Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Снимка: Радио ВИДИН

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:

"1990 година Антон Владимиров с група от осем души изкачва върха по най-трудната част или сега както се нарича класическата част. И след това започва всяка година непрекъснато да се изкачва. Антон Владимиров е турист от Белоградчик", спомня си първите години на туристическата проява Богомил Петров.

Тази година всеки, който иска да участва в изкачването, трябва да е в 07:00 часа в хижата до село Горни Лом в събота, 3 август. Преди това трябва да се запише в туристическото дружество, защото списъците се изпращат до "Гранична полиция".

"Обезателно вода трябва да носят и то повечко вода, защото след първия час, след като се мине тежката част - "Козя гърбина", което е около час и половина - два, излизаш горе и горе настава един пек. Този пек продължава докато се върнеш. Това е два-три часа, пет-шест или седем часа. Зависи кой как се движи. Най-бързите, които са го взели са за по-малко от три часа само изкачването."

Групата се води от представители на туристическо дружество "Бонония".

"За объркване е трудна работа, няма, той е добре маркиран пътят. Но става въпрос за времето. Преди 15 години имаше много често дъждове по същото време и мъгли. Като има мъгла тогава можеш да се объркаш. И то като излезеш на граничната линия", заяви Богомил Петров.

Миналата година кани на прехода видинския митрополит Даниил, сега български патриарх:

"Миналата година съумяхме да убедим митрополита на Видин Даниил, сега вече патриарх български, да дойде с нас. Той беше абсолютно точен и в 07:00 часа беше в село Мартиново и оттам потеглихме с кола до хижа "Мартиница" и оттам пеш... За първи път на тоя връх имаше литургия на върха за здраве. Облече се, в раничката си носеше одеждите, облече се и беше страшно тържествено. Цялата група го беше наобиколила."

На върха повече от 25 години Богомил Петров прави конкурси  "Мис Миджур" и "Мини мис Миджур", а туристическото дружество раздава грамоти. Видинският еколог смята и тази година да изкачи връх Миджур, защото:

"Изживяването е страхотно. Много хора живеят с този миг да изкачат върха и след това цяла година да говорят за това нещо и да правят нови планове... За 32-и път трябва да бъде. Изморявам се, аз съм човек на 84 години плюс това аз чувствах умора и като бех и на 60 години. Защото тогава се движиш по-бързо, не се съобразяваш, обаче организмът си има свои възможности. Тежи ми всичко, но удоволствието е като стъпиш горе."

Цялото интервю с Богомил Петров може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00
Главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор

Георги Георгиев, РДПБЗН - Видин: Годишно регистрираме 200, 300 аварийно-спасителни дейности

Професионален празник отбелязват днес, 18 юли, спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По този повод и за да ни запознае със спасителната работа, която извършват служителите от видинската пожарна служба, разговарям с главен инспектор Георги Георгиев,  началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в..

публикувано на 18.07.24 в 11:00