Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 19 юли 2024 година

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

10
Снимка: Радио Видин

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация". В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща". През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията, бяха за седмица в курортния град Вършец.

Тазгодишното издание на фестивала "Балканска среща", което беше на 28 юни, събра изпълнители и състави от България, Сърбия и Румъния. Събитието е по инициатива на фондация „Подкрепа за реализация“ - гр. Видин и сдружение ЦДП от сръбския град Зайчар, като всяка година двете организации си разменят домакинството. 

При откриването приветствие към присъстващите отправи заместник-кметът на Видин Борислава Борисова и отбеляза, че фестивалът поставя началото на събитията за празника на селото, който е в деня на равноапостолите Петър и Павел.

"Какво по-хубаво от това да представим фолклора, бита на различните краища от България, както и от братска Сърбия и братска Румъния?! Какво по-хубаво от това китно село, в което виждаме спретнати дворове и китни къщи и много трудолюбиви хора, които почитат всички християнски празници?!"



С пожелание към присъстващите се обърна председателят на фондация „Подкрепа за реализация" Емилия Йосифова:

"Пожелавам на всички един прекрасен празник – празник, в който да забравим за малко грижите, тревогите, противоречията, да можем да се обърнем един към друг и да видим в другия най-доброто, което е у него, да разберем, че животът може да е по-хубав и по-лесен, ако ние го направим такъв. Всеки може да допринесе към това дори и с най-малкото, което може да даде от себе си."


За първи път фестивалът се провежда в село Майор Узуново. Това го прави и първото събитие от дълго обсъжданата идея със Стела Иванова от благотворителната организация "Ангели за България" - Проект „Село“. Идеята отразява желанието чрез различни дейности, които са насочени към жителите на селото и с тяхното активно участие да се създават приятни емоции и подкрепа чрез полезни услуги, съобщават от "Подкрепа за реализация".

В началото на фестивала, за събитието разказа кметът на Майор Узуново Станислав Георгиев:

"Ние съумяхме да съберем много арт материали, етноматериали, за да направим тези уникални кътове, за да видят, да усетят хората българщината. Има неща, които години наред ни връщат назад, за да видим нашия етнос - откъде сме тръгнали, откъде сме произлезли и оттук нататък да предадем на идните поколения тези наши скъпоценности."

Участници в събитието бяха фолклорни състави от община Видин и сръбския град Зайчар, както и хората, които ползват услугите към Фондация „Подкрепа за реализация“ и други организации за хора с увреждания.

Програмата включваше изпълнения на Детския танцов състав "Славяни" от град Видин, Градски фолклорен ансамбъл "Зора" от  Зайчар, Певческа група "Дунавия" към Народно читалище "Просвета - 1928"- с. Гомотарци, Младежки танцов състав при Средно училище "Никола Вапцаров" - с. Дреновец, Детски танцов състав към Народно читалище "Зора 1927"- с. Винарово, Певческа група към Народно читалище  "Просвета - 1928"- с. Гъмзово. Имаше и две индивидуални участия - на Красен Снежанкин от Видин и Йована Илич от Зайчар. 

Освен фолклорна програма, на фестивала имаше работилниците за изработка на сувенири и накити с етномотиви, както и кътове в битов стил, където гостите на събитието можеха да направят снимки за спомен.  Децата пък се забавляваха с игрите от миналото, познати на техните баби и дядовци.

Събития като етнофестивала са от голямо значение за хората с увреждания, защото това е една от възможностите те да разкрият своя потенциал, каза Иван Симич, секретар на Дружество ДЦП -Зайчар. 


Иванка Йович е председател на Червения кръст в Зайчар и дългогодишен сътрудник на дружеството на болните от детска церебрална парализа.


"Ние от дълги години си сътрудничим с фондацията от Видин, за което изразявам задоволството. Мисля, че това е толкова важно за нас, колкото и за тях – да бъдем по-добри хора, да се разбираме по-добре, да научим по нещо един от друг."


Програмата в Майор Узуново завърши с раздаване на плакети и сувенири за спомен на участниците, както и почерпка с традиционни гозби. 
 
За 10-а поредна година група от специалисти, хора, които ползват социалните услугите към фондация "Подкрепа за реализация" и техни придружители посетиха курортния град Вършец, където бяха за седмица. Те бяха в базата на Специализираната болница за рехабилитация "Св. Мина", където съчетаха лечебните процедури с почивката близо до природата, обясни социалният работник Татяна Иванова:

"Имаха възможност да ползват процедури, които са им изписани от лекар, минерален басейн и да се насладят на чистия въздух и програмата, организирана от Община Вършец за празника на града."

Лечебните процедури са съчетани с редовни разходки в парка, обясни кинезитерапевтът Павел Павлов.

"Беше страхотно време за релаксация и възстановяване на нашите потребители. Освен че ползваха процедурите с минералната вода, с физиотерапията, която им беше назначена, правехме редовни разходки в парка. ползвахме площадките за фитнес на открито. Посетихме палеопарка. Говорихме си много за бъдещите спортни мероприятия в центъра."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41