Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото отказва да отиде до урните, защото осъзнава, че всички са маскари

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Турбулентната среда не позволява да има политическо статукво

Снимка: Личен архив

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика. 

От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.

 Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?

 Статуквото дискутираме с анализатора и автор в платформата "Wealth Bulgaria" Александър Михайлов.

Радио ВИДИНВ момента превърналото се в политическо статукво зависи от антикорупционни мерки. Не знам дали ще се съгласите, но единственият пристан на обикновения посредствен български политик е антикорупционното знаме.

"Не знам до колко мога да се съглася първо, че дори имаме политическо статукво, при положение че за последните четири години имаме 7 предсрочни избори, като имахме партии, които от нула спечелиха мнозинство, а после паднаха почти пак до изпадане от Парламента. В момента не мога да кажа дори, че сме имали някакво статукво. Дори управлението на ПП-ДБ с ИТН и БСП, а после само на ПП-ДБ с подкрепата на ГЕРБ - това не мога да кажа, че е някакво вече установило се статукво. Ние сме в твърде турбулентна политическа среда. Обаче за това, че антикорупционното говорене сега стана модерно, както едно време беше модерен етикет и значка патриотизъм - с това ще се съглася. В момента антикорупционното говорене и ужким сме основно за борба с корупцията преди всичко друго - това е просто мода, това е дреха, която са си облекли някои политически сили, за да се опитат да се представят като модерни".

Радио ВИДИН: От една страна, откакто се появиха Продължаваме промяната държат една категорична риторика, без значение дали я изпълняват. От друга страна, тази партия известно време беше във властта. Говори за антикорупция, но пък възстанови модела Борисов. Точно тази партия беше забъркана в не малко корупционни схеми. 

"Един идеалист поне би се надявал, че е възможно и постижимо да няма корупционни схеми, но колко е реализируемо това на практика? Да, ПП се появиха и сега много хора говорят за предстоящия ужким проект на президента Румен Радев... е, ПП беше проектът на Радев. Видяхме какво се случи с него. Те погълнаха по някакъв начин, първо с парламентарна коалиция, а после изобщо с формиране на коалиция с Демократична България, която сама по себе си е коалиция от ДСБ и другите вече дори не си ги спомням от състава на ДБ... но Продължаваме промяна се появиха през 2020 година в началото на COVID пандемията, когато си отиваше последното правителство на Борисов, когато за пръв път от 3 мандата ГЕРБ и Борисов изкараха пълен мандат... Тогава тази партия се появи като анти-ГЕРБ, анти-Борисов, анти-мафия вот, който да обедини ориентираните граждани с антикорупционно мислене. Доколко този резултат се постигна обаче? Първо те управляваха един път в мандат с БСП от всички възможни, а след това съставиха и правителство, т.нар. Сглобка, с ГЕРБ. Първо ужким трябваше да бъдат алтернатива на статуквото, което тогава беше ГЕРБ или БСП. Преди да се появят силно на сцената ГЕРБ, точно БСП бяха силно във върхушката. ГЕРБ и БСП служеха едни на други като плашило с "ако не сме ние, ще са другите". Голямата част от електората избираше или едните, или другите, така че бяха водещите сили ГЕРБ и БСП, докато не се появиха ПП".

Радио ВИДИН: Мисля си, наблюдавайки с огорчение цялата политическа класа, доколкото можем да я определим като такава, но... тук всички приказки са изчерпани откъм съдържание. Ние имаме много проблеми като държави. Не смятам, че на Запад всичко е перфектно. Просто се използват кухи фрази, за да минава времето. Вчера гледам Кирил Петков с размислите, че който не ги подкрепя, значи е корупционер. Аз съм против корупцията, но се чудя какъв резултат може да бъде постигнат, когато така се задават темите...

"Ако не си с мен, значи си от мафията. Ако не си с мен, значи си от корупцията. В Междузвездните войни, който е фен, може би си спомня приказката, че единствено ситите се занимават с абсолюти. Какъв е Кирчо в тази ситуация? Наистина това му е на него опита да консолидира или да задържи ужким антикорупционния вот около себе си. Грешките, които направиха, първо съвместно управление, което включваше БСП, които бяха част от някогашното политическо статукво, а после и в управлението с подкрепата на ГЕРБ, които ужким щяха да разследват, да чистят, да чегъртат, да се борят с мафията, която се олицетворява според тях именно от Борисов и ГЕРБ персонално... изпраха ги, легитимираха ги, едва ли не върнаха Бойко Борисов на бял кон. Самите те пък останаха на последните избори трета политическа сила. До това доведоха действията им, които са в разминаване с направените заявки. Така изгубиха анти-ГЕРБ и анти-мафия вота, сринаха се до някакво ядро на двете коалиции, които участват в по-голямата коалиция ПП-ДБ"

Радио ВИДИН: Откакто го има 50-тото НС, нали, наблюдавайки цялата история, знам ли, според мен остава усещането, че партиите не си дават особено зор да съставят истински кабинет. Мисля си, че ако има желание, може да се намери път. Това предложение сега на ПП-ДБ, които изискват три месеца време... всичко това сякаш е умишлено тупане на топката.

"Така е, но все пак ние, електоратът, чрез нашите гласове, чрез отиването си или не отиването си до урните, създадохме такова математическо разпределение на политическите сили в Парламента. То на такива сили, които са заявени врагове, опоненти политически и противници, които да решат да работят заедно, да мелят брашно заедно, би означавало форма на загърбване на принципи, на направени заявки, на обещания и безпринципни коалиции. След дъжд качулка, но най-вероятно вече късно, но ПП-ДБ се усетиха, че решението за управление с подкрепа на ГЕРБ им е изиграло лоша шега. Очаквам, че няма да го повторят, макар че по време на предишното управление се говореше "ама той Бойко вече не е такъв, а може ли ГЕРБ без Бойко, той Делян не е такъв, ДПС става прозападна и евроатлантическа сила"... търсят се възможности да се направят някакви реверанси и завои, отклонения от по-рано направени заявки, включително и сега изглежда, че се търси сътрудничество и с Възраждане за евентуален кабинет. Въпреки че от своя страна Възраждане предлагат ред предложения, свързани с провеждане на референдуми, които може би за ПП-ДБ няма да бъдат приемливи. Тези заявки за правене на отсрочки за връчване на мандата, за летни ваканции, това звучи просто несериозно. От партия, която правеше заявки или да бъде първа, или да бъде втора политическа сила, въпреки че нашият избор и математиката им отреди трето място, макар че впоследствие втората парламентарна група се разпадна, да правят заявки за водеща позиция и за съставяне на кабинет, а после да кажат "може ли отсрочка"... това звучи несериозно. Това е решение на президента Радев, но той е ограничен колко може да задържи връчването на втория мандат. За връчването на третия има неограничен срок, макар че вероятно обществото няма дълго да толерира такова забавяне. За втория мандат съм сигурен, че има определен срок, в който той трябва да се връчи".

Радио ВИДИН: Аз съм гледал програмите на ПП-ДБ и ГЕРБ, поне това, което може да се намери в интернет пространството. Може и да е неудобно за избирателите, но като политически възгледи, не казвам идеология нарочно, но тези свирепи опоненти доста си приличат. Явно основната разлика са олигархичните кръгове зад тях. Тези партии много си приличат. Не знам защо се отрича от обществото. Впоследствие видяхме действията на ПП-ДБ. До някаква степен това беше моделът Борисов.

"Аз не мисля, че обществото го отрича. Масата от обществото с не отиването си до урните заявява, че всички са маскари, по Алеко Константинов. В Европейския парламент двете партии предполагам биха се влели в структурите и редовете на ЕНП, въпреки че на родна почва, на българска почва, те са ужким опоненти. Трудно е да се твърди колко са наистина различни. Предполагам, че не са толкова различни, поне не и толкова, колкото се представят публично. Преди време писах една статия за енергийните програми на партиите за Wealth Bulgaria, медията, за която пиша аз, но разглеждах енергийните програми, това беше за изборите през есента на 2022 година... във всичките партийни програми се пишат до голяма степен едни и същи общи приказки, глупости и клишета. Видимата разлика е при партии като БСП, които силно си клонят наляво. За партии като ГЕРБ, ПП, ДБ, които тогава бяха отделно, програмите им са твърде сходни, твърде близки, твърде еднакви, защото те съдържат наистина клишета, освен при левите партии, ползващи думи като солидарност, за да хванат идеологически левия електорат".

Радио ВИДИН: Десетки пъти бяхме на избори вече. Крайно видно е, че изборите не могат да излъчат нещо по-различно. Най-малкото в страната има 5-6 формации, които са по-стабилно на сцената, имат повече ресурс и разпознаваемост. Има ли основания да вярваме, че ако продължим да ходим до урните, нещо по-различно ще се случи?

"Поне със сегашните парламентарно представени партии - тези, които е вероятно да влязат в следващия Парламент, аз нещо различно не очаквам. Макар че видяхме изненади като Величие, въпреки че и те имат предел. Преди тях си спомняме Български възход, които за кратко изгряха и съвсем залязоха до половин процент на последните избори. Някакви сътресение и размествания за възможни, все пак си спомняме дори Има такъв народ, които станаха първа политическа сила, а после изпаднаха почти до излизане от парламента. Имаше и парламент, в който дори не влязоха. Имаме ПП, които бяха първа сила, а после не успяха да капитализират върху този успех. Политическите сили изгряват и залязват, така че не изключвам да изгрее и някоя нова, даже да стигне до връх. Ако не успее да се възползва от това първо положение, за да осъществи някакво развитие  движение в посока, евентуално после бързо ще залезе. Не е невъзможно. За момента актуалните партии - те просто са заявени открито политически опоненти. Всякакъв опит за сближаване с други партии, които са официално заявени като политически опоненти, би довел до отлив на избиратели. Както от ГЕРБ, както от ПП-ДБ на последните избори, така и евентуално от Възраждане, ако те решат да се прегърнат с ПП-ДБ, които смятат за "еврогеи, натовски подлоги, джендъри" и т.н. Ако партията Възраждане направи някакъв реверанс към тях, това ще отблъсне част от електората им, но никой не знае в каква посока".

Радио ВИДИН: Как гледате на този наратив на Възраждане, който в последните седмици почна леко да се променя от това традиционно крайно говорене? Тази партия права ли е в изключително странните си размисли, че ЕС и НАТО пречат за развитието на страната?

"Те развитието на България предполагам, че си го представят, макар че официално и открито го отричат, но си го представят като сателит на една Русия, която аз рядко използвам понятието Русия. Аз говоря за рушистка държава, Русганистан, Руслямистан и т.н. Това за мен не е Русия. Така си представят нашето бъдещо развитие и смятат, че ЕС и НАТО спират именно това, колкото и публично да отричат, че са проруска партия. Има едно нещо, което аз съм определил като синдрома на политика, веднъж седнал на стол. Преди да седне на стола, политикът приказва какви ли не крайни неща, но сядането на стола често дерадикализира и най-радикалните политици. Може би търсят някаква реализация повече от това да бъдат вечната опозиция. Може би търсят какви дивиденти могат да извлекат от евентуалното заявяване на подкрепа за нечии кабинет".

Радио ВИДИН: Ако погледнем на политиката от класическа гледна точка, в крайна сметка целта на всяка формация е рано или късно да стигне до властта, да започне да реализира политики и идеи. Струва ми се, че статистиката го показва: Възраждане достигнаха таван. Не трупат нови избиратели. Видя се и на последните избиратели.

"Така изглежда. Правеха заявки за първа или втора политическа сила, но останаха четвърти, при това при ниската избирателна активност, която обикновено благоприятства партиите с твърдо ядро. Те успяха да достигнат само до четвърта политическа сила, доста зад първите и вторите, ако не греша. Трябва да погледна пак точните резултатите. Може би наистина са стигнали предела на възможностите си и тавана си, може би насетне ще последва само дърпане назад, както едно време с Патриотичния фронт. По този път минаха НФСБ, ВМРО, Атака едно време бяха на гребена на вълната и много на върха, но след това отпаднаха назад толкова, че изпадат под процент и влизат в коалиции с партии като "Русофили и комунисти" и подобни, маргинални партии, които понякога едвам успяват да съберат повече от един жилищен блок в Люлин избиратели".

Радио ВИДИН: Да погледнем към ДПС. От класическите партии на българския преход не остана много. С времето СДС се стопиха, изчезнаха, тази класическата дясна идея отдавна не е сред нас. БСП претърпяха през години историческа катастрофа, което е и логично заради застаряващия електорат. Остана Движението, в което виждаме сътресения. На какво се дължи този сблъсък между Пеевски и Доган, който пред медиите се отрича?

"Не знам кой може да го отрече. Аз от ДПС най-малко очаквах нещо такова. Очаквах се, че ще са най-твърдата и корава политическа сила, макар че си спомняме от тях преди време се отдели едно движение ДОСТ с ръководител Лютви Местан. Предполагам и в сегашния случай става дума за това кой кого е настъпил повече по интересите, включително и финансово, не само политически и властово. Точно от ДПС не го очаквах. Очаквах, че ДПС като успя да стане втора политическа сила, значи достатъчно са консолидирали своя електорат и ресурси. Явно решиха да си спретнат дворцови преврат. Единият реши, че другият му е неудобен. Не успях точно да разбера защо. Предполагам, че впоследствие ще разберем. Не мисля, че някой може да го отрича, то е явно, в разпад са в момента, поне на ниво парламентарна група. Може би единият от двата властови центъра в ДПС ще вземе превес и ще овладее цялото ДПС. Не очаквам, че ще се разцепи точно наполовина по електорати и по структури. ДПС предполагам в някакъв вид и форма ще продължи да има евентуално и в следващ парламент".

Радио ВИДИН: Удобно или не, трудно е да си представим българската политика без ДПС. Аз си мисля, че през последната година и нещо видяхме нетрадиционни за Движението ходове. Тя стана по-публична и открита, стана говорител на евроатлантизма. Под лидерството на Доган ДПС се затваряше все повече и повече.

"По време на управлението на Доган някои ги определяха като проруска партия, не толкова протурска. Говореше се, че отделянето на ДОСТ е отделяне на протурското ядро. Сега Делян Пеевски като че ли се опитва да си изчисти имиджа и да се ребрандира като евроатлантик след като попадна под санкциите на американския закон Магнитски. Това вероятно му вреди по някакъв начин на бизнес интересите".

Радио ВИДИН: Една от превърналите се в досадни теми е евроатлантизмът. Защо? България, когато е решила да стане част от ЕС и НАТО, е направила своя цивилизационен избор. Насетне това са абсурдни и лишени от всякакъв смисъл дискусии. България е поела отговорност, слагайки своя подпис под дадени договори. Защо всеки ден да се занимаваме с това? 

"Евроатлантизмът е едно плашило на проруските кръгове у нас, което те издигат. Те нямат идея какво означава нито европейски ценности, нито евроатлантизъм. Аз ги наричам русороби, русопитеци, копейки, русодебили, русофистици, всякакви подобни... Да назоват една европейска ценност искам. Мислят си, че тези ценности са гей джендъри, това си представят. А не неща като демокрация, свобода, плурализъм и свободни неща. Не могат дори да дефинират това, срещу което се борят. Просто го издигат като плашило, което развяват. Всеки договор, ако бъде определен като неизгоден, би могъл да бъде разтрогнат и бихме могли да се отдръпнем от него. Представете си ситуация, аз съм го повдигал този въпрос пред хора, които уж са евроатлантици: представете си, че Западът, примерно Щатите, НАТО или ЕС, започнат да извършват такива действия, направят такива завои, които реално да направят едно евразийско развитие на България по-благоприятно, тоест ако така се измени политическата обстановка, вие ще продължавате ли да сте твърдо проЕС и НАТО? Ако така се случи в някаква фиктивна и хипотетична ситуация, че ЕС завие в посока комунизъм, централизация или фашизъм, докато евразийските страни се развият в посока свобода и демокрация... един вид, ако живеехме в паралелна вселена, дали същите тези хора, които са твърде евроатлантици, биха си сменили ориентацията, дали биха разгледали тогава какво продължаваме да правим в пактове като НАТО и ЕС... Аз не очаквам, че това ще се случи, смятам, че нашият път е натам, но в една хипотетична ситуация какво правим? Има едни хора, които са такива сектанти. Те биха останали в тази посока и с тази ориентация. В България има дори едни хора, които според това дали стопанинът на Белия дом е десен - и те са десни. Ако той е ляв, те са леви. Те просто са проамерикански ориентирани, без значение кой управлява там и каква е ориентацията на Америка".

Радио ВИДИН: Засягате друга тема. В обществото често се подмята "посолството това, посолството онова". Факт е, че в България има русофилски настроения, има откровено проамерикански. Може би обаче по природа сме си такива. Даже не съм сигурен, че толкова ни натискат. Такива са ни политиците.

"И говоренето за посолствата в онзи изтекъл запис, пуснат от Радостин Василев, който аз изслушах целия, заедно с коментар на влогъра Любо Жечев, който го пусна и коментира... тогава ставаше дума за посолствата в множествено число, не за посолството. Ставаше дума за назначения в служби за сигурност, които биха имали достъп до споделена информация, касаеща обща национална сигурност и на партньори в пактове като НАТО и страни от ЕС. Тези назначени на определени длъжности лица биха имали достъп до споделена информация. Ако съответните лица са компрометирани, то службите на партньорските ни страни понякога знаят това много по-добре от нас и веднага биха повдигнали въпроса "този защо го назначихте"... това се имаше предвид под съгласуване на определени назначения с посолствата. Когато пък на мен ми говорят за посолства, аз питам "А на вас какво ви казаха от "Драган Цанков"?", когато те имат предвид "Козяк".

Радио ВИДИН: Вторият мандат почти по всяка вероятност няма да бъде реализиран. Да погледнем към третия, защото с времето в досадна дъвка се превърна определението експертен кабинет. Има такъв народ твърдят, че могат да реализират третата възможност под експертна шапка. Това стана клише. Нито ще се знае кои лица управляват такъв кабинет, нито ще се знае кои хора са зад него. Това не е работещ модел.

"Ескпертно правителство-технократи означава отказ от политическа отговорност на някакви партии. Политиката в страната, управлението в България, демократичният процес не е някаква експертиза. Кажете ми кой университет трябва да завърши човек, за да бъде депутат? Мисля, че няма никой конкретен такъв, откъдето излизат квалифицирани за парламентарни представители или за министри хора. Ако следвате политология, разкарайте ми се оттук, извинявайте, че ми твърдите, че това ви прави нещо по-квалифицирано от един обущар дори, без да принизявам чиято и да е професия, по принцип уважение към всички професии, но няма няма такава специална квалификация, която да прави човек квалифициран за това да бъде парламентарист или да бъде част от изпълнителната власт в министерски пост. Единствено може би в зам.-министерски кресла, там има място за квалифицирани експерти и специалисти от определени области, например, аз съм интервюирал зам.-министър на енергетиката от първото правителство на ПП с ИТН. Човекът беше експертен кадър на ИТН, от НЕК. Това наистина беше експертен кадър. Аз не отричам, че е възможно такъв човек да стигне и до министерски или дори премиерски пост, но не виждам смисъл да се говори за експертен кабинет и такова правителство. Няма начин това да стане без някакви политически зависимости, те просто ще се опитат тези зависимости да ги скрият зад маската на експертност".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45