Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

2
Снимка: Радио ВИДИН

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение:

"Преди да направя предложението да ви пожелая успешна работа и разбира се приятна почивка, защото другия месец няма да имаме заседание, освен, ако не се наложи нещо извънредно. Така че хубаво лято на всички и се пазете от слънцето, че е много така силно. Използвам случая преди да направя предложението да ви оповестя една информация от многопрофилна болница "Света Петка", от д-р Ивета Найденова, която ние, може би до петък ще я внесем с нея в Министерство на здравеопазването. Тя тука си е позволила да напише статистически как стоят наистина реално проблемите в област Видин. Ще ви го раздадем, ще го размножим и ще ви го пуснем на имейлите през Общински съвет- Видин. Категорично, според мен, ситуацията е трагична. Не е тежка, а е трагична. Защото бройката на лекарите, които очакваме следващите пет години да се пенсионират не може да бъде компенсирана по досегашните методи, затова в бъдеще след като се запознаете с информацията, само ви информирам сега, ще вземем най-вероятно две решения. Едното е с решение на Общинския съвет да отпуснеме до 20 стипендии годишно на учещи хора медицина няма значение в кой университет на България. Така че да можеме после с договори тия хора да ги мотивираме да се върнат и да работят във Видин. Също Общината ще се погрижи и за техните битови устройства... Второ нещо, през което ще се опитаме с Министерство на здравеопазването Видин да бъде първият регион, в който през президентството да се опитаме да докараме лекари от държавите, в които имаме споразумение. Такива са Турция, Куба, ако щете... И сега точката, която искам да я включим днес касае толкова лелеяните минерални извори и това предложение заявление за издаване на разрешително за водовземане на минералната вода чрез ново водовземно съоръжение- сондаж в село Градец в община Видин. Това е последното съоръжение, те са три общо, знаете, затова се бавим, в момента Община Видин подготвя процедурите по избор на изпълнители. Защото смятам, че до нова година ние вече ще сме избрали изпълнители и догодина ще имаме надявам се нови съоръжения за водовземане в Сланотрън, на "Баба Вида" и в Градец."

Точката беше добавена като последна, 20-а. Предложението относно заявление за издаване на разрешително за водовземане на минерална вода чрез ново водовземно съоръжение- сондаж от находище "Градец" беше прието от общинските съветници. 

По първа точка- питания към кмета, общинският съветник Димитър Велков от местна коалиция "Левицата" попита какво се случва с незавършения строеж на църковния храм във видинското село Новоселци.

"Може би преди две заседания на Общински съвет бе взето решение, чрез което Общински съвет възлага на кмета да извърши необходимите действия за продължаване на строежа и изясняване на собствеността на недовършен строеж на православен църковен храм в село Новоселци, община Видин. Въпросът е от 27.05, когато е взето решение досега какви стъпки са предприети от страна на кмета на Община Видин по това решение."

Димитър Велков припомни, че за проблема с видинската болница общински съветници алармират от 6-7 години. Имаше и предложения за фонд "Здраве":

"Аз се радвам, че най-накрая достигаме до извода, че наистина на видинската болница е необходима някаква помощ и то по- сериозна, защото наистина положението е такова, а може би и по-лошо, каквото го описа д-р Ценков. Затова адмирации по този въпрос и нека да помислим относно въвеждането на този фонд "Здраве". Има изготвена наредба с част от колегите."

Общинските съветници приеха искане за разсрочване на публични вземания от ВН ИНВЕСТЗОН ООД към Община Видин. Калин Виденов от ПП-ДБ предложи в края на годината да е първата вноска, а Генади Велков от Местна коалиция СДС обясни защо това е невъзможно, след което Калин Виденов оттегли предложението си:

"Това коренно ще промени споразумението, което се предлага. За пръв път Химията заплаща, т.нар. Химия, то е съвсем друго дружество, някаква сума и то не малка, около 400 хиляди лева, ако греша за точната сума г-н Дончев ще ме поправи, от 98-а досега. Дружеството, което беше преди "Видахим", което познаваме отдавна не е в правния мир и оттам нищо не може да се получи. И имаме споразумение останалата част, около 100 хиляди лева ли беше да бъдат погасени в края на следващата година. Да, чудесно е да си ги получим не в края на тая година, а в края на тоя месец, но явно това са се съгласили тези длъжниците и това се предлага в момента. Ние сега може да гласуваме нещо, което няма да се случи, само ще си го гласуваме."

Изказвания имаше по точката, която касае ползване в извънработно време на външни спортни площадки и съоръжения в дворовете на училищата на територията на община Видин. Кметът обясни, че община Видин е собственик на тези терени.

"Те са публична общинска собственост и милиони левове в последните години влязоха в училищата. Знаете, имаме страхотни вече бази, които за съжаление се заключват... Най-вероятно в среща допълнителна, който желае от комисията по младежта и спорта ще присъства, с директорите и с учителите по физкултура с треньорите на клубовете ще направим всичко възможно настина да отворим училищата и да пристъпим към следващата стъпка- масов спорт. Ще има доста и съпротива срещу мен, защото много от директорите са чувствителни на темата чупене на тая материална база", заяви Цветан Ценков.

Кметът на Община Видин, каза още, че на 16-и пристига КОНТРАКС с проект за видеонаблюдение, според Цветан Ценков най-доброто видеонаблюдение в България:

"Създаден е проектът вече. Ще тръгнем да го финансираме през Министерство на вътрешните работи и Община Видин ще се погрижи настина да има пълен ред в тия училищни дворове."

Предложението коментира и общинският съветник Калин Виденов:

"А притеснението на директорите, че ще изпотрошат съоръженията, ми то нищо вечно няма. А и аз не смятам, че трябва да наказваме едните за сметка на другите, а и както господин кметът каза имаме или по-точно ще имаме видеонаблюдение, което все пак ще гарантира, че това няма да се случи, ако се случи ще може да им се потърси отговорност."

Освен че имаме вече добра материална база в училищата имаме и добри директори, каза Генади Велков:

"Някои от тях ще се съпротивляват на това наше решение. Един от директорите ми каза, че няма да се съобрази с него. Според мен ще се съобрази, още не знае. Нормално е да има някаква съпротива, защото всеки иска да си огради неговата къщичка, да си пази това, което е направено. Обаче нашата задача като общински съветници е да помогнем на колкото се може по-голяма част от населението, никога не може да удовлетворим всички искания на всички, защото те често са противоположни, както в случая на исканията на директорите и исканията на една голяма част от младите хора в града."

Генади Велков предложи съветниците да гласуват спортните съоръжения да бъдат отворени до определен час, а след това да се създаде организация дали от директорите, дали с помощта на охраната на Общината да минават и да ги заключват.

Има едни хубави бази, но няма кой да им се радва, защото няма достъп до тях, каза и общинският съветник Димитър Велков:

"Минусът на това предложение, според мен е, че не е предложено по-рано. Това трябваше преди доста години да се случи, тези бази да бъдат отворени за достъп на децата до тях."

За проблемите със счупената база Димитър Велков попита не може ли звеното за общинска охрана да покрие част от тези обекти.

Предложението беше прието с 28 гласа "за", "против" и "въздържали се" няма. Съветниците гласуваха със "за" и по другите точки от дневния ред- продажба на два имота, частна общинска собственост, провеждане на търг с тайно наддаване за отдаване под наем на части от имоти публична общинска собственост, провеждане на търгове с тайно наддаване за продажба на три поземлени имоти, изработване на проект за изменение на Общ устройствен план за промяна предназначението  от "Обработваеми земеделски земи" и "Перспективни зони за обслужващи дейности" в територия за "Обществено обслужващи функции- търговски обекти"; проект за изменение на Общ устройствен план за промяна на предназначението от "Стопански терени, животновъдни ферми" в "Производствени дейности" за село Иново, кандидатстване по териториалната стратегия на Програма "ИНТЕРРЕГ VI-A" България-Сърбия, формиране на група под определения минимум  за новата учебна година във филиал "Здравец"- село Капитановци към детска градина "Русалка"; неформиране на група за новата учебна година във филиал "Пролетен цвят"- село Кутово към детска градина "Зорница"- град Видин; утвърждаване на самостоятелни паралелки в училищата с пълняемост под задължителния минимум.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00