Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Снимка: Радио ВИДИН

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се експлоатира правилно. Едно от най-важните неща е да не се настройва на най-ниските температурни режими, дори и когато навън е прекалено горещо. Оля Георгиева от врачанска фирма за продажба и монтаж на климатични системи обясни за Радио ВИДИН, че разликата в температурата навън и в климатизираното помещение трябва да е в рамките на 10 градуса. 

"По повод охлаждането е желателно техниката да се ползва правилно, тъй като има опасност да се предизвикат здравословни проблеми. Тоест разликата в температурата в помещението и отвън трябва да е 10 градуса, ако навън е 35 градуса, хубаво е климатикът да е на 24, 25 градуса в режим охлаждане. Специално в режим "охлаждане" може да се изключва техниката, не се изключва в режим "отопление", за да няма консумация на първичен ток. Другият вариант е да повдигнат градуса, техниката разполага с датчици, съответно ще се изключи сама в режим "охлаждане". Икономията зависи от класа на климатика, повечето климатици са два пъти А + в режим "охлаждане". Тоест в този режим техниката е икономична. Всеки един климатик може да ни свърши работа за охлаждане... Когато един клиент избира климатик трябва да е наясно със себе си в какъв режим ще използва повече, в отопление или в охлаждане. Ако желае да се използва и в двата, е нужно да направи по-голяма инвестиция, тоест да купи по-голям енергиен клас техника..."   

Климатиците в горещото време може да са нашите най-добри приятели, но в същото време те могат да бъдат и най-силните ни врагове, ако не ги използваме по правилния начин, коментира за БНР д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести:

"Защо могат да бъдат врагове - за да охладят помещението, те отнемат от влажността, което прави въздуха сух, което пък създава прекрасни условия за бактерии и вируси, същевременно се изсушава и лигавицата на носа ни, на дихателните пътища, което води до кашлица и дискомфорт. Изсушава се и очната лигавица, което води до дразнене на окото, особено когато това е на работно място, с употреба на компютри, дразненето става още по-силно..."

Когато се стои под климатик, това води до скованост, невралгии, болки в гърба, което може да изведе човека от работната среда, поясни пулмологът и допълни, че климатикът предразполага и към вирусни инфекции, тъй като влияе на имунната система. Трябва да спазваме правилото за най-малката температурна разлика от външната и вътрешната среда да бъде - 8 - 10 градуса, ще си създадем добър комфорт и ще обичаме климатика, каза още д-р Ангелова. 

Въпреки, че климатиците са спасение в жегите, не всички видинчани ги използват, като причината е финансова, показа анкета на Радио ВИДИН. Тези, които ползват климатик, казват, че знаят как правилно да ги експлоатират. 

"Сега не ползвам климатик, само зимно време. Не ползвам, защото трябва да си бъркам в джоба, а така си ми е добре. Тази жега от 5 месеца я чакам... Ползвам климатик в жегата, за да се охладим. Примерно дъщеря ми не обича климатик, аз съм хипертоник и без климатик, без хладно ми е неприятно. Нормална температура го настройвам примерно 25, 26 градуса, гледам да не е много, иначе вечерно време го изключвам... Климатик ползвам, но за охлаждане не, за отопление само зимата. Имам си северна стая, не ми трябва. Не е жега, оставям си прозореца отворен, вратата и готово... Ползвам климатик за охлаждане, когато съм тук, вкъщи, иначе пребивавам във вилата на Ботево и там е хладно. Горе в гората съм, вилната зона..."

И така, като заключение да обобщим, добре е климатиците да не бъдат пускани в режим на охлаждане под 25 градуса, да не стоим под тях, разбира се и филтрите да не забравяме, че ги има и трябва да се почистват. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00