плана за присъединяване към Еврозоната с всички административни и технически  мероприятия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00