Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Снимка: www.bogonosci.bg

Шестата Неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са.

"И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения:
Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!"
/Мат: 9-2/

В днешното евангелско четиво се разказва за още едно чудесно изцеление - на разслабления. След като се отдалечава от гергесинската страна, където Спасителят изцелява бесноватите, Той се връща в Капернаум. Донасят при Него един разслаблен. Иисус Христос прави едно от поредните чудеса – изцелява с Божествена сила болния, като казва: "Дерзай, чедо, прощават ти се греховете". Чудесното изцеление е награда за вярата, която е проникната от мисълта за величието на Христа, от дълбокото осъзнаване на собственото недостойнство и греховност, от смирената преданост на всеблагата воля на Човеколюбеца. Като откликва на това вътрешно разположение на разслабления, Господ му прощава греховете. Христос изцелява болния заради вярата на тези, които го носят. Господ не веднъж извършва чудеса без вяра на страдащия, каквито са случаите с възкресяване на мъртъвци. Дори близките на мъртвите не проявявали някаква вяра. За Наинската вдовица не се казва, че проявила вяра, а само, че плакала над умрелия си син. Но в мига, в който се приближил към нея Господ и й казал решително "не плачи", в нея пламнала вярата в Неговото могъщество. И Марта, и Мария не вярват много, че Той ще възкреси брат им Лазар, след като е умрял от 4 дни. Само началникът на синагогата Иаир имал силна вяра, като се приближил до Спасителя и Му казал: "дъщеря ми умира, но ела и сложи ръка върху нея и тя ще оживее". Така Христос изцелява много болни не заради тяхната вяра, а заради вярата на близките и приятелите им. Такъв е случаят със слугата на стотника в Капернаум. Изцелява го заради вярата на стотника. Изцелява много глухонеми, бесновати заради вярата на техните близки.

Всичко, което не виждат и не признават тогавашните хора, да видим и признаем ние чрез Църквата, които сме получили благодатта да узнаваме истината. Да се научим да ценим благото, защото всяко благо е от Бога. Да възхвалим Всеподателя Господа, Животворящия Източник на вечна радост, която ще ни отвори очите да съзерцаваме истината в цялата й пълнота в Иисус Христос. Да Го признаем и прославим като Син Божий, Единствения Спасител на човешкия род и Едничкия Човеколюбец. На Него слава подобава с Отец и Свети Дух – Троица Единосъщна и Неразделна, сега и винаги и веки веков. Амин.

В рубриката "Съвременна Библия" – някак естествено в днешния ден, без да го искам в ума ми изниква семпъл, но и доста фундаментален въпрос: "Мога ли аз да променя света?" Мога ли да направя така, че войните да угаснат, жестокостта да изчезне, грабителството да спре? Отговорът е ясен: "Не мога!" Тогава какво мога да направя, ако не съм способна да променя тези най-фрапиращи за мен и хората световни събития и състояния? Един противоречив библейски персонаж ще ни помогне в търсене на отговора. Казва се Лот.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Зоната" - ключът към здравето

"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова , основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ  в човешкото тялото непрекъснато се случват..

обновено на 27.08.24 в 16:36

Видински ученици проведоха успешна практика в Швеция

Общо 15 ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се завърнаха от Швеция , където проведоха редовната си производствена практика по специалностите "Промишлена електроника", "Икономика" и "Компютърна техника и технологии". Те бяха придружени от старши учител Йорданка Ценова :  "Учениците бяха разпределени в различни групи,..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

Какво се случва с река Тополовец в село Градец

Радио ВИДИН продължава да следи темата за екологичния проблем във видинското село Градец, свързан с река Тополовец, която преминава през населеното място. В момента тя е пресъхнала. Причината -  действията на хората, които преди 12 години затрупват саваците, регулиращи нивото ѝ, заради наводнени къщи и земи.  Екип на Радио ВИДИН отиде на място,..

публикувано на 27.08.24 в 15:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Национална карта на социалните услуги решава проблеми на местно ниво

С Националната карта на социалните услуги  се въвежда тяхното планиране за десетгодишен период.  Правителството я прие на 7 август, а с документа държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна, както и в дългосрочен план да осигури равен достъп до тях на всички хора, които се нуждаят от подкрепа.  В..

публикувано на 27.08.24 в 14:39

Румънска фотографка представя изложба във Видин

Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин е домакин на фотоизложба „My mornings in Видин” на Антонела София Барбу от Брашов, Румъния, от 27 август до 27 септември .  Експозицията се състои от 27 снимки. Броят на фотографиите и датата за представяне на изложбата не са избрани случайно. Фотографката прекарва пет дни във Видин ,..

публикувано на 27.08.24 в 14:34

Престижни отличия за отбора на "БЕСТ" във Видин

Две момичета от видинската езикова гимназия бяха отличени за председатели на годината за работата си като треньори на отбора по реч и дебати на английски език “БЕСТ” през изминалата учебна година. Това са Александра Боянова и Магдалина Колева .  Наградата е престижна  и показва силната ангажираност и отдаденост в дейностите, свързани с..

публикувано на 27.08.24 в 14:10

Хора с увреждания могат да получат безплатно високотехнологични помощни средства

Хора с трайни увреждания ще могат да се възползват от високотехнологичните помощни средства  и медицински изделия по проект на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Финансира се по Националния план за възстановяване и устойчивост и за изпълнението му са предвидени 24 милиона лева. По него ще бъдат подкрепени повече от 3300 души в..

публикувано на 27.08.24 в 13:03