Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтана отбелязва годишнина от рождението на културен деец

Снимка: Любо Андреев

Деветдесет години от рождението на културния деец от Монтана Павел Илиев отбелязват днес. Документалната изложба ще бъде открита в 17:00 часа в Държавен архив.


Павел Илиев е роден на 13 юли 1934 г. в град Фердинанд, днешна Монтана. Още в началото на професионалната си кариера се свързва с културните прояви в града, разказа Ангелина Емилова, началник на Държавен архив - Монтана:


"Като самодеец се включва в театъра към читалището в града, а по-късно и в работническия театър. Взима участие в 28 пиеси, с над 140 представления. 1967 година до закриването на Кино и фото клуб "Огоста" през 90-те години на миналия век Павел Илиев е негов художествен ръководител. Този клуб създава над 44 филма, някои от които имат и международно признание."


След пенсионирането си Павел Илиев се отдава на активна творческа дейност, пише поезия и проза. През 2017 година е отличен с грамота от Държавния архив Монтана като дарител на лични документи, на база на които е направена изложбата. На едно от таблата са показани неговите отличия, допълни Емилова:


"Сред които е и орден "Кирил и Методий" III степен, златна значка на Централния съвет на БПС, сребърна значка за читалищна дейност."


Документалната изложба за културния деец Павел Илиев ще бъде открита днес, в 17:00 часа, в Държавен архив Монтана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обвинени за побой жени във Враца остават в ареста

Районен съд – Враца постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо три жени . Две от тях са обвинени за причиняването на тежка телесна повреда (загуба на далак) на 23-годишна врачанка, а третата - за подбудителство и подпомагане.  Престъплението е извършено вечерта на 31 юли т. г. в ж.к. „Дъбника“ във..

публикувано на 07.08.24 в 11:45

Читалището в Ослен Криводол организира екскурзия за деца

Деца от Ослен Криводол посетиха средновековната крепост "Боженишки урвич" край Ботевград . Инициативата се организира от Народно читалище ”Развитие 2022” в мездренското село. Децата имаха възможност да се срещнат с археолози, които им разказаха повече за историята на региона. Учениците посетиха древен параклис, катериха се по скалните образувания,..

публикувано на 07.08.24 в 11:22

Деца се учат да рисуват в Кула

Читалище „Просвета – 1882"  в Кула е домакин за втора поредна година на художествен форум за деца , който се осъществява с подкрепата на Общината. Преподаватели показват на младите таланти техниките в изобразителното изкуство.  Надежда Лилова е художник и ментор на клубовете по изобразително изкуство към НДК в София. „Очакваме още..

публикувано на 07.08.24 в 10:57

Младеж и две непълнолетни момчета са задържани за кражби във Видин

18-годишен младеж и две непълнолетни момчета от Видин са задържани за две кражби на вещи – от гараж и товарен автомобил в града. Сигналите за посегателствата са подадени в полицията на 5 август. Откраднатите вещи са намерени и иззети. Уведомена е прокуратурата. Две досъдебни производства са образувани по случаите. 

публикувано на 07.08.24 в 09:59

Кола блъсна пиян мъж на пътя във Враца

Лек автомобил, управляван от 19-годишен младеж от Мездра, блъснал на пътя 47-годишен мъж във Враца . Инцидентът е станал около 02:30 часа тази нощ.  Пробата за алкохол на пешеходеца е положителна – 2,32 промила . Тестовете за алкохол и наркотични вещества на шофьора са отрицателни. 

публикувано на 07.08.24 в 09:47

За трета поредна година Кула посреща "Лятно кино под звездите"

"Лятно кино под звездите" ще представи в Кула най-доброто от българското и световно късометражно кино. Инициативата е част от седмицата на Фестивала на изкуствата "CastrArtis" и е по покана на Сдружение "Северозапазване" .  Лятното кино пристига в Кула на 20 август и ще бъде разположено край крепостта "Кастра Мартис". Началото на прожекциите е от..

публикувано на 07.08.24 в 08:45

8 случая на заразноболни за седмица отчитат във Враца

За 7 дни от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца отчетоха 8 заболели от заразни болести . За периода от 29 юли до 2 август са регистрирани нови три случая на коклюш, един жител на областта е установен с лаймска болест, един с ХИВ и трима с ентероколит. По имунизационната кампания за изграждане на защита срещу Ковид през отчетения период е..

публикувано на 07.08.24 в 08:24