Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Планът за възстановяване и устойчивост очевидно е нещото, което за момента не ни се отдава да се справим с него. Миналата година ние имахме нулева година. Нищо не получихме по този План. През 2022 година, декември получихме 1,369 млрд. евро и сега, тази година- 2024 година, във втората половина ние очакваме да получим поне още толкова като втори транш. Ако не успеем, това няма да е добре, защото тези пари, свежи пари от Брюксел биха ни помогнали много за икономиката, за стартиране на проекти на стратегически инфраструктурни обекти, на бизнеси, които реално ще донесат ръст на брутния вътрешен продукт, нови работни места, заплати, осигуровки, данъци, всичко това, от което има нужда бюджетът, а и като цяло икономиката на България."

Според Румен Гълъбинов, трябва да се готвим за членство в Еврозоната от следващата година, за да можем най-късно през 2026-а да го финализираме. 

"От петте макроикономически критерия, ние изпълняваме четири. Единствено инфлацията все още не влиза в границите на Маастрихтския критерий за инфлация, но твърде вероятно е до края на лятото или до края тази година България да съумее да отговори и на този критерий за членство в Еврозоната, така че да спазим 2025 година, от първи юли например, или най-късно от първи януари 2026 година. Макроикономическите показатели на България има всички шансове ние да ги запазим такива и в следващите от три до пет години, но големият риск тук е политическият и това дали ние ще съумеем да имаме стабилно управление."

Пред България има постижими, стратегически цели, които ще потвърдят евроатлантическия път на развитие на страната, посочи икономистът.

"Ние имаме да усвояваме не малко пари от евросредствата, и като План за възстановяване и устойчивост, и като оперативни програми. Освен това, ние бихме могли още да привлечем инвестиции, инвеститори в следващите години. Бихме могли също да положим повече усилия за влизане в Шенген по сухопътни граници, което много ще улесни бизнеса, пътуванията, транспорта, туризма, търговията и също така да влезем като членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие."

Според Румен Гълъбинов, 50-ият парламент трябва да приеме приоритетно Закон за еврото и съпътстващите го документи, което да е финалното усилие на страната ни, за да отговорим изцяло на нормативната и правна регулация, свързана с членството ни в Еврозоната. По думите му Българката народна банка продължава да работи по плана за присъединяване към Еврозоната с всички административни и технически  мероприятия.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00