Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни съвременни български филми. Проучване показва, че към тях и към лятното кино изобщо има интерес, обясни арх. Румен Джагаров, с когото сме ви срещали по повод неговата инициатива за съхраняване на старите къщи в Ново село. Днес той е един от инициаторите за възстановяването на лятното кино. 

Снимка: Радио Видин

"С хората, които сме в това сдружение, които са от Ново село и района, че даже от Видин, сме си мислили, откакто бяхме малки, защото ние сме израсли покрай това лятно кино, то никога не е функционирало като лятно кино и ние все се надявахме, че когато пораснем и имаме възможност, бихме се опитали да възстановим това кино и този ден настъпи. Основахме сдружение "Киногледка", което има за цел да развие този вид дейност в Ново село, но и в района като цяло. Започваме тази година с възстановяване на функциите на лятното кино на Ново село. Мисля, че последната прожекция е била през 80-те, кажи речи в последните 40 години не е имало прожекция и нашата идея е тази сграда отново да започне да функционира, тъй като преди 10-ина години тази сграда беше възстановена, тоест по проекта са спечелени средства и е отремонтирана..."

Онлайн анкета показала, че към възстановяването на лятното кино има голям интерес. 98% подкрепили идеята под небето на Ново село да бъдат представяни съвременни български филми. 

Първите прожекции са планирани за началото на август, преди това ще се проведе акция по почистване на киното, за да може то наистина да е приятно място за прекарване на летните вечери.

"Стартираме на 2-ри и 3 август. Идеята ни е да успеем и като инициативност, ръка за ръка с Общината и местните институции, да постигнем един наистина добър резултат."

Лятното кино ще е привлекателно и за жителите, и за гостите на Ново село, каза секретарят на читалище "Земеделец" Любка Ангелова. 

Снимка: Радио Видин

"Традиция е Ново село да има хубав културен живот и самото лятно кино е ползвано с тази цел. Аз съм присъствала на едно такова кино като дете, имам хубави спомени. Така че ще бъде интересно за младите хора, които досега не са посещавали лятно кино..."

Жители на Ново село казаха, че се радват на възможността за първи път да отидат на лятно кино.

"Разбрах ,че за първи път ще бъде отворено от 40 години с удоволствие бих отишъл да погледам някое филмче. Аз съм на 24 години, досега съм бил свидетел точно на едно отваря на сградата и бих бил радостен да видя повече хора... Никога не съм бил на лятно кино, но бих искал да видя за какво става въпрос... За първи път има нещо такова интересно в Ново село. Досега не съм била на лятно кино. Бих завела и децата, където без тях..."

Снимка: Радио Видин

Кино програмата, която ще бъде представена под вечерното небе на Ново село, включва избрани любими късометражни филми, сред които  “Един асансьор разстояние”, “Муза”, “Любов", както и пълнометражният “Защото обичам лошото време”. Прожекциите са от 20:30 часа, входът е свободен. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00