Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" имат професионален празник

Георги Георгиев, РДПБЗН - Видин: Годишно регистрираме 200, 300 аварийно-спасителни дейности

Главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в РДПБЗН - Видин
Снимка: Радио ВИДИН

Професионален празник отбелязват днес, 18 юли, спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По този повод и за да ни запознае със спасителната работа, която извършват служителите от видинската пожарна служба, разговарям с главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защитата на населението" (РДПБЗН) - Видин. По думите му, хората се обръщат към тях за всякакъв вид спасителни операции, дори и такива, които не са регламентирани по закон. Като пример посочи проблем със стършели, змии и дори спасяване на различни домашни любимци:

"По отношение на защитата на населението може би трябва да кажа, че доста ни се увеличиха отговорностите, свързани със защитата на населението, след като бившата вече структура "Гражданска защита" през 2010 г. премина към структурите на МВР, а 1 година по-късно вече беше обединена и със Службата за пожарна безопасност... По отношение на защитата на населението ние осъществяваме пожарогасителна и спасителна дейности, неотложни аварийно-възстановителни работи, оперативна защита при наводнение, операции по издирване и спасяване, ранно предупреждение на населението и др. Дейностите по отношение на спасяване могат да се обръщат винаги за действия да речем при пътнотранспортни произшествия, спасителни операции при земетресения, наводнения. Нас ни търсят за всякакъв вид спасителни операции, дори и такива, които не са регламентирани по закон. Може да звучи малко куриозно, но нас ни търсят да речем особено сега, в края на лятото, в по-малките населени места, предимно в планинските райони има бум на стършелите и хората ни търсят, когато имат проблем със стършели. Търсели са ни и за змии, всякакъв вид спасителни дейности, странни случаи, но те реално няма към кой да се обърнат хората... Много пъти са се обаждали за спасяване на домашни любимци, имали сме случаи спасявали сме котки от дървета, вадили сме кучета от шахти, разбира се това също е една от дейностите, които не са строго регламентирани, но очевидно хората няма към кого да се обърнат и ни търсят нас за съдействие..." 

Главен инспектор Георги Георгиев коментира, че спасителните дейности заемат все по-голям дял от работата, която извършват служителите от пожарната служба. Допълни, че през последните години във Видинско се регистрират между 200 и 300 аварийно-спасителни дейности на годишна база. Най-често екипите се отзовават на помощ при пътнотранспортни произшествия. 

"Спасителните дейности взимат все по-голям дял, ако преди 15-20 години основният дял на произшествията бяха пожарите, то последните години доста се увеличи броят на аварийно-спасителните дейности. Около 200, 300 аварийно-спасителни работи на година регистрираме от Регионалната дирекция на ниво област Видин. Най-често ни търсят за пътнотранспортни произшествия, но напоследък с тези бури имаме и доста отстраняване на опасни предмети, в случая паднали дървета най-често..."

18 юли е обявен за Ден на Гражданската защита с решение на Министерския съвет от 22 март 1993 г. След обединяването на Главна дирекция "Гражданска защита" и Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" в създадената на 1 януари 2011 г. Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, празникът се отбеляза като Професионален празник на спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2024 слушаме духови оркестри – 2 част

Продължаваме да разглеждаме духовите оркестри с техните разновидности – днес се спираме на съставите в британски стил, на фанфарните оркестри с традиция от страните на Бенелюкса и брас бендовете от Ню Орлиънс. Говорим за връзките с джаза и как духовият оркестър и новият стил от зората на миналото столетие си взаимодействат; за социалната роля и..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04