Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат изграждането на магазин и пазар на мястото на закрития басейн във Видин

2
Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин. С проекта за Общ устройствен план се предвижда промяната на устройствената зона „Транспорт и комуникации“  и „Жилищна зона с преобладаващи малка височина, плътност и интензивност“ в територия с ново предназначение „За обществено обслужване“.


Община Видин, като собственик на двата съседни имота, има инвестиционно намерение да разшири съществуващата зона и да образува с последващ подробен устройствен план два нови урегулирани имота за обществено обслужване и общински пазар, както и увеличаване на местата за паркиране.


След днешното обсъждане предстои да бъде внесено предложение от кмета на Община Видин до Общинския съвет за разглеждане от постоянните комисии и за вземане на решение. Какво ще се случи с този терен обясни арх. Галина Антова, проектант на устройствения план на имота:


"Единият имот е паркинг, а другият е бил предвиден за строителство на спортно съоръжение. Това е теренът на бившия строящ се закрит басейн, който е разрушен... В тази зона се образуват два нови урегулирани поземлени имота. Единият е за изграждане на покрит пазар, а другият за търговски обект - магазин и той ще бъде продаден след решение на Общинския съвет... В терена, предвиден за общински пазар, се предвижда изграждането на навес, под който ще бъдат разположени 120 маси за търговия, с една средна зона за почивка с пейки и чешма. В дъното на навеса на пазара ще се изгради една двуетажна сграда. На първия етаж ще бъде хладилна зала, в която ще се продават хранителни продукти, които могат бързо да се развалят - яйца, месо и млечни продукти от производители. Ще има и тоалетни... Другият имот, който е предвиден за продажба, също се оформя с паркинг и реално ще бъдат изградени два нови обекта... Първо изменението на Общия устройствен план ще бъде гласувано в Общинския съвет. След това ще бъде процедиран Подробният устройствен план и след одобряването му ще влезе за решение на Общинския съвет за изграждане и продажба...", обясни арх. Галина Антова.

На обсъждането присъстваха Десислава Евгениева, главен архитект на Община Видин, архитект Галина Антова, Деница Александрова, младши експерт „Геодезия и кадастър“ и общински съветници.

Цялото интервю с арх. Антова можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00

Доброволци почистват лятното кино в Ново село

Доброволческа акция по почистване на лятното кино започва в Ново село . Целта е след 40 години да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Инициативата е на група млади хора, обединени в сдружението "Киногледка". Част от него е Борис Босилков: "Също така и петък сутринта ще има малко време, преди да започне голямата жега. Също така и..

публикувано на 18.07.24 в 11:15